Чого не можна робити відразу після їжі

18.05.2023 08:58

Чого не можна робити одразу після їжіБагато хто звик відразу після їжі щось робити: хтось поспішає випити чашку чаю, хтось — викурити сигаретку-дві, а хтось — солодко поспати. На жаль, але ці та інші подібні звички можуть негативно позначатися на самопочутті та здоров’ї загалом, тому важливо знати, чого не можна робити відразу після їжі, щоб не нашкодити собі.

В ідеалі безпосередньо після їжі не потрібно робити нічого: досить просто встати з-за столу, за необхідності прибрати за собою і трохи розслабитися. Але на практиці таке рідко трапляється, і куди частіше ми або одразу з-за столу мчимося в справах, або вкладаємося поспати, або приймаємося за вирішення якихось важливих питань, або робимо ще щось.

Ось тільки, виявляється, така поведінка може завдати здоров’ю шкоди, адже вона веде до порушення нормальних процесів травлення та спричиняє виникнення тяжкості в животі, здуття та інших проблем, які можуть навіть призвести до появи захворювань ШКТ. Щоб уникнути розвитку такого сценарію, треба розуміти, чого не можна робити одразу після їжі та чому.

Не можна їсти фрукти та ягоди

Завершувати їжу поїданням фруктів або ягід медики вважають дуже шкідливою звичкою і рекомендують від неї відмовитися. Пов’язано це з тим, що природні кислоти, що містяться у фруктах і ягодах, при попаданні в ШКТ спричиняють процеси бродіння в шлунку й кишківнику, що заважає нормальному перетравленню їжі. Найкраще фрукти та ягоди їсти або за годину до їжі, або не раніше ніж через дві години після.

Не можна курити

Курити в принципі шкідливо, але якщо тягнутися за цигаркою відразу після їжі, то можна нажити собі, крім іншого, проблеми з обміном речовин та хвороби ШКТ, адже нікотин загальмовує процеси виділення травних ферментів та перешкоджає повноцінному перетравленню їжі. Якщо вже хочеться закурити, то дуже бажано почекати щонайменше пів години після їжі й потім курити.

Не можна пити чай, каву, компот та інші напої

Здавалося б, що шкідливого може бути в чашці чаю чи кави після їжі? Проте лікарі не радять вживати будь-які напої відразу після приймання їжі. Причина в тому, що напої розбавляють шлунковий сік, у результаті чого травлення не може бути повноцінним. А чай також містить кислоти, які заважають організму засвоювати залізо з їжі. Отже, необхідно почекати хоча б пів години-годину після їжі, перш ніж переходити до напоїв.

Не можна спати

Після гарного обіду завжди хилить у сон, і багато хто із задоволенням поступається цьому бажанню, укладаючись подрімати після обіду на пару годин. Однак така звичка не призводить до нічого хорошого. По-перше, повноцінно поспати однаково не вийде, оскільки в організмі протікають процеси травлення. А по-друге, ці процеси через сон значно сповільнюються, і їжа не перетравлюється, а «камінням» осідає в шлунку, тому після пробудження зазвичай відчувається тяжкість.

Не можна займатися активною діяльністю

Відразу після їжі активно займатися якимись справами чи братися за фізичні вправи — інша крайність. Так робити не можна, адже організм у цьому випадку не може отримати всіх поживних речовин із їжі, і в результаті почуття голоду повертається вже через годину після їжі. Залежно від різновиду та обсягу з’їденої їжі активні заняття допустимі через 1–2 години після їжі, не раніше.

Не можна приймати ванну чи душ

Плюскатися у ванній або під струменями душа на повний шлунок — теж погана витівка, на думку лікарів. Це заважає припливу крові до органів травлення, а отже, перетравлення їжі порушується. Результатом можуть стати дуже неприємні відчуття у вигляді тяжкості, здуття живота, печії.

Якщо слідувати порадам лікарів і відмовитися від перерахованих вище звичок після їжі, можна поліпшити травлення і самопочуття, позбутися дискомфорту після приймання їжі. Однак важливо не забувати, що й самій їжі потрібно приділяти достатню увагу: їсти треба не поспішаючи, у стравах бажано не використовувати продукти, що погано поєднуються або не поєднуються взагалі, перевагу треба віддавати здоровій їжі, багатій вітамінами, мікроелементами та іншими поживними речовинами.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6575