5 порад, як позбутися чорних цяток та запобігти їхній повторній появі

27.11.2023 09:03

5 порад, як позбутися чорних цяток та запобігти їхній повторній появіЧорні цятки — одна з найпоширеніших проблем шкіри. Хоча люди із жирною або комбінованою шкірою більш схильні до появи чорних цяток, вони можуть з’явитися в будь-кого. Пропонуємо кілька порад, як позбутися чорних цяток і запобігти їхній появі, які допоможуть вам зберегти шкіру чистою і здоровою.

Насамперед давайте з’ясуємо, що таке чорні цятки і як вони утворюються. Чорні цятки, також відомі як відкриті комедони, — це закупорені волосяні фолікули. Вони утворюються, коли кератин (відмерлі клітини шкіри) змішується із себумом (шкірним жиром) і блокує волосяний фолікул.

Багато хто думає, що чорні цятки мають чорний колір через бруд і погану гігієну, але це не так. Їхній колір насправді є результатом окиснення. Контакт суміші себуму та кератину в закупореному волосяному фолікулі з повітрям призводить до синтезу темного пігменту меланіну, який робить комедони чорними.

Хоча комедони зазвичай не спричиняють особливого дискомфорту, якщо тільки е запалюються, багато людей вважають їх не надто естетичними. Якщо ви теж так вважаєте, пропонуємо способи позбутися чорних цяток і запобігти їхньому повторному виникненню.

Залиште шкіру в спокої

Багатьом людям, які мають чорні цятки, важко протистояти бажанню видавити їх або очистити обличчя жорстким скрабом. Але це тільки погіршує ситуацію. Скрабування шкіри, торкання та колупання комедонів може спричинити подразнення та поширення інфекції. Тому тримайте руки подалі від шкіри й дотримуйтесь порад нижче. Також будьте обережні зі смужками для очищення пор: деякі косметологи стверджують, що вони можуть спричинити подразнення і навіть призвести до розриву капілярів. Крім того, вони допомагають позбутися лише «свіжих» комедонів.

Очистіть пори

Є кращі способи очистити пори, ніж намагатися вичавити з них шкірне сало або користуватися жорсткими скрабами. Насамперед потрібно придбати якісні засоби для очищення шкіри, які допоможуть видалити відмерлі клітини шкіри до того, як вони заб’ють пори. Також треба уникати косметики зі щільною текстурою та комедогенними інгредієнтами. Якщо пори вже забиті, спробуйте розпарювання або маску з білою глиною (каоліном) чи активованим вугіллям.

Спробуйте саліцилову кислоту, ретинол або ензимні пілінги

Якщо звичайні засоби для очищення шкіри не допомагають, спробуйте косметику з хімічними речовинами, які розчиняють чорні цятки. Наприклад, саліцилова кислота — один із найвідоміших інгредієнтів у засобах проти акне, вона навіть входить до Типового переліку основних лікарських засобів ВООЗ. Ретинол (вітамін А) і його похідні (ретиноїди) також широко використовуються для лікування акне й комедонів. Нарешті, можна спробувати відлущувальні засоби, які містять натуральні ензими, такі як папаїн (отриманий із папаї) і бромелайн (отриманий з ананаса) замість абразивних частинок.

Майте на увазі, що саліцилова кислота, ретинол та ензими можуть діяти як подразники, особливо якщо у вас чутлива шкіра. Ми рекомендуємо починати з продуктів із низькою концентрацією активного інгредієнта й тестувати їх на невеликій, непомітній ділянці шкіри, щоб визначити чутливість (це називається патч-тест).

Подумайте про звернення до професіонала

Якщо у вас забагато чорних цяток, варто проконсультуватися з косметологом або дерматологом. Є широкий спектр професійних методів лікування вугрів, серед них такі як: екстракція спеціальним інструментом, який називається екстрактором комедонів; хімічні пілінги та інші засоби для місцевого застосування з вищою концентрацією активного інгредієнта, ніж у звичайної косметики з магазину; лікування мікроголками (мікронідлінг); дермабразія і багато інших.

Дотримуйтеся належного режиму догляду за шкірою

На жаль, неможливо позбутися чорних цяток раз і назавжди, оскільки на вашому обличчі завжди буде залишатися шкірне сало і відмерлі клітини, а отже, із часом утворюватимуться нові чорні цятки. Але якщо ви будете дотримуватися правильного режиму догляду за шкірою, то для утворення нових вугрів знадобиться значно більше часу. Тому очищайте шкіру двічі на день, робіть пілінг один або два рази на тиждень і підтримуйте шкіру зволоженою. Також варто триматися подалі від комедогенних засобів для догляду за шкірою, які можуть забити пори, і ніколи не лягати спати, не знявши макіяж.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/870