5 корисних властивостей олії насіння чіа для шкіри та волосся

26.01.2024 09:26

5 корисних властивостей олії насіння чіа для шкіри та волоссяНасіння чіа — один із найпопулярніших суперфудів, адже воно надзвичайно багате на поживні речовини, такі як ненасичені жирні кислоти, вітаміни групи В та низка мінералів. Легка олія, вичавлена з насіння рослини чіа, широко використовується як косметичний продукт завдяки широкому спектру корисних властивостей. Чим корисна олія насіння чіа для шкіри та волосся?

Чіа (Salvia hispanica) — рослина, що належить до сімейства м’ятних. Одним із її «найближчих родичів» є шавлія, власне, назву Salvia hispanica можна перекласти з латини як «іспанська шавлія». Чіа походить із центральної та південної Мексики та Гватемали, де її насіння широко використовується в їжу. Хоча чіа вважається новим продуктом харчування в Старому Світі, ацтеки вживали насіння чіа ще в XVI столітті.

Загальноприйнята назва рослини походить із мови науатль, а конкретно від слова chian, що означає «маслянистий». Її назвали так тому, що насіння чіа приблизно на 30 % складається з олії, багатої на ненасичені жирні кислоти (лінолеву та ліноленову). Олія чіа має дуже легку консистенцію, приблизно як олія виноградних кісточок, що робить її чудовим засобом особистої гігієни. Ось деякі з корисних властивостей олії насіння чіа для шкіри та волосся.

Вона чудовий зволожувач

Більшість косметичних рослинних олій підвищують рівень зволоженості шкіри завдяки своїй здатності зменшувати трансепідермальну втрату води. Іншими словами, олія чіа утримує вологу в шкірі, зміцнюючи її природний ліпідний бар’єр. Якщо у вас жирна або комбінована шкіра, олія насіння чіа підійде вам краще, ніж, скажімо, кокосова олія, оскільки вона менш жирна, ніж більшість олій. Ця ультралегка олія легко вбирається, не забиваючи пори й не залишаючи на шкірі блиску. Завдяки легкій консистенції олію чіа можна використовувати для зволоження та підтягування ніжної шкіри навколо очей.

Вона має антивікові властивості

Одним з основних чинників, що сприяють старінню шкіри, є вільні радикали. Олія чіа багата на антиоксиданти, які допомагають нейтралізувати шкідливий вплив вільних радикалів і в такий спосіб уповільнюють процес старіння. Крім того, високий вміст омега-3 жирних кислот стимулює синтез колагену в епідермісі. Колаген — це важливий білок, який підтримує структуру шкіри й допомагає підтримати її молодість. За регулярного вживання олія насіння чіа зменшує видимість дрібних і навіть глибоких зморшок.

Вона допомагає зняти запалення

Однією з найцінніших переваг олії насіння чіа є її здатність боротися із запаленнями. Якщо у вас акне, екзема, псоріаз, розацеа або інші запальні захворювання шкіри, олія чіа заспокоїть запалення, зменшить почервоніння і прискорить загоєння шкіри. Крім того, ця дивовижна олія допомагає боротися з пігментацією, запобігає утворенню слідів від акне, а також вирівнює тон шкіри.

Вона робить волосся сильнішим і блискучішим

Завдяки своїм зволожувальним та поживним властивостям олія чіа покращує структуру волосся, зменшує його випадіння, прискорює ріст, запобігає сухості та ламкості, відновлює природний здоровий блиск, а також знімає сухість та свербіння шкіри голови. Її можна наносити безпосередньо на волосся (у чистому вигляді або в суміші з іншими рослинними оліями) або додати невелику кількість олії в будь-яку магазинну маску чи кондиціонером для волосся.

Вона має тривалий термін зберігання

Зазвичай рослинні олії, які складаються переважно з ненасичених жирних кислот, мають коротший термін зберігання, ніж олії, багаті на насичені жири. Однак олія насіння чіа є одним із небагатьох винятків. У той час як деякі інші олії можуть прогіркнути через пів року, олія чіа зазвичай зберігається довше через високий вміст антиоксидантів. Деякі бренди стверджують, що термін придатності їхньої продукції становить два роки, навіть якщо вона не містить жодних додаткових консервантів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/944