5 інгредієнтів шампунів, яких варто уникати

28.09.2023 09:12

5 інгредієнтів шампунів, яких варто уникатиЗвісно, виробництво та продаж косметики з відверто шкідливими інгредієнтами заборонені, але деякі інгредієнти перебувають у так званій «сірій зоні»: хоча вони не шкідливі самі по собі, високою є вірогідність індивідуальної реакції на них. Пропонуємо дізнатися про п’ять інгредієнтів шампунів, яких варто уникати, якщо вас турбує стан вашого волосся та шкіри голови.

Сульфати

Такі інгредієнти, як лаурилсульфат натрію (SLS), лауретсульфат натрію (SLES) і лаурилсульфат амонію (ALS), є поверхнево-активними речовинами, що використовуються в шампунях як піноутворювачі. У високих концентраціях вони можуть спричинити подразнення шкіри та очей, а також позбавити волосся та шкіру голови вологи та натуральних олій. Якщо у вас сухе волосся та/або чутлива шкіра голови, вибирайте безсульфатні шампуні з м’якими поверхнево-активними речовинами, такими як кокамідопропілбетаїн або децилглюкозид.

Хлорид натрію

Хлорид натрію — це звичайна кухонна сіль. Вона використовується як загусник у шампунях, що містять аніонні ПАР. Як і сульфати, хлорид натрію може спричинити сухість і свербіння шкіри голови в людей із чутливою шкірою. Він також може позбавити волосся кератину, тому уникати шампунів із хлоридом натрію рекомендують тим, хто робить кератинове випрямлення волосся.

DEA і TEA

Діетаноламін (DEA) і триетаноламін (TEA) — це органічні сполуки, які використовуються, щоб зробити текстуру шампунів більш кремовою, а також для збалансування їхнього pH. Проблема з ними полягає в тому, що вони іноді спричиняють контактний дерматит. Звичайно, вони не завжди подразнюють шкіру голови, інакше їх би давно заборонили, але якщо ви схильні реагувати на косметику, краще уникати шампунів, які містять DEA або TEA.

Триклозан

Триклозан — це антимікробний агент, присутній у деяких споживчих товарах. Хоча використання триклозану в милі для рук було заборонено FDA (Управлінням із продовольства та медикаментів США), а в ЄС його не можна використовувати в незмивних засобах (лосьйонах, кремах тощо), триклозан усе ще трапляється в інших продуктах, таких як шампунь і зубна паста. Проблема з триклозаном полягає в тому, що він може впливати на ендокринну систему. Крім того, регулярний вплив триклозану може збільшити стійкість бактерій до антибіотиків.

Синтетичні ароматизатори

Не всі синтетичні ароматизатори подразнюють шкіру, але деякі з них здатні спричинити подразнення. Проблема в тому, що виробники рідко конкретизують, які саме ароматизатори додали в шампунь, оскільки вони не зобов’язані це розголошувати. На флаконі просто пишуть «parfum» — і все. Цей «parfum» може подразнювати, а може й ні; неможливо дізнатися, поки не спробуєш. Якщо у вас чутлива шкіра, краще уникати шампунів із синтетичними ароматизаторами. Вибирайте продукти, ароматизовані ефірними оліями, або або шампуні без запаху.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1029