4 інгредієнти, яких треба уникати, якщо у вас фарбоване волосся

08.08.2023 09:06

4 інгредієнти, яких треба уникати, якщо у вас фарбоване волоссяФарбоване волосся потребує особливого догляду, тому що стійкі та напівстійкі фарби для волосся (навіть ті, що виробник позиціює як щадні) можуть зробити волосся більш ламким і позбавити його природного захисту. Крім того, деякі шампуні можуть вимивати пігмент, унаслідок чого колір волосся швидше тьмяніє. Тому ті, хто регулярно фарбує волосся, звертають особливу увагу на список інгредієнтів засобів для догляду за волоссям, які вони купують. Сьогодні розкажемо про чотири інгредієнти, яких треба уникати, якщо у вас фарбоване волосся.

Сульфати

Абсолютно всі шампуні містять мийні компоненти, завдяки яким утворюють піну та очищують волосся, — поверхнево-активні речовини (ПАР). Їх зазвичай можна знайти на початку списку інгредієнтів, одразу після води. У шампунях мас-маркету найчастіше використовуються такі ПАР, як лауретсульфат натрію (SLES) і лауретсульфат амонію. Вони популярні завдяки своїй ефективності та низький собівартості.

Однак саме завдяки своїй ефективності сульфати не дуже добре підходять для миття фарбованого волосся. Справа в тому, що вони вимивають молекули пігменту з волосся, завдяки чому колір швидше блідніє. Якщо ви хочете зберегти колір та блиск волосся якомога довше, треба уникати шампунів із сульфатами, особливо тих, що позиціюються як шампуні для глибокого очищення.

Силікони

Силікони, такі як диметикон і циклометикон, часто містяться в шампунях і кондиціонерах для волосся завдяки своїй здатності покривати стрижні волосся, щоби зробити волосся більш гладеньким та блискучим. Всупереч поширеній думці, вони не завдають волоссю шкоди, але мають принаймні один недолік, про який слід знати, якщо ви фарбуєте волосся.

Силікони важко змити, особливо якщо вам доводиться покладатися на безсульфатні шампуні. Тому вони залишаються на вашому волоссі, поступово накопичуються і можуть призвести до того, що волосся виглядатиме брудним і тьмяним. Єдиний тип засобів із силіконами, які підходять для фарбованого волосся, — це термозахисні засоби для укладання, які наносяться лише на кінчики волосся. Інших продуктів, що містять силікони, таких як шампуні та кондиціонери для волосся, краще уникати.

Хлор

Хлор, звісно, не є косметичним інгредієнтом, але він є однією з причин, чому фарбоване волосся швидше тьмяніє. Ваше волосся може контактувати з хлором у басейні, де він додається у воду для дезінфекції. Крім того, у деяких містах у водопровідну воду додають хлор із тією ж метою. Коли ви плаваєте в басейні без шапочки або миєте голову хлорованою водою, хлор піднімає кутикулу волосся та сприяє вимиванню пігменту.

Щоб захистити волосся від пошкодження хлором, треба завжди надягати спеціальну шапочку перед тим, як плавати в басейні. Щоб очистити волосся від хлору після басейну, вимийте шампунем для фарбованого волосся, призначеним для збереження кольору, і чистою нехлорованою водою. Також можна придбати спеціальний шампунь для нейтралізації хлору — таки продаються в деяких спортивних магазинах.

Лимонний сік і яблучний оцет

Яблучний оцет і лимонний сік — два натуральні інгредієнти, які часто використовуються в домашніх ополіскувачах для волосся, оскільки вони, як вважається, запобігають накопиченню залишків засобів для волосся, нормалізують вироблення жиру в шкірі голови та сприяють блиску та блиску волосся.

На жаль, вони також роблять колір фарбованого волосся менш яскравим, особливо при використанні у високих концентраціях. Зокрема, лимонний сік є добре відомим інгредієнтом для освітлення волосся. Тому, якщо ви регулярно фарбуєте волосся, намагайтеся уникати будь-яких експериментів із домашніми засобами для волосся, особливо якщо ви не впевнені в їхньому ефекті.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1078