5 корисних властивостей йогурту для вашої шкіри

10.04.2024 09:02

5 корисних властивостей йогурту для вашої шкіриЙогурт — один із багатьох молочних продуктів, які отримують бактеріальною ферментацією молока, поряд із сиром, кефіром, айраном, дахі, ласі тощо. Ви, напевно, знаєте про його поживні властивості та користь для здоров’я, але чи знаєте ви, що йогурт також може принести користь вашій шкірі? Ось як йогуртові маски для обличчя можуть зробити вашу шкіру здоровішою та підтримати її природне сяйво.

1. Йогурт живить і зволожує шкіру

Грецький йогурт, виготовлений із незбираного молока, містить білок, вітаміни А і С, вітаміни групи В, а також мінерали (кальцій, залізо, магній, марганець, фосфор, калій, натрій, цинк). Особливо багатий він на вітаміни В2 і В12. Завдяки цим поживним речовинам йогурт зберігає шкіру м’якою та еластичною, запобігає зневодненню, покращує природну пружність шкіри, а також підтримує її здоровий вигляд.

2. Йогурт допомагає освітлити шкіру

Під час процесу ферментації йогуртові культури (бактерії, які використовуються для виготовлення кисломолочних продуктів) метаболізують лактозу в молочну кислоту. Це альфа-гідроксикислота (AHA), яка пригнічує вироблення тирозинази — ферменту, що контролює вироблення темного пігменту меланіну. Коли ваша шкіра виробляє менше меланіну, вона стає світлішою, оскільки саме меланін спричиняє потемніння тону шкіри. Щоб зберегти рівний та красивий колір обличчя, хоча б раз на тиждень балуйте себе йогуртовою маскою.

3. Йогурт бореться з акне

Окрім освітлення шкіри молочна кислота допомагає пригнічувати ріст патогенних бактерій на поверхні шкіри. Регулярне нанесення йогурту на шкіру може допомогти запобігти вугровим висипанням і підтримати гідроліпідний баланс шкіри. Крім того, освітлювальні та відлущувальні властивості молочної кислоти роблять сліди від акне менш помітними.

4. Йогурт заспокоює шкіру

У деяких країнах сметана є традиційним засобом від сонячних опіків. Справа в тому, що кисломолочні продукти, такі як сметана або йогурт, містять пробіотики, які допомагають відновити природний бар’єр шкіри і прискорити її загоєння. Заспокійливий ефект йогурту буде більш вираженим, якщо ви заздалегідь потримаєте його в холодильнику. Просто візьміть столову ложку холодного йогурту, нанесіть його на обгорілу шкіру, залиште приблизно на 10 хвилин, а потім обережно вмийтеся.

5. Йогурт уповільнює старіння шкіри

Органічний йогурт містить антиоксиданти, які захищають шкіру від пошкодження вільними радикалами й у такий спосіб уповільнюють процес старіння. Регулярні маски для обличчя з йогуртом запобігають тьмяності та в’ялості шкіри, розгладжують дрібні зморшки та надають шкірі сяйва молодості, яке зберігається впродовж усього дня.

Примітка. Звичайно, для домашніх процедур із догляду за обличчям треба використовувати лише простий грецький йогурт без цукру, ароматизаторів та інших добавок. Майте на увазі, що звичайний пастеризований йогурт не містить корисних бактерій; треба шукати йогурти з позначкою «живий» або «активний» (такі йогурти теж пастеризуються, але після цього в них наново додають «живі» молочнокислі бактерії) або використовувати домашній йогурт.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1046