5 інгредієнтів, яких варто уникати у зволожувальних кремах

25.03.2024 09:13

5 інгредієнтів, яких варто уникати у зволожувальних кремахЯкби ми жили в ідеальному світі, то на полицях магазинів не було б зволожувальних кремів, що містять «сумнівні» інгредієнти. Але, на жаль, наш світ не ідеальний, то ж багато виробників косметики використовують такі інгредієнти, бо формально вони вважаються безпечними. Якщо ви хочете перестрахуватися, ознайомтеся з нашим списком інгредієнтів, яких варто уникати у зволожувальних кремах для обличчя.

Парабени

Парабени — це клас широко використовуваних консервантів, які цінуються за свої фунгіцидні та бактерицидні властивості. Їх додають до багатьох косметичних продуктів, від шампунів до зволожувальних кремів і зубних паст. Найпоширеніша «страшилка» про парабени — те, що вони спричиняють рак, тому що парабеноподібні сполуки знаходили в пухлинах молочних залоз. Насправді жодних доказів цьому немає, інакше б парабени давно заборонили, але деякі дослідження показали, що вони можуть вступати в реакцію з ультрафіолетовими променями і спричиняти прискорене старіння шкіри.

Альтернативи: феноксиетанол, бензоат натрію, сорбат калію, органічні кислоти.

Фталати

Фталати — це хімічні сполуки, що використовуються як пластифікатори. Вони також використовуються в ароматизаторах, які можна знайти в багатьох зволожувальних кремах. У науковій спільноті фталати вважаються можливою причиною ендокринних порушень, тому використання деяких фталатів було обмежено в ЄС, Канаді та США. Хоча багато фталатів досить безпечні, особливо в низьких концентраціях (як у зволожувальних кремах), краще їх уникати, якщо хочете перестрахуватися.

Альтернативи: натуральні ароматизатори (ефірні олії) або зволожувачі без ароматизаторів.

Мінеральна олива

Мінеральна олива — це прозора, безбарвна рідина, яку отримують із нафти. Вона є поширеним інгредієнтом зволожувальних кремів завдяки своїм пом’якшувальним та захисним властивостям, легкій текстурі та низькій вартості. Хоча мінеральна олива ефективно виконує свої функції, вона має певні недоліки. Цей інгредієнт може створювати на поверхні шкіри невидиму плівку, яка заважатиме їй дихати. Також мінеральна олива може закупорювати пори і спричиняти висипання.

Альтернативи: рослинні олії (кокосова олія, олія ші, олія какао тощо).

Гідрохінон

Гідрохінон — це інгредієнт для відбілювання шкіри, який пригнічує синтез меланіну (темного пігменту). Він широко використовується в рецептурних засобах для боротьби з небажаною пігментацією, але безрецептурні відбілювальні креми з гідрохіноном заборонені в ЄС. Тож якщо ви шукаєте зволожувальний крем з ефектом освітлення, переконайтеся, що він не містить гідрохінону.

Альтернативи: альфа-гідроксикислоти, коєва кислота, ретиноїди, вітамін С, екстракт папаї, екстракт солодки.

Штучні ароматизатори

Більшість зволожувальних кремів мають у своєму списку інгредієнтів віддушку (ароматизатори). Проблема із цим інгредієнтом полягає в тому, що ніколи не можна бути впевненим у тому, із чого він складається, оскільки виробники не зобов’язані розкривати точний склад своїх ароматизаторів і часто пишуть на пакованні просто Parfum. Він може бути безпечним, а може й ні; це наче лотерея. Тож якщо у вас дуже чутлива шкіра, краще обирати засоби без ароматизаторів або такі, де виробник чесно вказав ароматичні речовини, що увійшли до складу (зазвичай це компоненти ефірних олій; вони вказуються в складі в самому кінці й закінчуються на -ol або -al).

Альтернативи: натуральні ароматизатори (ефірні олії) або зволожувальні креми без ароматизаторів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1013