4 інгредієнти фарб для волосся, яких варто уникати

07.12.2023 09:06

4 інгредієнти фарб для волосся, яких варто уникатиЗ моменту свого винаходу на початку ХХ століття синтетичні фарби для волосся стали дуже популярними, оскільки вони дозволяють отримати насичений, яскравий і стійкий колір волосся. На жаль, деякі хімічні речовини, що використовуються в синтетичних фарбах для волосся, можуть негативно впливати на структуру волосся та загальний стан здоров’я. Розкажемо про чотири інгредієнти фарб для волосся, яких варто уникати.

Пара-фенілендіамін (п-фенілендіамін, PPD). Створення перших синтетичних фарб для волосся стало можливим завдяки відкриттю реакції PPD з повітрям. Понад 150 років потому PPD все ще залишається поширеним інгредієнтом фарб для волосся, незважаючи на його недоліки. PPD внесений до списку контактних алергенів Центрів із контролю та профілактики захворювань у США; у 2005–09 роках він був десятим найпоширенішим алергеном у патч-тестах у Північній Америці.

PPD може спричинити контактний дерматит навіть у людей, які зазвичай не схильні до алергії. І навіть якщо при першому використанні фарби для волосся з PPD реакції не було, немає гарантії, що контактний дерматит не розвинеться в якийсь момент пізніше, тому що чим більше ви піддаєтеся впливу PPD, тим більш чутливими до нього ви можете стати. На щастя, є безліч фарб для волосся без PPD — як на рослинній основі, так і синтетичних.

Аміак. Аміак — це сполука азоту та водню, яка використовується в багатьох сферах та продуктах, від синтезу фармацевтичних препаратів до комерційних засобів для прибирання та фарб для волосся. Незважаючи на широке застосування, аміак є небезпечним у концентрованому вигляді.

Аміак використовується в перманентних фарбах для волосся для створення лужного середовища, щоби підняти шар кутикули волосся, допомагаючи проявнику й барвникам проникнути в серцевину волосини. На жаль, це значно підвищує рівень рН волосся, через що воно втрачає кератин (структурний білок, з якого складається волосся) і вологу, стає сухим і тьмяним. Крім того, аміак має сильний і неприємний запах і при вдиханні може спричинити респіраторні проблеми.

Резорцин (резорцинол). Резорцин — ще один поширений інгредієнт перманентних фарб для волосся. Він також використовується в медицині як дезінфекційний та антисептичний засіб і в синтезі фармацевтичних препаратів. У фарбах для волосся резорцин взаємодіє з іншими хімічними речовинами, забезпечуючи стійкий ефект фарбування. Як і PPD, він є подразником шкіри. Крім того, його часто пов’язують з ендокринними порушеннями.

Перекис водню. Це ще одна поширена хімічна сполука, яку можна знайти в синтетичних барвниках. Її використовують як окислювач (проявник), який видаляє природний пігмент із волосся і дозволяє фарбі надовго змінити колір волосся. На жаль, він також пошкоджує пасма волосся, роблячи їх сухими та ламкими. Проблема полягає в тому, що всі стійкі фарби для волосся потрібно змішувати з проявником. Якщо ви хочете захистити своє волосся від шкідливого впливу перекису водню, варто спробувати напівперманентні фарби для волосся, які мають меншу концентрацію перекису водню. Також можна спробувати фарби для волосся на рослинній основі, такі як хна та басма.

Інші відомі подразники й токсини, які можна знайти в хімічних фарбах для волосся, включають етаноламін і його похідні, SLS (лаурилсульфат натрію), парабени, ацетат свинцю, толуол-2,5-діамін (TD), толуол-2,5-діамін сульфат (TDS) і формальдегід.

Щоб запобігти можливим алергічним реакціям, треба робити тест на чутливість кожного разу, коли ви фарбуєте волосся. Нанесіть невелику кількість розчину фарби на непомітну ділянку шкіри (наприклад, за вухом) і почекайте 48 годин, щоби переконатися у відсутності свербіння, почервоніння шкіри або інших ознак подразнення. І майте на увазі, що під час вагітності треба бути особливо обережною з фарбами для волосся.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/887