6 причин спробувати домашній ополіскувач для волосся з яблучним оцтом

24.10.2023 09:08

6 причин спробувати домашній ополіскувач для волосся з яблучним оцтомЯблучний оцет — це харчовий продукт, який широко використовується в заправках для салатів, маринадах і домашній консервації. Крім того, його можна використовувати як ополіскувач для волосся, який зробить його шовковистим і блискучим. Чому саме варто спробувати домашній ополіскувач для волосся з яблучним оцтом і як його зробити?

Як роблять яблучний оцет?

Яблучний оцет є результатом оцтового бродіння яблучного соку. Процес бродіння складається з двох етапів: на першому етапі бактерії та дріжджі перетворюють цукор у соку на спирт; на другому етапі оцтовокислі бактерії перетворюють спирт на оцтову кислоту.

Яблучний оцет складається здебільшого з води та органічних кислот, таких як оцтова, яблучна, лимонна та щавлева. Він також містить деякі мінерали (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк) і може містити деякі поживні речовини, які можна знайти в яблучному соку, такі як вітаміни С і В6.

Як діє ополіскувач для волосся з яблучним оцтом?

Волосяний стрижень складається з трьох шарів (якщо рахувати зсередини): мозкової речовини, коркової речовини (кортексу) та кутикули. Кутикула — це зовнішня частина волосяного стрижня, що складається з плоских ороговілих клітин, які прилягають одна до одної, як черепиця.

Зазвичай кутикула лежить рівно, завдяки чому волосся виглядає гладеньким і блискучим. Однак, коли ви миєте голову, шампунь піднімає лусочки кутикули, щоб ефективніше видалити з волосся бруд. Якщо кутикулу не пригладити, волосся може стати сухим і неслухняним, почати пушитися.

Яблучний оцет має кислий pH, так само як і волосся та шкіра голови. У результаті він допомагає нормалізувати водно-жировий баланс шкіри голови та розгладжує кутикулу, роблячи волосся гладеньким, м’яким, блискучим і більш слухняним.

Переваги яблучного оцту для волосся

Отже, ось шість причин, чому вам варто спробувати саморобний ополіскувач для волосся з яблучним оцтом:

  • він зробить ваше волосся м’яким, гладеньким і блискучим;
  • він приборкає неслухняне волосся, запобііжить пушінню та сплутуванню, полегшить укладання та розчісування;
  • він допоможе відновити та підтримувати здоровий pH волосся та шкіри голови;
  • він має антимікробні властивості, тому пригнічує ріст бактерій і грибків, які спричиняють лупу та деякі інші проблеми зі шкірою голови та волоссям, такі як свербіння і незначні інфекції;
  • він видаляє залишки стайлінгових засобів, які могли залишитися на волоссі навіть після миття голови;
  • він очищає шкіру голови та закупорені волосяні фолікули, допомагаючи зменшити випадіння та прискорити ріст волосся.

Як приготувати та використовувати домашні ополіскувачі з яблучним оцтом

Нерозбавлений оцет є надто кислим для використання на волоссі, тому перед нанесенням важливо змішати його з водою. Як правило, рекомендується змішувати рівну кількість води та оцту. Якщо у вас жирне волосся, можна використати трохи більше оцту, а якщо сухе — то води. Якщо ваше волосся кучеряве, пофарбоване або після хімічної завивки, треба використовувати набагато більше води, ніж оцту. Скоріше за все, вам доведеться поекспериментувати, щоб знайти оптимальні пропорції саме для вашого волосся.

Щоб ополіскувач був ще ефективнішим, можна додати в нього сушені або свіжі трави. До найкорисніших для волосся трав належать розмарин, шавлія, лаванда, ромашка, календула, чебрець, гамамеліс, вербена, липа, кропива, хвощ, гібіскус і м’ята. Щоб зробити оцтовий ополіскувач із травами, помістіть трави в скляну ємність, додайте оцет, накрийте ємність герметичною кришкою і поставте суміш у прохолодне сухе місце на пару тижнів. Потім процідіть оцет і розведіть його водою.

Як використовувати оцтовий ополіскувач?

Спочатку потрібно вимити голову шампунем, як зазвичай. Кондиціонер можна не використовувати, адже ополіскувач має подібну дію (але якщо у вас сухе волосся, краще етап кондиціювання не пропускати). Повільно вилийте ополіскувач на волосся, помасажуйте шкіру голови та розподіліть ополіскувач від коренів до кінчиків. Залиште засіб на п’ять-десять хвилин, потім промийте волосся прохолодною або ледве теплою водою. Не хвилюйтеся, якщо після промивання на волоссі залишиться слабкий запах оцту; він зникне, як тільки волосся висохне. Дайте волоссю висохнути природним шляхом або висушіть феном.

Щоб зберегти волосся м’яким і блискучим, використовуйте ополіскувач один або два рази на тиждень, щоб видалити залишки стайлінгових засобів та відновити блиск. Треба пам’ятати, що зловживання оцтом може висушити волосся, тому не використовуйте ополіскувач занадто часто. Також треба пам’ятати, це те, що оцет може подразнювати очі, тому будьте обережні.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/951