5 корисних властивостей гамамелісу для вашої шкіри

09.05.2024 09:08

5 корисних властивостей гамамелісу для вашої шкіриГамамеліс (чарівний горіх) — це квітуча рослина родом із Північної Америки. Корінні американці та перші поселенці-пуритани використовували її як засіб народної, а сьогодні екстракт та гідролат гамамелісу є поширеними інгредієнтами деяких безрецептурних ліків та косметичних засобів для догляду за шкірою. Які саме корисні властивості має гамамеліс для шкіри?

Зменшує подразнення шкіри та знімає запалення

Екстракт гамамелісу багатий на таніни (дубильні речовини), які мають протизапальні властивості. Нанесення лосьйону з гамамелісом на подразнену або запалену шкіру допоможе заспокоїти її та зменшити почервоніння і свербіж. Гамамеліс навіть міститься в деяких засобах для місцевого лікування екземи, псоріазу, акне та інших запальних захворювань шкіри. Однак на запалену або пошкоджену шкіру не слід наносити засоби з гамамелісом, що містять етиловий спирт, оскільки він може посилити подразнення. Винятком можуть бути засобі для точкового лікування прищів або подразнення від укусів комах).

Бореться з акне

Завдяки своїм потужним протизапальним і в’яжучим властивостям гамамеліс є популярним інгредієнтом для боротьби з акне. Коли ви наносите його на прищі, він зменшує запалення, нормалізує вироблення себуму (шкірного сала), пригнічує ріст бактерій, що спричиняють акне, заспокоює шкіру й запобігає утворенню слідів від акне. Як ми вже згадували вище, якщо ви використовуєте засоби з гамамелісом на спиртовій основі, наносити їх треба лише на прищі, уникаючи шкіри навколо них.

Чудовий тонік для жирної шкіри

Антиоксидантні та в’яжучі властивості гамамелісу роблять його чудовим інгредієнтом для тоніків, призначених для жирної та комбінованої шкіри. Він допомагає видалити надлишок шкірного сала з поверхні шкіри й нормалізує його вироблення, візуально звужує пори, запобігає появі чорних цяток, а також покращує тонус шкіри. Саме тому екстракт гамамелісу є таким популярним інгредієнтом матувальних тоніків для шкіри.

Знімає подразнення від гоління та запобігає вростанню волосся

Завдяки своїм протизапальним властивостям гамамеліс має ще одне застосування: безспиртові тоніки на основі гамамелісу можна використовувати як лосьйон після гоління. Такий тонік допоможе запобігти подразненню від гоління, прискорить загоєння порізів під пахвами або на ногах, а також мінімізує ризик вростання волосся і пом’якшить шкіру.

Знімає сонячні опіки

Деякі люди застосовують лосьйони з гамамелісом для лікування сонячних опіків завдяки його заспокійливому та протизапальному ефекту. Однак треба пам’ятати, що гамамеліс не має доведених сонцезахисних властивостей. Він не блокує ультрафіолетові промені, а лише полегшує стан пошкодженої сонцем шкіри. Тому однаково потрібно наносити сонцезахисний крем — і якщо ви не забуватиме це робити, вам, ймовірно, навіть не знадобиться використовувати гамамеліс.

Бонус: як правильно вибрати засоби для шкіри з гамамелісом

Щоб гамамеліс приніс вашій шкірі більше користі, ніж завдав шкоди, треба уникати засобів, які містять спирт. Безспиртові засоби однаково матимуть антибактеріальні та протизапальні властивості завдяки гамамелісу, тому немає необхідності піддавати шкіру впливу етанолу. Переконайтеся, що засіб також містить зволожувальні інгредієнти, такі як алое вера або гіалуронова кислота. І, звісно, перед першим використанням спробуйте його на невеликій, непомітній ділянці шкіри, щоби переконатися, що у вас немає підвищеної чутливості або алергії на гамамеліс.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1094