Який шампунь підійде після кератинового випрямлення

12.10.2022 16:50

Який шампунь підійде після кератинового випрямленняКератинове випрямлення волосся, або кератинування, забезпечує йому гладкість, сяючий блиск і м'якість на строк до 4 місяців. А щоб ефект не зійшов нанівець раніше, волоссю після кератинування потрібен спеціальний догляд, причому особливу увагу важливо приділяти вибору шампунів для миття голови. Давайте дізнаємося, який шампунь підійде після кератинового випрямлення волосся найкраще.

Основний принцип кератинового випрямлення волосся полягає в такому. На попередньо очищене волосся наноситься спеціальний препарат, що приблизно на 90% складається з кератину — білка, який є «будівельним матеріалом» для волосся. Частинки кератину завдяки невеликому розміру глибоко проникають у структуру волосся та заповнюють втрати природного кератину. Далі кератин «запечатується» у волоссі під впливом високої температури, і волосся стає гладеньким, рівним і блискучим.

Залежно від особливостей конкретного засобу для кератинового випрямлення впродовж перших 2-3 днів голову мити в жодному разі не можна, інакше ефект від процедури буде знижений або взагалі пропаде. А ось через ці 2-3 дні доведеться подумати, яким же шампунем тепер користуватися, аби волосся зберегло свій гарний вигляд на весь час дії кератинування.

Уся справа в тому, що для збереження отриманого від кератинового випрямлення ефекту не можна використовувати звичні шампуні мас-маркету. Такі шампуні містять лаурилсульфат натрію (SLS) або лауретсульфат натрію (SLES), а ці ПАРи дуже інтенсивно «вимивають» із волосся кератин і тому суттєво знижують ефект від кератинування.

Щоб вирішити подібну проблему, потрібно вибирати для догляду за кератинованим волоссям шампуні без SLES і SLS, які прийнято називати безсульфатними. У подібних шампунях миюча основа складається з набагато менш агресивних ПАР, ніж лаурил- або лауретсульфат натрію, а тому вони не настільки сильно «вимивають» кератин.

Зазвичай на безсульфатних шампунях виробники роблять спеціальну позначку «без SLES та SLS», тому розпізнати ці шампуні досить легко. Але все ж не завадить поглянути на етикетки й уважніше вчитатися у склад інгредієнтів. У дійсно безсульфатному шампуні серед інгредієнтів ви не знайдете Sodium lauryl sulfate і Sodium laureth sulfate, а замість них побачите один або кілька таких ПАРів:

  • лаурил сульфосукцинат натрію (Disodium Laurilsulfosuccinate);
  • лаурет сульфосукцинат натрію (Disodium Laurethsulfosuccinate);
  • саркозінати (Sarcosinates);
  • кокоглюкозид (Coco glucoside);
  • лаурил глюкозид (Lauril Glucoside).

До речі лаурил сульфату амонію (Ammonium Lauryl Sulfate) і мірет сульфату натрію (Sodium Myreth Sulfate), хоча вони і вважаються м'якшими ПАР, ніж горезвісні SLS і SLES, усе ж у шампунях для догляду за волоссям після кератинового випрямлення краще уникати. Ці ПАР вважаються надмірно агресивними для волосся й теж досить інтенсивно «вимивають» кератин.

Цікаво зазначити, що для догляду за волоссям після кератинування можна використовувати ще й на так звані шампуні-убтани — новинку косметичного ринку, що відроджує стародавні традиції аюрведи. Убтанами в аюрведичній косметиці називають спеціальні трав'яні порошки, які отримують із цілющих рослин та змішують за старовинними рецептами. У шампунях-убтанах сучасні ПАР замінені сапонінами з мильних горіхів, які діють на волосся набагато м'якше.

Застосування шампунів-убтанів, звісно, має свою специфіку. Оскільки вони є сухими порошками, перед використанням ці шампуні необхідно розводити водою, а потім отриману кашку й наносити на волосся. Незвично мала кількість піни, характерна для мильних горіхів, може спочатку збентежити, але миюча здатність шампуню визначається зовсім не кількістю піни, тому такого ефекту боятися не потрібно.

За матеріалами: https://anydaylife.com/