5 поширених причин сухості шкіри

17.08.2023 09:05

5 поширених причин сухості шкіриБагато хто думає, що суха шкіра буває виключно від природи, і із цим мало що можна зробити, але це не завжди так. Насправді сухість шкіри може бути спричинена різними факторами, як зовнішніми, так і внутрішніми, і як тільки ви їх нейтралізуєте, ви можете зрозуміти, що насправді у вас нормальний тип шкіри. Сьогодні ми розповімо про деякі з найпоширеніших причин сухості шкіри й дамо пару порад щодо того, що з ними робити.

Атмосферні чинники (сухе повітря, холод, спека)

Ваша шкіра отримує вологу з кількох джерел, у тому числі з повітря. Коли повітря сухе, ваша шкіра втрачає вологу швидше, ніж зазвичай, і має менше джерел для її відновлення. У холодні місяці сильний вітер на вулиці та опалення в приміщеннях висушують шкіру та спричиняють свербіж і лущення. А якщо ви живете в сухому або холодному кліматі, ви можете страждати від сухості шкіри цілий рік.

Що робити. Перебуваючи на вулиці, захистіть шкіру від холоду та вітру щільним кремом або навіть вазеліном. Вони мають оклюзійні властивості й тому допомагають шкірі утримувати вологу. Вдома використовуйте зволожувач повітря, щоби підтримувати оптимальний рівень вологості.

Мило та/або вода

Щоденне умивання здається не таким уже складним завданням: треба лише спінити трохи мила, нанести його на обличчя та змити. Що може піти не так? Та що завгодно. Мило, засобі для вмивання із сульфатами, надмірне вмивання, а також занадто жорстка, гаряча або холодна вода — поширені причини сухості шкіри.

Що робити. Ніколи не мийте обличчя милом (його рН занадто лужний для вашої шкіри) або засобами для вмивання, які містять SLS/SLES. Слідкуйте, щоб вода не була ні занадто холодною, ні занадто гарячою. Після вмивання не тріть обличчя рушником, а обережно промокніть його. Не вмивайтеся занадто часто й не приймайте тривалу гарячу ванну чи гарячий душ. Якщо вода з-під крана у вашому домі занадто жорстка для вашої шкіри, купіть фільтр для води. Завжди зволожуйте шкіру після плавання в басейні з хлорованою водою.

Інгредієнти засобів для догляду за шкірою

Певні інгредієнти засобів для догляду за шкірою, особливо поверхнево-активні речовини, а також протизапальні та відлущувальні інгредієнти, можуть висушувати шкіру. Вони включають сульфати (лаурил/лауретсульфат натрію), альфа- та бета-гідроксикислоти, ретиноїди, бензоїл пероксид, етанол, штучні ароматизатори та консерванти тощо.

Що робити. Найкращий спосіб запобігти сухості шкіри — взагалі уникати інгредієнтів, які можуть її висушити. Повірте, цілком можна обійтися без засобів для вмивання із сульфатами і спиртовмісних тоніків та лосьонів. Однак трапляються ситуації, коли певні інгредієнти з підсушувальними інгредієнтами необхідні для вирішення конкретної проблеми шкіри, наприклад, прищів або пігментації. У такому випадку просто будьте дуже обережні та придбайте хороший зволожувальний крем, який допоможе запобігти пересушуванню.

Старіння

З віком ваша шкіра стає тоншою, втрачає еластичність і легше пересихає. На жаль, це наслідки старіння, з якими стикається кожен у певний момент свого життя. За статистикою, понад 50 % дорослих людей у віці 40 років і старше мають суху шкіру.

Що робити. Хоча зупинити старіння неможливо, можна використовувати спеціальні продукти для зрілої шкіри, які зволожують шкіру та мають додаткові антивікові властивості (наприклад, посилюють вироблення колагену, розгладжують неглибокі зморшки, борються з вільними радикалами, зменшують пігментацію тощо).

Шкірні захворювання

Суха шкіра, яка свербить і лущиться, є поширеним симптомом деяких шкірних захворювань, таких як атопічний дерматит (екзема), псоріаз, розацеа та контактний дерматит.

Що робити. Якщо ви підозрюєте, що у вас захворювання шкіри, зверніться до дерматолога, який допоможе з’ясувати точну причину сухості шкіри та призначити лікування. Пам’ятайте, що самодіагностика та самолікування майже завжди є поганою ідеєю.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1064