5 різновидів косметичної глини та їхня користь для шкіри

18.10.2023 09:22

5 різновидів косметичної глиниУ догляді за шкірою широко використовуються декілька типів косметичної глини завдяки їхнім сорбційним, протизапальним, відбілювальним та детоксикаційним властивостям. Різні косметичні глини по-різному впливають на шкіру, оскільки кожна з них має унікальний мінеральний склад. Давайте дізнаємося більше про найпопулярніші різновиди косметичної глини, які використовуються в масках обличчя.

Бентонітова глина

Бентоніт — один із найпоширеніших різновидів глини. Він складається з багатих силікатами відкладень вулканічного попелу. Цей різновид глини відомий своїми сорбційними властивостями; при змішуванні з водою бентонітова глина набухає і стає пористою, як губка. Волога глина легко вбирає надлишок жиру з поверхні шкіри, а також притягує забруднення та токсини. Завдяки цим властивостям бентоніт використовується в масках для жирної, комбінованої та проблемної шкіри. Він допомагає позбутися токсинів і забруднень, робить шкіру значно рівнішою, звужує пори та запобігає появі вугрів.

Каолін

Хоча каолін, або фарфорову глину, часто називають білою глиною, вона має кілька різновидів, які відрізняються за кольором через дещо різний вміст мінералів. Серед найпопулярніших — білий, жовтий, рожевий і червоний каолін. Біла каолінова глина вважається найбільш щадним різновидом косметичної глини. Вона використовується для м’якого відлущування сухої та чутливої шкіри. Інші типи каоліну мають сильніші сорбційні та відлущувальні властивості, але все ще вважаються достатньо ніжними для чутливої шкіри. Вони часто використовуються в освітлювальних масках, призначених для видалення небажаної пігментації, наприклад вікових пігментних плям або слідів від прищів, освітлення кольору обличчя та вирівнювання тону шкіри.

Фулерова земля

В Аюрведі цей тип глини відомий як multani mitti («грязь із Мултана», міста в Пакистані, де її вперше почали видобувати). Він особливо цінується за свої сорбційні та відбілювальні властивості. Вони роблять фулерову землю ефективною для видалення жиру, бруду та забруднень зі шкіри, тому цей тип глини широко використовується в косметології та дерматології. Маски для обличчя з фулеровою землею використовуються для нормалізації водно-жирового балансу жирної та комбінованої шкіри, покращення кровообігу в епідермісі, зменшення пігментації та виведення токсинів, боротьби з хвороботворними бактеріями. Варто зазначити, що для сухої та чутливої шкіри цей різновид глини не дуже підходить, оскільки може спричинити подразнення.

Глина расул

Расул (також транслітерується як гасул) — це унікальна глина, яку видобувають в Атлаських горах у Марокко. Вона надзвичайно багата на мінерали, такі як залізо, літій, магній, калій, кремнезем та натрій. Расул використовували в традиційних марокканських хамамах (лазнях) принаймні з VIII століття. Цю глину можна використовувати як маску для обличчя, ексфоліант для тіла (разом зі спеціальною рукавичкою під назвою кеса) і навіть як шампунь і засіб проти лупи. Як і каолін, расул ідеально підходить для сухої та чутливої шкіри. Маски для обличчя з глиною расул менш щільні, ніж інші глиняні маски, вони мають легку мусоподібну текстуру, яка багатьом подобається багатьом.

Французька зелена глина

Цей тип глини, що видобувається в середземноморському регіоні Франції, також відомий як морська глина або іліт (хоча деякі джерела вважають французьку та морську глини різними типами). Своїм кольором ця глина зобов’язана оксидам заліза та розкладеному рослинному матеріалу. Колір, до речі, вказує на якість продукту — французька глина має бути яскраво-зеленою, але в жодному разі не брудно-зеленою чи сірою. Як і інші глини, французька зелена глина має чудові сорбційні властивості. Крім того, вона покращує кровообіг в епідермісі та допомагає позбутися пігментації. Маски для обличчя із цією глиною за консистенцією схожі на глину расул, але мають злегка зернисту текстуру.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/963