Що таке оксигенована косметика і як вона працює?

25.01.2024 09:29

Що таке оксигенована косметика і як вона працює Без багатьох речей можна обійтися, але вода та кисень до них не належать. Кисень бере участь у клітинному диханні, що робить його необхідним для нормального метаболізму клітин, у тому числі клітин шкіри. Зазвичай кисень потрапляє в організм, коли ми дихаємо, і подорожує до клітин через кровотік. Але що, якщо спробувати доставити кисень безпосередньо до шкіри, щоби прискорити її метаболізм? Що ж, судячи з різноманітних оксигенованих засобів для догляду за шкірою, які пропонують різні бренди, це дійсно можливо.

Кисень широко використовується в медицині для лікування різних станів, таких як кластерні головні болі, отруєння чадним газом, низький вміст кисню в крові, а також низка серцевих і респіраторних розладів. Крім того, було доведено, що кисень покращує загоєння ран і допомагає боротися з інфекціями, але досліджень на цю тему не так багато.

Деякі спа-салони та косметичні клініки використовують здатність кисню прискорювати клітинний метаболізм і оновлення шкіри в кисневих процедурах для обличчя. Під час процедури шкіру обробляють струменем кисню під тиском, який допомагає доставити в глибокі шари шкіри активні інгредієнти, що містяться в сироватці, яку косметолог наносить на шкіру. Крім того, кисень має охолоджувальний і заспокійливий ефект, а також пригнічує ріст патогенних бактерій на поверхні шкіри.

Однак є деякі побоювання щодо кисневих процедур для обличчя. Хоча кисень прискорює метаболізм у клітинах шкіри, він також сприяє утворенню вільних радикалів, які накопичуються в клітинах і спричиняють їхнє старіння (ось чому так багато засобів для догляду за шкірою містять антиоксидантні інгредієнти, які запобігають окисненню і подальшому утворенню вільних радикалів). Хоча немає жодних доказів того, що кисневі процедури для обличчя спричиняють негайну шкоду від вільних радикалів, надлишок кисню може бути шкідливим для вашої шкіри.

Ось тут на арену і виходить оксигенована косметика для насичення шкіри киснем. Тренд на такі засоби розпочався в Кореї з добре відомих нині бульбашкових масок і швидко поширився по всьому світу. Сьогодні багато брендів пропонують маски для обличчя та інші засоби, які містять вуглекислий газ або інші кисневмісні сполуки. Коли такі продукти контактують зі шкірою, вони починають виділяти кисень, створюючи приємне відчуття пощипування.

Вважається, що кисень допомагає доставити вітаміни, мінерали, антиоксиданти та інші активні речовини в епідерміс, завдяки чому шкіра виглядає свіжою і сяючою. Але чи так це насправді, чи це просто маркетинговий трюк? Це залежить від типу продукту.

Наприклад, маски для обличчя з вуглекислим газом (у списку інгредієнтів він може бути вказаний як газована вода) не так добре переносять кисень до клітин шкіри; більша частина кисню просто виділяється в атмосферу, поки маска пузириться і піниться. Однак це не означає, що вони абсолютно марні. Крихітні бульбашки кисню м’яко масажують шкіру й підсилюють мікроциркуляцію, що, безумовно, корисно для шкіри. Крім того, багато хто вважає, що бульбашкові маски приємно відчуваються і просто веселі.

Якщо вам потрібно активне насичення киснем, вам потрібні засоби, що містять перфторвуглець (перфлуорокарбон). Фторвуглеці — це хімічні сполуки, які здатні розчиняти порівняно великі об’єми газів, у тому числі кисень. Завдяки цьому (а також тому, що вони нетоксичні) вони використовуються в медичних процедурах, під час яких кисень доставляється в організм у вигляді рідини, збагаченої киснем, що імітує здатність крові переносити кисень до клітин (так зване рідинне дихання).

На цьому ж принципі ґрунтується дія оксигенованих косметичних продуктів із перфторвуглецем. На відміну від вуглекислого газу, перфторвуглець ефективно доставляє кисень до клітин шкіри. Вважається, що цей інгредієнт підвищує рівень вологи в шкірі, сприяє виробленню колагену, зменшує кількість прищів і покращує загоєння шкіри.

Отже, який вердикт? Хоча кисень дійсно важливий для вашої шкіри, і деякі оксигеновані засоби для догляду за шкірою дійсно здатні транспортувати кисень безпосередньо до клітин шкіри, вони не є якоюсь там «чарівною паличкою». Але їх, безумовно, варто спробувати, адже, не спробувавши, ви ніколи не дізнаєтеся, чи вони вам підходять!

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/943