Що робити, якщо «горять» ноги

20.10.2022 17:36

Що робити, якщо «горять» ноги Специфічне відчуття печіння в ногах, яке в народі називають «горінням», може маті різні причини, і з ним можуть стикатися люди будь-якого віку як періодично, так і постійно. Про те, що робити, якщо «горять» ноги, йтиметься далі.

Як правило, коли говорять, про що «ноги горять», мають на увазі печіння в стопах. Це дуже поширений симптом, поява якого можуть спровокувати різні чинники — як зовнішні, так і внутрішні. Наприклад, найчастіше печіння стоп виникає в таких випадках.

Тривале перебування в положенні стоячи

Якщо через професію цілий день ви проводите стоячи, то немає нічого дивного в тому, що ввечері ноги «горять». У такому випадку проблему вирішить тільки відпочинок, а заспокоїти ноги, що «горять», допоможе контрастний душ або ванни: чергуйте холодну й гарячу воду кожні 1–2 хвилини впродовж 10–15 хвилин, і відчуєте полегшення. Тільки зверніть увагу, що температура води має бути комфортною, а процедура — приємною.

Носіння незручного взуття

Дуже часто стопи «горять» після носіння незручного та тісного взуття, та ще й на високих підборах. Розв’язання проблеми буде таким же, як і в попередньому випадку, а також корисним буде невеликий самомасаж стоп. Щоб уникнути наступних епізодів «горіння» ніг, спробуйте підібрати інше взуття.

Пошкодження на стопах

Різні ушкодження шкіри стоп, такі як натоптиші, мозолі або тріщини, можуть спричиняти дуже відчутний біль та печіння. І, звичайно ж, потрібно насамперед постаратися позбутися таких пошкоджень. У цьому допоможуть різні пом’якшувальні, кератолітичні, зволожувальні та загоювальні засоби.

Грибкові захворювання

Печіння та свербіж у стопах є одним з основних симптомів грибкового ураження; додатково шкіра на стопах може лущитися, нігті можуть жовтіти та відшаровуватись, а також може з’явитися неприємний запах. У такій ситуації необхідно використовувати протигрибкові препарати, а також обов’язково обробити протигрибковими засобами свої шкарпетки, гольфи, колготки, домашнє та вуличне взуття, а також підлоги будинку.

Контактна алергія

Якщо матеріали, з якими регулярно стикається шкіра стоп, спричиняють алергію, печіння може бути одним із її симптомів. А додатково можуть спостерігатися почервоніння та лущення шкіри, також може з’явитися висип. Для швидкого полегшення можна прийняти антигістамінний препарат і обробити стопи заспокійливим засобом, але реальне розв’язання проблеми буде неможливим без відвідування лікаря, який допоможе визначити алерген, що провокує печіння, і призначить відповідну терапію.

Надмірна маса тіла

Якщо маса тіла надмірна, то збільшується навантаження на опорно-руховий апарат, унаслідок чого ноги можуть «горіти». Зрозуміло, в одну мить позбутися зайвої ваги неможливо, тому коли потрібно терміново заспокоїти ноги, що «горять», можна використовувати контрастні водні процедури, нанести охолоджувальний засіб (як правило, з ментолом), зробити легкий масаж стоп. Ну а для запобігання повторним епізодам доведеться звернутися за консультацією до лікаря, який проведе комплексне обстеження, виявить причину зайвої ваги та підкаже, як її безпечно позбутися.

Деякі захворювання

Варикоз, тромбофлебіт, цукровий діабет, ревматоїдний артрит, захворювання суглобів та хрящової тканини, подагра, деякі різновиди атеросклерозу, плоскостопість — усі ці та ще деякі інші захворювання можуть спричиняти печіння в ногах. Крім того, спровокувати «горіння» стоп може також брак вітамінів групи В. У подібних ситуаціях самолікування може бути небезпечним, тому потрібно звернутися до лікаря та дотримуватися його рекомендацій.

Отже, якщо печіння в ногах з’являється епізодично й можна легко простежити його зв’язок із впливом певних зовнішніх чинників, то з проблемою ніг, що «горять», цілком можна впоратися самостійно, усунувши дію таких чинників. А для швидкого позбавлення від неприємних відчуттів зазвичай цілком достатньо охолодити ноги або помасажувати їх.

Але якщо печіння набуло хронічного характеру й не минає ні за кілька днів, ні навіть за кілька тижнів, то без візиту до лікаря не обійтися, причому бажано не відкладати його. Особливо небезпечною ситуація може бути, якщо ноги почали «горіти» після появи рани або впливу якогось токсину на організм, — тоді потрібно терміново звернутися до лікувального закладу!

За матеріалами AnyDayLife