Чим корисні різні види та сорти чаю?

16.10.2023 15:07

Чим корисні різні види та сорти чаю?Чай - один з найулюбленіших і найпопулярніших напоїв у багатьох країнах світу, який цінується за тонкий смак та аромат, а також за різні корисні властивості. Але чим саме корисні різні види та сорти чаю для здоров'я? Пропонуємо вам дізнатися про це прямо зараз.

Строго кажучи, чаєм слід називати напій, що отримується заварюванням висушеного листя чайного куща, відомого також як камелія китайська. Але в побуті під чаєм ми також маємо на увазі і інші напої, які готуються аналогічним чином, наприклад, на основі м'яти, ромашки, імбиру, листя фруктових або ягідних дерев і кущів, свіжих або сушених плодів тощо.

В результаті корисні властивості різних видів чаю, звичайно ж, відрізнятимуться. Далі ми розповімо вам про користь деяких найпопулярніших видів та сортів чаю для здоров'я.

Чорний чай

Чорний чай піддається тривалій ферментації (окислюється на повітрі) перед сушінням, і в обробленому листі кофеїну більше, ніж в інших сортах чаю. Це зумовлює виражені тонізуючі та бадьорі властивості напою. Крім того, чорний чай корисний при розладах ШКТ, зміцнює судини та нормалізує тиск, має сечогінний ефект.

Зелений чай

Зелений чай майже не ферментується, тому в ньому особливо високий вміст танінів. Такий чай допомагає впоратися з метеоризмом, добре допомагає при акне, а також сприяє зниженню ваги. Ще зелений чай має зміцнюючу дію на імунну систему, допомагає виводити токсини, має антиоксидантний ефект.

Улун

Для виробництва улуна використовується зріле листя з дорослих чайних кущів, яке зазнає часткової ферментації. В результаті кофеїну в улуні більше, ніж у зеленому чаї, а танінів більше, ніж у чорному. Такий чай прискорює метаболізм, що сприятливо впливає на процес схуднення. Ще він покращує роботу ШКТ, тонізує, сприяє очищенню судин від холестерину.

Білий чай

Білий чай найменше піддається ферментації, якщо порівнювати його з іншими чаями. Виготовляється такий чай з молодих листочків та бруньок особливого сорту чайного куща, які покриті білим ворсом, що й дало назву чаю. У білому чаї найбільше збережені вихідні корисні речовини, присутні у свіжому листі, у ньому менше кофеїну, зате він особливо багатий на вітамін С, вітаміни групи В та інші корисні речовини. Білий чай сприяє зміцненню імунітету, допомагає боротися із застудою, захищає зубну емаль від карієсу та зубного каменю, нормалізує тиск, очищує організм, заспокоює, добре охолоджує, знімає стрес.

Матча (маття)

Хоча матчу за своєю суттю є розтертим у порошок зеленим чаєм, особливості її виробництва та використання для приготування напою обумовлюють деякі відмінності в корисних властивостях двох цих видів чаю. Зокрема, вважається, що за вмістом корисних речовин 1 чашка матчі дорівнює 10 чашкам зеленого чаю: за рахунок порошкоподібного стану матчі її активні речовини сильніше екстрагуються у воду при заварюванні, що підвищує їхню концентрацію в готовому напої.

Ромашковий чай

Ромашковий чай готується із сухих квіток ромашки аптечної (лікарської) і найбільше відомий як розслаблюючий засіб. Він допомагає нормалізувати сон, виявляє спазмолітичний ефект, сприяє нормальній роботі печінки, допомагає усунути запальні процеси в шлунку та кишківнику, нормалізує рівень глюкози та інсуліну в крові.

М'ятний чай

М'ятний чай можна приготувати зі свіжого або сухого листя і пагонів переважно м'яти перцевої, а також м'яти запашної, м'яти колосистої, м'яти польової. Такий чай вважається особливо корисним при ПМС, нудоті, блювоті та запамороченні, проблемах з диханням, метеоризмі. Ще він допомагає боротися із застудою, активізує роботу мозку, прискорює метаболізм.

Імбірний чай

Чай з імбиром вважається одним із найкращих засобів для боротьби з сезонними ГРВІ, а також він користується популярністю як засіб для зняття симптомів захитування (кінетозу, хвороби руху), а також нудоти іншої природи. Цей чай ще знижує артеріальний тиск, збільшує термогенез, що корисно для схуднення, полегшує менструальні спазми, чинить антиоксидантну дію.

Чай каркаде

Каркаде — популярний чайний напій, який отримують заварюванням сушених квіток суданської троянди (гібіскуса). Він має яскраво-червоний колір і солодкувато-кислий смак. Каркаде містить антоціани, завдяки яким він допомагає зміцнювати стінки судин, а також містить антиоксиданти. Напій має спазмолітичну, сечогінну та жарознижувальну дію, має противірусний ефект.

Ройбуш

Ройбуш (ройбос) називають африканським чаєм. Напій готується з висушеного подрібненого листя і пагонів аспалатлуса лінійного, він зовсім не містить кофеїну, зате містить глюкозу, яка робить смак ройбуша солодкуватим навіть без цукру. Напій добре втамовує спрагу, тонізує, застосовується для полегшення кольок у немовлят, заспокоює нервову систему, має потужну антиоксидантну дію, покращує роботу нирок, відновлює нормальну роботу ШКТ при різних розладах травлення, знижує тиск, покращує стан шкіри.

Чай із шавлією

Настій шавлії лікарської, яку в побуті називають шавлієвим чаєм, має величезну користь для здоров'я. Насамперед такий чай цінується за потужні антибактеріальні та протизапальні властивості, завдяки яким він підтримує здоров'я порожнини рота та допомагає впоратися із застудою. Також чай з шавлії має потужну антиоксидантну дію, зміцнює кістки та судини, сприяє загоєнню різних ушкоджень, допомагає контролювати рівень цукру в крові, а також покращує пам'ять, підвищує концентрацію уваги, але при цьому не дає нервовій системі перезбудитися.

Чай з ехінацеєю

Такий чай ефективно допомагає боротися з застудою та іншими інфекційними захворюваннями, підвищуючи захисні властивості організму, допомагає знизити тривожність, зменшує запалення, приводить до норми рівень цукру в крові, має знеболюючий ефект, сприяє травленню. Важливо враховувати, що ехінацея, крім іншого, діє як м'яке проносне, тож чаєм краще не зловживати.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7644