Харчування після переїдання

28.12.2022 10:14

Харчування після переїданняНа жаль, досить часто багатьом із нас трапляється переїдати. Відчуття від переїдання дуже неприємні, до того ж воно шкодить здоров’ю, тому питанням, що краще робити після переїдання, задаються практично всі, хто «провинився». Сьогодні розповімо вам докладніше про те, яким має бути харчування після переїдання, щоб звести дискомфорт та негативні наслідки для організму до мінімуму.

Переїданням називається надмірне вживання їжі, коли в організм за один раз надходить набагато більше їжі, ніж потрібно для забезпечення життєдіяльності. Найчастіше з переїданням ми стикаємося під час святкових застіль, коли всілякі смаколики так і просяться в рот, але також можливі й ситуації, коли переїдання настає в результаті стресу.

Усі ми чудово знаємо, чим «нагороджує» нас переїдання. Це і відчуття тяжкості та здуття в животі, і посилене газоутворення, що призводить до кольок, і виникнення діареї. А ще переїдання може призвести до порушення роботи жовчного міхура та печінки, виникнення гнильних процесів в органах шлунково-кишкового тракту та ще безлічі інших проблем.

Поодинокі випадки переїдання завдають організму шкоди, але якщо надалі грамотно харчуватися та постаратися нейтралізувати всі негативні наслідки, то на здоров’ї це позначиться не надто сильно. Однак якщо переїдання стає регулярним, то таке постійне підвищене навантаження на органи ШКТ буквально зношує їх, що підвищує ризик розвитку різних захворювань.

Крім того, регулярне переїдання негативно відбивається навіть на зовнішньому вигляді. Наприклад, обличчя набуває землисто-сірого кольору, під очима з’являються сині кола, а шкіра втрачає колишню пружність. Ну і, звичайно, стрімко збільшується маса тіла, яка може стати надмірною.

Що робити, якщо ви переїли?

У перші хвилини після того, як ви усвідомили, що, мабуть, даремно з’їли останній шматочок або два, вживіть заходів для полегшення свого стану. Для цього постарайтеся змінити одяг на більш вільний або послабити його, інакше дискомфорт від занадто тісного вбрання посилить ваші неприємні відчуття.

Далі ви можете неквапом випити склянку теплого чаю з м’ятою — не більше 150 мл. Чай допоможе розслабитися шлунково-кишковому тракту та випустити зайве повітря, захоплене з їжею. У результаті ви відчуєте деяке полегшення та забезпечите перетравлення їжі. Додатково ви можете пожувати жувальну гумку: разом зі слиною, що утворюється під час жування, у шлунку почне вироблятися додатковий шлунковий сік, а це допоможе прискорити травлення.

Якщо відчуваєте болі в животі, можете прийняти безрецептурний засіб, який знизить газоутворення, засіб для нормалізації вироблення шлункового соку або ферментний засіб. Тільки не поспішайте приймати всі ці препарати, перед застосуванням ретельно вивчіть інструкцію.

Якщо больових відчуттів немає, не приймайте лікарські препарати просто так, «про всяк випадок». Особливо це стосується ферментних засобів, адже їх часте й безконтрольне приймання без нагальної потреби може призвести до того, що організм перестане сам виробляти травні ферменти в достатньому обсязі.

У жодному разі не лягайте відразу спати, навіть якщо дуже хочеться. Прийняти горизонтальне положення можна не раніше як за 2–3 години. Цей час рекомендуємо витратити на легку прогулянку на свіжому повітрі або легкі розтяжки, тільки уникайте положень, коли голова нижче живота або на живіт щось тисне — це може призвести до печії через потрапляння шлункового соку в стравохід.

Харчування після переїдання

Знову їсти після переїдання можна тоді, коли відчуєте голод. Тільки не чекайте, щоб він став «звірячим», інакше знову ризикуєте переїсти. Також не забувайте, що харчування після переїдання має відповідати кільком важливим правилам.

Нічого «важкого»

Для відновлення нормальної роботи шлунково-кишкового тракту після переїдання не можна вживати їжу, що вимагає великих витрат енергії на перетравлення і створює додаткове навантаження на організм. Це означає, що під забороною будь-які смажені, жирні, копчені, солоні та гострі страви, а також страви з надлишком вуглеводів.

Дотримуйтеся міри

Відразу після переїдання здається, що вже більше ніколи не захочеться їсти, але через кілька годин знову відчувається голод. І хоча здається логічним «розвантажити» організм, не обтяжуючи його новими проціями їжі, насправді голод провокуватиме вас на нове переїдання. Тому їжте відразу, коли голодні, тільки знайте міру: достатня для насичення порція зазвичай дорівнює за обсягом двом вашим кулакам.

Більше води

Якщо в перші хвилини після переїдання багато пити не можна, щоб не посилити відчуття здутості й не переповнювати шлунок, то наступні 2–3 дні, навпаки, рекомендується вживати більше води. Це допоможе привести водний баланс організму до норми, усунути набряки і вивести токсини. Віддати перевагу треба звичайній чистій воді без газу або свіжим сокам (але не захоплюйтеся!).

«Ні!» алкоголю

На час відновлення після переїдання вам треба відмовитися від вживання спиртних напоїв. По-перше, вони навантажують і без того постраждалий організм, а по-друге, вони приглушають почуття міри, тому ви можете знову переїсти.

«Так!» клітковині та білкам

Для швидкого відновлення організму корисні білки, що легко засвоюються; вони містяться, наприклад, у філе птиці або в яйцях. А для очищення органів шлунково-кишкового тракту від залишків погано перетравленої їжі корисна клітковина, що міститься в овочах та фруктах, а також у цільнозерновому хлібі та в кашах, наприклад, вівсянці.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6987