8 ефективних інгредієнтів для жирної шкіри

29.11.2023 09:05

8 ефективних інгредієнтів для жирної шкіриКожен тип шкіри має свої переваги та недоліки, а основне завдання догляду за шкірою — підкреслювати переваги та нівелювати недоліки. Наприклад, якщо у вас жирна шкіра, треба обирати засоби для догляду, які регулюють виділення шкірного сала та запобігають висипанням. Розкажемо про 8 ефективних інгредієнтів для жирної шкіри, які варто шукати в таких засобах.

Жирна шкіра характеризується підвищеним виділенням себуму (шкірного сала). Позитивним у жирній шкірі є те, що шкірне сало утримує вологу в епідермісі. Крім того, цей тип шкіри менш схильний до утворення зморшок та інших ознак старіння. З іншого боку, жирна шкіра схильна до блиску, закупорених пор, висипань і накопичення відмерлих клітин, яке спричиняє тьмяний колір обличчя. Щоб контролювати виділення шкірного сала, водночас не позбавляючи шкіру вологи, потрібно шукати засоби для догляду за шкірою з певними інгредієнтами.

Каолін

Каолін, також відомий як біла глина, поглинає надлишок жиру й допомагає матувати шкіру. Каолінові маски також очищають пори, мають детоксикаційний ефект, відлущують відмерлі клітини шкіри, заспокоюють чутливу шкіру, лікують акне й запобігають появі нових висипань.

Расул

Расул (гасул) — ще один різновид косметичної глини. Каолін дуже поширений у багатьох частинах світу, а ось расул трапляється значно рідше. Цю глину видобувають в Атлаських горах у Марокко, і північноафриканські жінки століттями використовували її для догляду за волоссям та шкірою. Расул зменшує виділення шкірного сала, видаляє відмерлі клітини, звужує пори й пом’якшує шкіру.

Гліколева кислота

Гліколева кислота належить до так званих альфа-гідроксикислот (AHA). Завдяки своїм чудовим проникним властивостям вона широко використовується в засобах для догляду за шкірою як хімічний ексфоліант. Гліколева кислота руйнує зв’язки, які утримують мертві клітини шкіри разом, стимулюючи оновлення шкіри й роблячи її м’якою і гладенькою. На відміну від очищувальних засобів на основі спирту, гліколева кислота не позбавляє шкіру вологи, що, безумовно, є значною перевагою.

Саліцилова кислота

Саліцилова кислота — це бета-гідроксикислота (BHA). Її можна знайти в Примірному переліку основних лікарських засобів ВООЗ, оскільки вона використовується для лікування широкого спектру шкірних захворювань. Як і гліколева кислота, вона допомагає видалити зовнішній шар шкіри, що складається з відмерлих клітин і шкірного сала. Саліцилова кислота проникає глибоко в пори й розщеплює жир, очищуючи пори й роблячи їх менш помітними. Зверніть увагу, що саліцилова кислота є сильним інгредієнтом, тому безпечніше обирати засоби з низькою концентрацією (не більше 2 %).

Гіалуронова кислота

Жирна шкіра потребує зволоження, оскільки зневоднена жирна шкіра намагається виробляти ще більше шкірного сала, щоб компенсувати нестачу вологи. Однак деякі зволожувальні засоби занадто важкі для цього типу шкіри. Якщо у вас жирна шкіра, шукайте зволожувальні засоби з гіалуроновою кислотою. Це природний зволожувальний агент, який притягує вологу до шкіри і стимулює регенерацію. Зволожувальні засоби з гіалуроновою кислотою легкі, вони допомагають шкірі зберігати природну зволоженість, запобігають появі жирного блиску й мають заспокійливу дію.

Ретинол

Ретинол (вітамін А) зазвичай додають до антивікових засобів для догляду за шкірою через його здатність боротися з гіперпігментацією та передчасними зморшками. Однак його також можна знайти в складі засобів для жирної шкіри, оскільки він допомагає звузити пори й контролювати вироблення шкірного сала.

Сірка

Сірка — ще один природний абсорбент жиру, який допомагає очистити пори й лікувати акне. Вона діє як кератолітичний засіб (тобто видаляє зовнішній шар шкіри, що складається переважно з відмерлих клітин), а також вбиває бактерії, які спричиняють запалення шкіри. Якщо ви страждаєте від частих висипань, спробуйте вмиватися сірчаним милом (але не забувайте після цього зволожувати шкіру).

Цинк

Цинк та його похідні (наприклад, піритіон цинку) мають антибактеріальні та протигрибкові властивості. Він широко використовується для лікування екземи, псоріазу, стригучого лишаю, атопічного дерматиту, грибкових інфекцій та деяких інших шкірних захворювань. Засоби для догляду за шкірою із цинком ефективно борються з акне й запобігають утворенню слідів від прищів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/875