Як повернутися до тренувань після перерви

09.01.2023 12:44

Як повернутися до тренувань після перервиЯкщо якийсь час тому ви займалися фітнесом, а потім перестали, то повернутися до занять може бути непросто — як із психологічного, так і з фізичного погляду. Сьогодні ми розповімо вам, як повернутися до тренувань після тривалої перерви.

Найрізноманітніші зміни у звичайному способі життя можуть стати причиною того, що на якийсь період ви закинули регулярні заняття фітнесом. При цьому якщо через 2-3 місяці перерви ще можна відновити колишні показники досить швидко, то відсутність тренувань протягом року залишить вам лише близько 50% колишніх результатів. Ну а якщо тренувань у вас не було довше року, це ставить вас практично на один щабель із повними новачками в спорті.

От чому поновлення тренувань після перерви ніколи не буває легким. Однак цього не варто боятися, і якщо ви вирішили повернутися до занять, вам усе вдасться - потрібно лише врахувати деякі важливі нюанси.

Прийміть той факт, що за час перерви тіло відвикло від колишніх навантажень

Це, на жаль, неминуче. І знайте, що на цьому етапі ви швидше втомлюватиметеся і довше відновлюватиметеся. У вас знизиться еластичність зв'язок та рухливість суглобів. Що це означає для вас? Насамперед те, що в жодному разі вам не можна з першого ж заняття намагатися виконати колишню норму. І вам не можна відразу ж «виходити» на колишню частоту тренувань.

Знайдіть нову мотивацію

За час перерви ви, ймовірно, втратили не тільки колишню форму, а й колишню мотивацію. І вам потрібний дуже потужний стимул, щоб не відступити від мети на півдорозі. Неважливо, що саме це буде, але вас такий стимул має утримувати від спроб саботувати заняття під будь-яким пристойним приводом.

Зафіксуйте для себе рішення про відновлення тренувань

Ви не просто мусите пообіцяти собі «колись» повернутися до занять, а поставити конкретну мету почати своє перше тренування після перерви в певний день і в певний час.

Проконсультуйтеся з тренером

Якщо перерва була особливо тривалою, краще перед початком занять проконсультуватися з професійним тренером і з'ясувати, з яких вправ краще розпочати, та й заразом згадати правильну техніку виконання. Можливо, тренер навіть допоможе скласти індивідуальну програму повернення до занять, яка враховуватиме ваші персональні особливості та цілі, які ви ставите.

Почніть із малого

Тим, хто вже колись займався, буває складно прийняти, що після перерви можливості вже не ті. І вони прагнуть надолужити втрачене якнайшвидше. Але це може призвести до травм, а тому починайте дуже плавно й поступово. Наприклад, спочатку обмежтеся 1-2 тренуваннями на тиждень тривалістю не більше 60 хвилин.

Не забувайте розминатися

Розминка потрібна перед виконанням будь-яких вправ завжди, але після перерви вона особливо актуальна, оскільки за цей час втрачено колишню еластичність і рухливість. Розминайтеся акуратно й неквапливо, у жодному разі не робіть різких ривків.

Робіть тренування різноманітними

Якщо до перерви вам легко давалися навіть нудні та одноманітні тренування, то тепер вам може бути складно знову увійти у звичний темп. І буває, що одна лише думка про майбутнє нудне тренування на корені вбиває все бажання повертатися до занять. Тоді спробуйте урізноманітнити тренування та чергувати різні види активності, різні групи вправ та різні групи м'язів.

Щоб повернутися в колишню форму й підтримувати той самий темп, що був до перерви, вам потрібно досить багато часу. Дайте його собі. Не намагайтеся штучно прискорити цей процес і в жодному разі не докоряйте собі за те, що вам не вдається у цю ж хвилину мати колишні результати. А ще не забувайте себе хвалити навіть за найскромніші та незначні досягнення на шляху до повернення в спорт!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7429