6 речей, які потрібно знати про татуювання хною

21.02.2024 09:06

6 речей, які потрібно знати про татуювання хноюМехенді, також відоме як татуювання хною, — це форма бодіарту, що бере свій початок у Стародавній Індії. Традиційно його роблять під час індуїстських фестивалів та весіль, але наприкінці 1990-х років мехенді стало популярним і модним на Заході, багато в чому завдяки індійському кінематографу та індустрії розваг загалом. Ось шість речей, які потрібно знати про татуювання хною перед тим, як його зробити.

Фарба для мехенді готується з тієї ж рослини, що і хна для волосся. Барвник для мехенді отримують із рослини Lawsonia inermis (лавсонія гладенька або лавсонія неколюча). При нанесенні на шкіру вона залишає насичений червоно-коричневий візерунок, який поступово темніє через окиснення. Традиційні малюнки мехенді завжди коричневі, але сьогодні хну іноді змішують з іншими інгредієнтами, як рослинними, так і синтетичними (наприклад, з п-фенілендіаміном), щоб надати їй інших кольорів, таких як чорний, червоний і золотий.

Руда (натуральна) хна безпечніша за інші типи пасти. Натуральна паста з хни містить лише порошок хни, воду та іноді додаткові натуральні інгредієнти, такі як лимонний сік або ефірні олії. Вона навряд чи спричинить алергічні реакції, особливо якщо ваша шкіра не схильна до чутливості. Якщо у вас чутлива шкіра, уникайте пасти хни з лимонним соком та/або ефірними оліями, оскільки ці інгредієнти можуть спричинити почервоніння та сверніння шкіри.

Зовсім інша справа — готові комерційні пасти для бодіарту хною. Інгредієнти, які додають для зміни натурального червонувато-коричневого кольору хни, можуть спричиняти алергічні реакції (почервоніння, свербіж, пухирі) або запалення. Це не означає, що всі типи хни, які не мають червонувато-коричневого кольору, є небезпечними, але з ними точно варто бути обережнішими. Майте на увазі, що чорної хни не буває! Будь-яка чорна паста для мехенді містить синтетичні барвники, винятків не буває.

Малюнки хною наносяться недовго. На відміну від «справжніх» татуювань, малюнки хною наносяться порівняно швидко, особливо досвідченим майстром. Залежно від розміру та складності малюнка процес може зайняти від 5 до 20 хвилин. Звичайно, для нанесення складних малюнків хною під час індуїстських весіль може знадобитися кілька годин, але навряд чи вам доведеться колись опинитися в такій ситуації. Після нанесення барвника потрібно буде почекати близько шести годин, а потім акуратно зняти засохлу пасту, щоб розкрити малюнок.

Татуювання хною насправді не є татуюванням. Хоча їх і називають «татуюваннями хною», малюнки мехенді є тимчасовими. Зазвичай вони тримаються від одного до трьох тижнів, поступово зникаючи через природне відлущування та оновлення шкіри. Тривалість життя татуювання хною залежить від типу та якості пасти з хни, а також від того, де саме воно розташоване на вашому тілі (чим товща шкіра, тим довше воно протримається). Її можуть зменшити деякі чинники, наприклад, хлорована вода в басейні.

Можна зробити так, щоб малюнки хною трималися довше. Є способи подовжити тривалість життя татуювання хною, хоча й не набагато. Насамперед залиште малюнок хною недоторканим упродовж декількох годин після нанесення. Після цього уникайте частого миття цієї ділянки, а коли без нього не обійтися, намагайтеся не терти шкіру й не використовувати мило або гель для душу. Регулярне зволоження шкіри натуральними оліями, такими як кокосова або оливкова, також подовжить термін життя татуювання хною.

Татуювання хною можна видалити. Коли барвник почне тьмяніти, ви можете захотіти повністю видалити малюнок. Є кілька способів позбутися татуювання хною, хоча ми не можемо гарантувати, що вони будуть ефективними на 100 %, оскільки багато залежить від типу пасти з хни та особливостей вашої шкіри. Ви можете спробувати видалити малюнок хною за допомогою скрабу для тіла або засобу для зняття макіяжу.

На жаль, способу швидко видалити свіже татуювання хною немає. Якщо у вас виникла алергічна реакція на хну, не намагайтеся видалити його самостійно! Замість цього якомога швидше зверніться до дерматолога.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/972