5 корисних властивостей брахмі для шкіри та волосся

13.02.2024 09:02

5 корисних властивостей брахмі для шкіри та волоссяАюрведа (система традиційної медицини, що походить з Індійського субконтиненту) використовує різні рослини для лікування широкого спектру захворювань. Вважається, що багато із цих рослин окрім лікувальних властивостей мають ще й численні косметичні. Давайте дізнаємося більше про користь рослини брахмі для шкіри та волосся.

Бакопа Моньє (Bacopa monnieri), також відома як водяний гісоп або брахмі, — це повзуча рослина, яка зазвичай росте у водно-болотних угіддях по всій Індії, Пакистані, Непалі, Шрі-Ланці, Тайвані, Китаї та В’єтнамі. Вона також трапляється на півдні Сполучених Штатів. Брахмі іноді плутають із центелою азійською (Centella asiatica, готу кола), яка відома під цією назвою в деяких регіонах, але в цій статті ми будемо говорити про бакопу Моньє, «справжню» брахмі.

Назва рослини на хінді походить від імені індуїстського бога Брахми. Брахма шанується як бог-творець, що асоціюється з великим інтелектом, і вважається, що рослина була названа на його честь через її здатність покращувати пам’ять і роботу мозку загалом. Як засіб для догляду за шкірою та волоссям брахмі насамперед цінується за свої антиоксидантні властивості. Які ж основні корисні властивості брахмі для шкіри та волосся?

Бореться з вільними радикалами

Як ми вже згадували вище, брахмі має антиоксидантні властивості, а антиоксиданти нейтралізують шкідливий вплив вільних радикалів, які вважаються однією з основних причин старіння. Маски для обличчя з порошком або олією брахмі допомагають розгладити дрібні та зменшити глибокі зморшки, підвищити еластичність шкіри та запобігти тьмяному кольору обличчя.

Запобігає запаленню та прискорює загоєння

Брахмі має антибактеріальну та протизапальну дію. При місцевому нанесенні на прищі або незначні пошкодження шкіри сік або олія брахмі дезінфікує шкіру, прискорює процес загоєння і запобігає утворенню рубців, залишаючи шкіру гладенькою і здоровою. Вважається, що брахмі також допомагає при екземі та псоріазі, але якщо у вас є будь-яке захворювання шкіри, треба проконсультуватися з лікарем, перш ніж пробувати будь-які домашні засоби.

Покращує колір обличчя

Завдяки антиоксидантам брахмі допомагає позбутися токсинів і стимулює регенерацію клітин шкіри, дозволяючи отримати здоровий і сяючий колір обличчя. Щоби покращити колір обличчя, спробуйте маску для обличчя з порошком брахмі. Змішайте дві чайні ложки порошку брахмі з гарячою водою до стану пасти. В окремій мисці розімніть приблизно таку ж кількість свіжої папаї. Додайте пюре з папаї до пасти брахмі та перемішайте до однорідної маси. Папая містить ензими, які освітлюють шкіру і зменшують пігментацію, а брахмі стимулює оновлення шкіри.

Зменшує випадіння волосся

Якщо ви регулярно масажуватимете шкіру голови з олією брахмі, це покращить мікроциркуляцію та зміцнить волосяні фолікули, у такий спосіб зменшуючи випадіння волосся та стимулюючи ріст здорового волосся. Крім того, олія брахмі знімає свербіж та лущення шкіри голови, а також запобігає появі лупи. Якщо у вас жирна шкіра голови, замість олії можна використовувати маску з брахмі: змішайте трохи порошку брахмі з теплою водою, щоб отримати помірно густу пасту, нанесіть її на шкіру голови й залиште приблизно на 15 хвилин, а потім ретельно вимийте волосся шампунем.

Запобігає ламкості волосся

Брахмі зміцнює волосяні стрижні по всій довжині та захищає їх від впливу довкілля, запобігаючи ламкості та посіченим кінчикам. Якщо у вас сухе й ламке волосся, спробуйте використовувати олію брахмі або будь-яку іншу рослинну олію, змішану з порошком брахмі, принаймні раз на тиждень. За відносно короткий час ви помітите, як ваше волосся стане сильнішим і блискучішим.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/966