Як зробити власний дезодорант

19.04.2024 08:59

Як зробити власний дезодорантДезодорант — один із базових засобів особистої гігієни, яким користується майже кожний, щоб запобігти неприємному запаху поту або приховати його. На жаль, багато магазинних дезодорантів та антиперспірантів містять солі алюмінію та інші інгредієнти, які можуть спричинити побічні ефекти, наприклад, алергічні реакції або подразнення. Ось чому деякі люди вважають за краще виготовляти власні дезодоранти, які є на 100 % натуральними та безпечними. Пропонуємо декілька рецептів натуральних дезодорантів, які ви можете спробувати в домашніх умовах.

Основними завданнями будь-якого дезодоранту є знищення бактерій, що спричиняють неприємний запах, зменшення потовиділення та маскування запаху поту. В ідеалі домашній дезодорант має також живити, зволожувати й заспокоювати шкіру. Тому дезодоранти, зроблені своїми руками, зазвичай містять такі типи інгредієнтів:

  • рослинні олії та/або воски, які утворюють основу продукту й мають зволожувальну та заспокійливу дію;
  • абсорбенти (харчова сода, кукурудзяний крохмаль), які поглинають піт і допомагають зберегти шкіру сухою;
  • ефірні олії, які вбивають бактерії, заспокоюють шкіру, запобігають подразненню від бритви та надають дезодоранту його аромат.

Вибираючи різні інгредієнти кожного із цих типів і поєднуючи їх у різних пропорціях, ви можете створювати домашні дезодоранти з різними властивостями. Ось кілька рецептів, які можна спробувати.

Простий дезодорант на основі кокосової олії

Основний інгредієнт цього дезодоранту — кокосова олія, яка надає йому дуже м’якої, кремової текстури. Він практично не має запаху й тому чудово підходить для людей із чутливою шкірою, але якщо ви хочете зробити його ароматним, можете додати кілька крапель вашої улюбленої ефірної олії.

У невеликій мисці змішайте чверть склянки порошку кореня маранти (арроруту), чверть склянки харчової соди й чотири столові ложки кукурудзяного крохмалю. Додайте третину склянки розтопленої кокосової олії і перемішайте всі інгредієнти до однорідності. Якщо ви вирішили використовувати це й ефірну олію, додайте 5–10 крапель і знову перемішайте. Якщо хочете отримати більш густу консистенцію, можна додати більше соди. Перекладіть суміш у чисту баночку й закрийте кришкою.

Для нанесення візьміть невелику кількість дезодоранту і втирайте його в чисту шкіру пахв, як лосьйон.

Дезодорант із грейпфрутом і лавандою

Цей дезодорант створений на основі кокосової олії та олії ши (для більш густої текстури) і містить ефірні олії лаванди та грейпфрута, які надають йому дивовижного запаху, розслаблюють і заряджають енергією водночас.

Розтопіть дві з половиною столові ложки нерафінованої олії ши та таку ж кількість нерафінованої кокосової олії на водяній бані. Помішуйте, поки олії добре не змішаються. Додайте чверть склянки порошку маранти, півтори столові ложки харчової соди, шість крапель лавандової олії, шість крапель грейпфрутової олії та краплю олії чайного дерева. Олія чайного дерева посилює антибактеріальну дію дезодоранту, але якщо ви чутливі до неї, можна відмовитися від цього інгредієнта. Добре перемішайте й перелийте суміш у стерилізовану баночку. Дайте дезодоранту застигнути й закрутіть кришку.

Щоб використовувати дезодорант, зачерпніть трохи засобу й розітріть між пальцями, потім нанесіть на злегка вологі пахви й рівномірно розподіліть. Повторюйте нанесення так часто, як це необхідно.

Домашній дезодорант-стік

Якщо ви не хочете наносити дезодорант пальцями, можете спробувати зробити дезодорант-стік. Щоб надати йому більш твердої текстури, потрібний бджолиний віск: він стабілізує олії і не дасть дезодоранту розтанути.

Розтопіть чверть склянки олії ши, чверть склянки кокосової олії та чверть склянки гранул бджолиного воску (або тертого бджолиного воску) у мікрохвильовій печі або на водяній бані. Коли віск розтопиться, додайте по дві столові ложки харчової соди, бентонітової глини й порошку маранти та 8 крапель ефірної олії чайного дерева.

Змішайте всі інгредієнти до однорідності (робити це потрібно швидко, поки суміш не почала застигати). Перелийте суміш у чисту порожню ємність з-під дезодоранту-стіку. Коли суміш застигне, ви можете використовувати її так само, як і будь-який інший дезодорант-стік.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1055