5 корисних властивостей яблучного оцту для шкіри (і як його безпечно використовувати)

16.04.2024 09:05

5 корисних властивостей яблучного оцту для шкіри Яблучний оцет має багато застосувань у кулінарії, оскільки його смак та аромат приємніші, ніж у звичайного столового оцту. Крім того, він має історію використання в традиційній медицині, а також у догляді за шкірою та волоссям. У цій статті ми розповімо про основні корисні властивості яблучного оцту для шкіри та про те, як його безпечно використовувати, щоб запобігти пошкодженню шкіри.

Він діє як натуральний хімічний пілінг

Окрім оцтової кислоти, яка є основною складовою будь-якого оцту, яблучний оцет містить альфа-гідроксикислоти (АНА), такі як лимонна та яблучна. АНА широко використовуються в косметичній промисловості завдяки своїм відлущувальним властивостям. Вони м’яко видаляють відмерлі клітини шкіри, роблячи її більш гладенькою і повертаючи їй природне сяйво.

Він допомагає освітлити шкіру та вирівняти її тон

Альфа-гідроксикислоти не тільки роблять шкіру більш гладенькою, а і зменшують небажану пігментацію, таку як веснянки, пігментні плями та сліди від акне. Яблучний оцет видаляє відмерлі клітини шкіри, які містять забагато темного пігменту (меланіну), і відкриває нову, світлішу шкіру під ними.

Він допомагає запобігти висипанням

Завдяки своїм протизапальним та антимікробним властивостям яблучний оцет допомагає запобігти появі вугрів та прищів. Він очищає пори шкіри й робить їх менш помітними, а також пригнічує ріст патогенних бактерій, які спричиняють акне й запалення.

Він тонізує шкіру та допомагає відновити її pH

Нормальний рівень рН людської шкіри коливається від 4,0 до 6,5, причому 5,5 є ідеальним значенням. За шкалою від 1 до 14 (шкала рН), 1 — найбільш кислий рН, а 7 — нейтральний, тому ідеальний рівень рН вашої шкіри — злегка кислий. Оскільки яблучний оцет складається переважно з органічних кислот, він допомагає підтримувати оптимальний рівень pH шкіри. Домашні тоніки для обличчя з яблучним оцтом особливо добре підходять для жирної шкіри, оскільки вони нормалізують виділення шкірного сала й запобігають появі жирного блиску.

Він полегшує стан шкіри після сонячних опіків

Яблучний оцет має протизапальні та заспокійливі властивості, завдяки яким може вгамувати біль і свербіж, спричинені сонячними опіками. Чесно кажучи, оцет — не найкращий засіб для лікування сонячних опіків, але він підійде, якщо у вас немає під рукою пантенолу, кокосової олії, гелю алое вера або заспокійливого лосьйону. Обов’язково розведіть оцет водою перед використанням, інакше ви можете зробити ще гірше і сповільнити процес загоєння.

Як безпечно використовувати яблучний оцет

Нерозбавлений яблучний оцет наносити на шкіру не можна в жодному разі, оскільки він може спричинити подразнення і навіть хімічні опіки, тому спочатку його треба розбавити водою, бажано фільтрованою або кип’яченою. Єдиний виняток — використання нерозведеного яблучного оцту для точкового лікування прищів. У такому випадку можна нанести трохи оцту на кожен прищ окремо за допомогою ватної палички.

Скільки води потрібно використовувати для розведення оцту? Це залежатиме від типу вашої шкіри. Рекомендовані пропорції — 1 частина води та 1 частина оцту для жирної шкіри, 2 частини води та 1 частина оцту для нормальної шкіри і 3 частини води та 1 частина оцту для сухої шкіри.

Якщо у вас дуже чутлива шкіра або ви страждаєте на такі шкірні захворювання, як екзема або псоріаз, треба взагалі уникати яблучного оцту. І, звісно, перед тим, як наносити будь-який новий продукт на обличчя, завжди треба спочатку спробувати його на невеликій ділянці шкіри, щоби переконатися, що у вас не буде подразнення або алергічної реакції.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1052