Як вибрати правильний зволожувальний засіб залежно від типу шкіри

06.10.2023 09:09

Як вибрати правильний зволожувальний засіб залежно від типу шкіриЗволоження є, мабуть, найважливішим етапом догляду за шкірою, незалежно від типу шкіри. Без належного зволоження шкіра може стати тьмяною та втратити еластичність, що призведе до передчасної появи зморшок. Щоб забезпечити шкіру необхідною вологою, треба вибрати правильний зволожувальний крем, який відповідатиме вашому типу шкіри.

Зазвичай виділяють чотири основні типи шкіри: нормальна, суха, жирна й комбінована. Вони відрізняються один від одного кількістю шкірного сала, яку виробляє кожен тип шкіри: нормальна шкіра виробляє рівно стільки шкірного сала, скільки їй потрібно, суха шкіра виробляє менше шкірного сала, ніж потребує, жирна шкіра виробляє забагато шкірного сала, а комбінована шкіра жирна в Т-зоні (лоб — ніс — підборіддя) і нормальна або суха на щоках. Кожному типу шкіри потрібен свій різновид зволожувального засобу.

Нормальна шкіра

Тим, у кого нормальна шкіра, зазвичай заздрять люди з іншими типами шкіри, оскільки вона має дрібні пори та м’яку та рівну текстуру. У людей із нормальною шкірою зазвичай свіжий колір обличчя, а пігментації мало плям або зовсім немає. Цьому типу шкіри потрібен легкий, нежирний зволожувальний крем більшу частину року й більш густий та поживний — взимку. Ми рекомендуємо шукати продукти з додатковими властивостями, такими як SPF (захист від ультрафіолету) або антивікові властивості, якщо для вас це вже актуально.

Інгредієнти, на які варто звернути увагу: гіалуронова кислота, сквален, легкі рослинні олії (жожоба, виноградних кісточок, авокадо).

Чого варто уникати: насичені та щільні зволожувальні засоби з комедогенними інгредієнтами.

Суха шкіра

Суха шкіра — це тип шкіри, який найбільше виграє від зволоження, оскільки вона схильна до підвищеної чутливості, стягнутості, подразнення, лущення та передчасних зморшок. Така шкіра любить щільні та насичені зволожувачі з натуральними оліями. Якщо ваша шкіра не тільки суха, але й чутлива, треба шукати гіпоалергенні зволожувальні засоби без ароматизаторів, спеціально призначені для чутливої шкіри.

Інгредієнти, на які варто звернути увагу: поживні олії (ші, какао, кокосова), заспокійливий екстракт ромашки, вазелін.

Чого варто уникати: легкі емульсії та гелі, продукти із синтетичними ароматизаторами та барвниками.

Жирна шкіра

Всупереч поширеній помилковій думці, жирна шкіра потребує зволоження так само, як і будь-яка інша. Більш того, якісний зволожувальний крем для жирної шкіри допоможе нормалізувати виділення шкірного сала й контролювати жирний блиск. Якщо у вас жирна шкіра, треба шукати легкий продукт із формулою на водній основі без олій. Якщо у вас часто виникають висипання, виберіть зволожувальний крем, промаркований як некомедогенний.

Інгредієнти, на які варто звернути увагу: силікони, молочна кислота, саліцилова кислота, ретинол.

Чого варто уникати: будь-які рослинні олії, парафін, вазелін, мінеральні оливи.

Комбінована шкіра

Знайти хороший зволожувальний крем для комбінованої шкіри складно, оскільки цей тип шкіри жирний у Т-зоні та сухий на щоках. Найкращим рішенням буде придбати два засоби: один для жирної шкіри, інший для сухої. Якщо ви не хочете купувати два зволожувальні засоби, виберіть легкий продукт для жирної шкіри, але без підсушувальних інгредієнтів, таких як саліцилова кислота.

Інгредієнти, на які варто звернути увагу: сквален/сквалан, гіалуронова кислота, молочна кислота.

Чого варто уникати: насичені та щільні текстури, комедогенні інгредієнти, інгредієнти проти акне.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/998