Як розпізнати харчову алергію та непереносимість

17.04.2023 08:53

Як розпізнати харчову алергію та непереносимістьЯк правило, якісь негативні реакції організму на певні продукти харчування виникають ще в дитинстві, проте трапляються випадки, коли харчова алергія або харчова непереносимість виявляються вже в дорослому віці. І не завжди буває легко зрозуміти, з якою саме із цих реакцій доводиться мати справу. Ось чому корисно з’ясувати, як розпізнати харчову алергію та непереносимість.

Зрозуміти, що організм не найкращим чином реагує на той чи інший продукт, можна за цілою низкою ознак, проте багато з них схожі на симптоми звичайного розладу шлунка, тому іноді алергія або непереносимість довгий час залишаються непоміченими. Або ж, навпаки, за алергію приймають проблеми зі шлунково-кишковим трактом і, відповідно, обирають неправильну тактику лікування.

Щоб усе ж таки розібратися, що справа саме в харчовій алергії чи непереносимості, потрібно знати насамперед причини виникнення цих реакцій. Наприклад, харчова алергія може виникати через такі чинники.

Нова їжа

Якщо людина з дитинства не вживала в їжу якийсь продукт, а знайомство з ним сталося вже в дорослому віці, то це може призводити до того, що організм відторгатиме незнайому їжу. Особливо це стосується високоалергенних продуктів, таких як цитрусові, морепродукти, арахіс, полуниця, шоколад тощо.

Зміни в мікрофлорі

Якщо внаслідок збою в харчуванні або приймання антибіотиків відбуваються зміни в мікрофлорі організму, то це може призводити до розвитку харчової алергії, адже ціла низка корисних бактерій, що мешкають у кишківнику, відповідає за імунні функції, порушення в роботі яких, зі свого боку, і призводять до появи алергічних реакцій.

Нестача вітаміну D

Якщо в організмі не вистачає вітаміну D, то ризик розвитку алергічних реакцій, у тому числі й на харчові подразники, підвищується, оскільки цей вітамін дуже важливий для імунітету.

Коли йдеться про харчову непереносимість, то причина її виникнення завжди одна, і полягає вона в тому, що в організмі немає потрібних речовин для засвоєння того чи іншого харчового продукту. На відміну від алергії, харчова непереносимість виникає не обов’язково після кожному вживання продукту, що її спричинив.

Симптоми харчової алергії та харчової непереносимості можуть виявлятися відразу після контакту з продуктом або через кілька годин. Для обох цих реакцій організму характерні нудота, біль у животі та блювання, а ось виникнення кропив’янки, атопічного дерматиту, бронхіальної астми, складнощів із ковтанням, запаморочення, зниження пульсу можливе лише при алергії.

Найнебезпечніший симптом харчової алергії — анафілактичний шок. Він характеризується утрудненим диханням, спазмом гортані, падінням артеріального тиску. Якщо не надати медичну допомогу своєчасно, можливий навіть летальний кінець, тому при підозрі на анафілактичний шок важливо відразу ж звертатися до «швидкої» і якнайшвидше госпіталізувати людину.

Справжня харчова алергія в дорослих трапляється не так часто і, як правило, провокується білками. Продуктів, на які взагалі не буває алергії, не існує, зате є ціла низка продуктів, що найчастіше спричиняють алергічні реакції. До таких, наприклад, належать пшениця, молоко, арахіс, риба й морепродукти, яйця, соя, а також фундук, волоські горіхи, кеш’ю, фісташки.

А ось цитрусові, мед та какао-продукти, які також вважаються високоалергенними продуктами, частіше провокують не справжні алергічні реакції, а хибні, тобто небезпечні не вони самі по собі, а їхнє надмірне вживання. Втім, якщо алергія все ж таки істинна, то навіть слідів зазначених продуктів вистачить, щоб спровокувати реакцію.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6745