5 інгредієнтів, яких треба уникати в засобах для вмивання

19.01.2024 09:12

5 інгредієнтів, яких треба уникати в засобах для вмиванняОчищення — важливий етап догляду за шкірою, але важливо очищати шкіру правильно, інакше можна завдати їй шкоди. Наприклад, використання підозріло дешевого засобу для вмивання навряд чи принесе користь вашій шкірі, оскільки продукти мас-маркету часто містять інгредієнти, які вважаються потенційно небезпечними. Ось 5 інгредієнтів, яких треба уникати в засобах для вмивання.

1. Сульфати (SLS/SLES)

Лаурилсульфат натрію (SLS) і лауретсульфат натрію (SLES) — це два поширені мийні засоби та поверхнево-активні речовини, які містяться в багатьох засобах для вмивання, гелях для душу, шампунях та інших засобах особистої гігієни. Вони широко використовуються, оскільки є недорогими й дуже ефективними піноутворювачами.

На жаль, як і багато інших мийних засобів, SLS і SLES є відомими подразниками. Однак головна проблема цих інгредієнтів полягає в тому, що вони позбавляють шкіру природного жиру, який захищає її і допомагає утримувати вологу.

2. Фталати

Фталатні естери (фталати) в основному використовуються як пластифікатори в різних галузях промисловості. У косметичній промисловості різні форми фталатів використовуються як розчинники, зволожувачі, пом’якшувачі та емульгатори.

На жаль, фталати є відомими ендокринними руйнівниками, тобто вони втручаються в гормональні механізми організму. Звичайно, нічого трагічного не станеться, якщо ви використаєте засіб для вмивання з фталатами один-два рази, але тривалий вплив цих сполук однозначно може зашкодити вашому здоров’ю.

3. Парабени

Парабени — це клас консервантів, які широко використовуються в косметичних і фармацевтичних продуктах, оскільки вони активні проти широкого спектру бактерій і грибків, а також недорогі. Є побоювання, що парабени можуть підвищувати ризик розвитку раку молочної залози через їхню естрогенну активність. Хоча дослідження не встановили прямого зв’язку між парабенами й раком, парабени все ж не можна вважати повністю нешкідливими.

По-перше, парабени можуть спричинити подразнення шкіри та контактний дерматит у людей із надмірно чутливою та схильною до алергічних реакцій шкірою. По-друге, метилпарабен може підвищувати чутливість шкіри до УФ-випромінювання, що призводить до прискореного старіння шкіри та підвищеного ризику розвитку раку шкіри.

4. Триклозан

Деякі засоби для вмивання проти акне містять триклозан — антибактеріальний та протигрибковий засіб, який усуває бактерії, що спричиняють акне. На жаль, ця сполука має низку відомих побічних ефектів. Наприклад, вона підвищує ризик розвитку резистентності до протимікробних препаратів і спричиняє контактний дерматит у деяких людей. У США використання триклозану в «споживчих антисептичних засобах для вмивання» заборонено FDA (Управлінням із продовольства й медикаментів), але цей інгредієнт усе ще можна знайти в деяких продуктах європейського виробництва.

5. Синтетичні ароматизатори

Єдина мета додавання ароматизаторів до засобу для вмивання — надати йому приємного запаху. Проблема з ароматизаторами полягає в тому, що цей термін може означати сотні хімічних речовин, багато з яких можуть спричинити подразнення шкіри, головний біль, алергію та інші проблеми зі здоров’ям. Щоби перестрахуватися, обирайте засоби для вмивання з позначкою «без віддушок» або «без ароматизаторів». Якщо ви не можете уявити догляд за шкірою без приємного запаху засобу для вмивання, обирайте органічні продукти, які містять ефірні олії та рослинні екстракти в якості ароматизаторів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/937