Як утримати вагу після дієти? 8 правил від експертів

24.02.2023 07:19

Як утримати вагу після дієтиКоли дієта позаду й зайві кілограми пішли, здається, що вже тепер можна розслабитися і знову повернутися до звичного режиму харчування та способу життя. Не тут то було! Якщо ви не хочете, щоб скинуті кілограми повернулися до вас, та ще й із «друзями», вам варто задуматися, як утримати вагу після дієти.

На жаль, це досить поширене явище: як тільки дієти закінчуються, ті, що худнуть, відразу повертаються до старих звичок у харчуванні і швидко набирають втрачену вагу або навіть ще більше повніють. Щоб цього не сталося, необхідно звернути увагу на формування правильних харчових звичок після закінчення дієти.

Якщо ви витримали дієту, змогли схуднути й хочете й надалі залишатися в досягнутій вазі, вам доведеться прийняти, що шляху назад немає: тепер вам хоч і не потрібно обмежувати себе правилами дієти, усе ж таки змінити дещо у своєму «додієтному» раціоні доведеться. До того ж вам потрібно буде переглянути й деякі нехарчові звички, які теж можуть призводити до набору ваги.

Накладіть вето на шкідливі продукти

Навіть не мрійте, що відразу після дієти, та ще й жорсткої, ви зможете вільно накинутися на тортики, цукерки, жирне, смажене, копчене та інші смачні, але страшенно шкідливі для фігури ласощі. Ви, як і раніше, маєте відмовлятися від подібних продуктів та страв або хоча б звести їхнє вживання до мінімуму. В іншому випадку ваші зусилля підуть нанівець.

Не терпіть голод

Якщо ви з остраху повернутися до колишньої ваги після дієти почнете терпіти голод, то теж не досягнете нічого хорошого. Чим довше ви терпітимете, тим сильнішим буде почуття голоду, і в якийсь момент голод стане настільки звірячим, що ви схопите перший продукт, що попався, який навряд чи виявиться корисним. Тож не намагайтеся терпіти голод, особливо ввечері. Замість цього дозвольте собі перекусити чимось легким та корисним.

Тримайтеся подалі від спокус

Якщо ви хочете, щоб результат вашої дієти зберігався якнайдовше, не провокуйте себе на «зриви» і тримайтеся подалі від різних кулінарних спокус. Це особливо актуально для свят, відпусток, коли ваш контроль за харчовою поведінкою послаблюється.

Харчуйтеся дрібно

Якщо дієта була досить жорстка, відразу ж повертатися до звичайних порцій та звичайного режиму харчування не варто — ви швидко наберете вагу знову. Натомість краще в період виходу з дієти харчуватися дрібно, тобто часто, але невеликими порціями.

Оновіть гардероб

Хочете повністю відрізати собі шляхи до повернення в стару вагу? Обновіть або взагалі змініть гардероб, щоб у ньому не залишилося більше жодної вашої «товстої» речі! Тепер хочеш не хочеш, а доведеться докладати зусиль для збереження ваги, інакше витрати на новий одяг будуть марними.

Не ходіть голодним за продуктами

Голод — поганий помічник у походах за продуктами. Коли ви голодні, аромат свіжих булочок, що витає в магазині, й апетитно розкладені на прилавках ковбаси будуть тягнути вас, наче магніт, і ви й не помітите, як залишите магазин із повним візком зайвих продуктів і чимось смачненьким у зубах.

Зменште споживання алкоголю

Якщо ви дозволяєте собі алкоголь, після дієти вам доведеться обмежити себе в його споживанні, щоб зберегти досягнуті результати. Справа в тому, що алкоголь має властивість притупляти пильність і посилювати апетит, у результаті після вживання спиртного ви можете легко переїсти й у результаті знову набрати вагу.

Слідкуйте за вагою

Щоб зрозуміти, що відбувається з вашою вагою після закінчення дієти, регулярно зважуйтеся. Достатньо в середньому разу на тиждень, причому зважуватися бажано в один і той же час доби, наприклад, вранці. Запам’ятовуйте, а краще навіть записуйте результат, щоби потім відстежити тенденцію.

Якщо ви пройшли дієту і змогли досягти бажаного результату, ви можете пишатися собою. Однак надалі вам потрібно постаратися відмовитися від дієт. Це найскладніше, але найправильніше рішення: перехід до здорового харчування і фізичним навантаженням, що підходить вам за віком і рівнем підготовки, є єдиним «довгограючим» варіантом утримання ваги.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6511