5 натуральних продуктів для фарбування волосся

30.08.2023 09:16

5 натуральних продуктів для фарбування волоссяСучасні фарби дозволяють пофарбувати волосся практично в будь-який колір, але все має свою ціну. Хімічні фарби для волосся зазвичай містять п-фенілендіамін, аміак, резорцин, перекис водню, етаноламін та інші інгредієнти, які можуть спричинити подразнення, контактний дерматит, ламкість волосся та інші проблеми. На щастя, є природні альтернативи перманентним фарбам для волосся.

Хна

Хна — це рослинна фарба для волосся, яку готують із висушеного листя лавсонії неколючої (Lawsonia inermis). Її давно використовують як фарбу для волосся/брів і для бодіарту в деяких частинах Азії та Північної Африки. Колір, який виходить у результаті фарбування волосся хною, може варіюватися від рудого до темно-коричневого. Він залежить від сукупності чинників, які включають початковий колір і стан вашого волосся, якість порошку хни тощо. Крім того, хну можна змішувати з іншими травами для отримання світліших або темніших відтінків.

Щоби пофарбувати волосся хною, змішайте трохи порошку хни з гарячою водою до отримання густої пасти без грудочок. Додайте трохи оцту або лимонного соку, щоб допомогти вивільнити молекули барвника в порошку хни. Дайте суміші настоятися (але вона не повинна повністю охолонути). Одягніть пару гумових або целофанових рукавичок, рівномірно нанесіть суміш на волосся, секція за секцією, і розчешіть його, щоб розподілити фарбу. Одягніть шапочку для душу й почекайте від 30 хвилин до 2 годин. Ретельно промийте волосся та дайте йому висохнути самостійно.

Басма (індиго)

Басму отримують із рослини Indigofera tinctoria (індигофера фарбувальна, або справжнє індиго). Вона має глибокий і насичений синій колір із зеленуватим відтінком. Через це чистий порошок індиго практично не використовується як фарба для волосся; його зазвичай комбінують із порошком хни для отримання темно-коричневих або чорних відтінків. Отриманий колір буде залежати від вихідного кольору вашого волосся і пропорцій хни та басми.

Ймовірно, вам доведеться трохи поекспериментувати, перш ніж ви отримаєте бажаний відтінок, але принаймні ваше волосся в результаті не постраждає, оскільки трав’яні фарби для волосся цілком безпечні. Процес фарбування волосся сумішшю хни та басми ідентичний тому, що ми описали в попередньому пункті.

Кава або шавлія для темного волосся

Кава й шавлія не змінять колір вашого волосся радикально, але можуть зробити темно-каштанове або чорне волосся на тон-два темнішим. Вони також допоможуть зафарбувати сивину, якщо у вас її небагато. Ефект від цих засобів триватиме недовго, але вони можуть стати хорошим вибором, коли вам треба швидко зробити колір волосся глибшим та яскравішим.

Щоб затемнити волосся кавою, заваріть пів чашки міцної кави. Змішайте його із чашкою незмивного кондиціонера для волосся та двома столовими ложками кавової гущі. Нанесіть суміш на щойно вимите вологе волосся, залиште на годину, потім змийте.

Щоби затемнити відтінок волосся за допомогою шавлії, залийте літром окропу чашку висушеного листя шавлії і дайте настоятися принаймні пів години. Процідіть настій і полийте ним волосся після миття. Залиште настій на волоссі принаймні на 15 хвилин, потім ще раз вимийте волосся без шампуню.

Ромашка для світлого волосся

Ромашковий чай — чудовий ополіскувач для волосся, який підсилює природний світлий колір волосся. Чашку сухих квіток ромашки залийте літром окропу (можна використовувати пакетики з ромашковим чаєм, але цілі сухі квіти краще). Дайте чаю настоятися пів години, потім процідіть. Помийте волосся шампунем, як зазвичай, вилийте на нього ромашковий чай та надіньте шапочку для душу. Залиште чай на 30 хвилин, потім змийте теплою водою.

Інші продукти, які можуть допомогти зробити світле волосся ще на пару тонів світлішим, — це лимонний сік, суміш меду з яблучним оцтом, харчова сода, кориця, ревінь, календула, шафран і куркума.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1041