Як зрозуміти, що настав час влаштувати розвантажувальний день

17.01.2023 12:11

Як зрозуміти, що настав час влаштувати розвантажувальний деньТак звані розвантажувальні дні бувають просто необхідні організму, щоб відпочити та перезарядитись. Але як зрозуміти, коли саме потрібно розвантажитися? Сьогодні розповімо вам про головні ознаки того, що пора влаштувати розвантажувальний день.

Розвантажувальний день — це час відмови від важкої їжі, в такий день зазвичай обмежується добова калорійність або ж забираються з меню окремі продукти. З медичною метою розвантажувальні дні можу використовуватися при деяких захворюваннях та станах, а також подібні дні часто проводять професійні спортсмени під час підготовки до різних змагань.

У звичайному житті, якщо ви харчуєтеся правильно, дотримуючись режиму їжі, стежачи за калорійністю страв і не переїдаючи, розвантажувальні дні просто не потрібні. Але в деяких випадках вони можуть бути корисними, наприклад, після тривалих свят зі щедрими бенкетами. І ось кілька основних ознак, що шлунку потрібен невеликий «відпочинок».

Вам погано після їжі

Ваше погане самопочуття після чергового прийому їжі — один із найяскравіших сигналів того, що настав час влаштувати розвантажувальний день. Якщо після їжі ви все частіше відчуваєте нудоту, здуття та печію і при цьому точно знаєте, що це не пов'язано із захворюваннями ШКТ, то вашій травній системі потрібна невелика перерва.

У вас знизилася працездатність

Після їжі організм повинен отримувати заряд енергії, що проявляється бадьорістю та високою працездатністю. Якщо ж після кожного прийому їжі ви відчуваєте втому, якщо вас хилить у сон і немає сил виконувати звичні завдання, це може говорити про потребу в розвантажувальному дні.

У вас безсоння

Безумовно, безсоння може мати масу причин, не пов'язаних з їжею. Але якщо ви помічаєте, що вже закономірно після щільної пізньої вечері ніяк не можете заснути, висновок напрошується сам собою.

Ви не встигаєте зголодніти

Розвантажувальний день допомагає, крім іншого, навчитися розрізняти реальне почуття голоду та перестати «заїдати» нудьгу. Так що коли ви розумієте, що не встигаєте зголодніти між прийомами їжі, розвантажувальний день вам стане в нагоді.

У вас неприємний присмак у роті

Постійний неприємний присмак у роті може свідчити як про наявність якихось захворювань, так і про банальне переїдання. Звісно, аби не губитися у здогадах, найкраще звернутися до лікаря та пройти обстеження, при цьому розвантажувальний день варто влаштовувати, якщо не буде виявлено проблем із ШКТ.

Що і як можна їсти протягом розвантажувального дня?

Розвантажувальні дні бувають різними. Найчастіше вони монопродуктові, коли протягом усього дня дозволяється в обмеженій кількості вживати лише 1 продукт, однак такий підхід може завдати шкоди здоров'ю та погіршити самопочуття, тому до вибору меню для розвантажувального дня важливо підійти максимально відповідально.

Так зазвичай у «розвантажувальний» монораціон входять гречана крупа, кефір, яблука, сир, огірки, куряче філе, рис, грейпфрути, банани. Кожен із цих продуктів по-своєму корисний і дійсно допомагає трохи знизити навантаження на травну систему організму, але потрібно враховувати свої індивідуальні особливості та харчові звички, інакше можна заробити надмірне газоутворення та підвищення кислотності шлунка.

До того ж при вживанні протягом дня лише якогось одного продукту ви можете відчувати загострене почуття голоду та страждання, особливо якщо вперше наважилися на «розвантаження».

Тому якщо ви «розвантажуєтеся» вперше, то віддайте перевагу максимально легким продуктам — свіжим овочам та зелені, пісному м'ясу та рибі, а також крупам. Страви з цих продуктів нехай будуть відвареними, паровими чи запеченими. Розмір порцій при цьому має бути меншим, ніж зазвичай. Така лайт-версія розвантажувального дня допоможе звикнути до обмежень і надалі легше перенести вже повноцінний розвантажувальний день.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7435