Що таке міліуми і як їх позбутися?

10.05.2024 13:53

Що таке міліуми і як їх позбутисяБілі цятки, жировики, просянка - так у народі називають білі або іноді жовті щільні на дотик безболісні невеликі горбки на поверхні шкіри. Мовою косметологів такі утворення називаються «міліуми» (іноді ще кажуть «мілії»), і це аж ніяк не те саме, що комедони та прищі. Докладніше про те, що таке міліуми і як їх можна позбутися, йтиметься далі.

Класичні комедони, звані в побуті вуграми, утворюються, коли надмірне шкірне сало в суміші зі злущеним епідермісом і частинками зовнішніх забруднень закупорює вивідні протоки сальних залоз. Спочатку комедони білі, але згодом під впливом світла та повітря вони окислюються та стають чорними. А якщо комедони запалюються через попадання інфекції, то утворюються прищі.

Те, що в народі найчастіше називається просянкою, а у професійних колах — ретенційною кістою, часто плутають із білими вуграми чи запаленими закритими комедонами. І хоча подібні утворення дійсно зовні дуже схожі, вони мають абсолютно різну природу: міліуми утворюються не через надлишок шкірного сала, а через скупчення ороговілих клітин епідермісу. І якщо звичайні вугри та прищі, як правило, концентруються в Т-зоні (чоло, ніс, підборіддя), де багато сальних залоз, то міліуми зосереджені переважно в періорбітальній зоні, в області губ або в області вилиць, де шкірного сала виділяється мало.

Міліуми не змінюють своїх розмірів згодом, не викликають хворобливих відчуттів і загалом ніяк не заважають продовжувати вести звичний спосіб життя. І все б нічого, але подібні утворення завдають часом сильного естетичного дискомфорту, знижуючи самооцінку і змушуючи відчувати невпевненість у собі.

Ось чому багато хто хотів би позбутися міліумів, причому якнайшвидше. І перший метод, який більшості спадає на думку, — спробувати видавити міліуми в домашніх умовах так само, як і прищі. Ні в якому разі! Шкіра в зонах, де зазвичай локалізуються міліуми, надзвичайно тонка, і видалити їх без ушкодження епідермісу неможливо. А відкриті рани на шкірі – прямий шлях до занесення інфекції!

Особливо важливо не чіпати міліуми, якщо вони з'явилися у маленьких дітей. Насправді для немовлят це варіант норми, що спостерігається в процесі гормонального «налаштування» організму, і дитячі міліуми самостійно зникають через 1-2 тижні після появи. Отже, робити з ними нічого не потрібно і навіть категорично заборонено!

Якщо міліуми з'явилися у дорослої людини, то самі по собі вони не зникнуть. Тому якщо вони турбують, то є різні шляхи позбавлення проблеми — як в умовах косметологічного кабінету, так і вдома. Ось, наприклад, варіанти, розраховані професійне використання косметологами.

Механічна чистка

За допомогою спеціальних (зрозуміло, стерильних) інструментів косметолог безпечно та з мінімальною травматизацією розкриває поверхневий шар шкіри та видаляє вміст міліумів. Тут дуже важливо дотриматися всіх вимог антисептики, щоб не занести інфекцію.

Кислотні пілінги

Хімічна ексфоліація за допомогою кислотних пілінгів дозволяє поступово очистити шкіру від міліумів. Потрібен курс з кількох процедур, щоб повністю оновити епідерміс у ураженій ділянці. Зважаючи на те, що міліуми локалізуються в дуже небезпечних зонах (навколо очей, на повіках, навколо рота), довіряти ексфоліацію важливо лише довіреним професіоналам.

Електрокоагуляція, лазерне видалення

При таких способах косметолог за допомогою особливого електроножа видаляє утворення або ж впливає на міліуми лазером. На місці видалених вузликів залишаються невеликі ранки, що покриваються скоринкою. Протягом 1-2 тижнів відбувається загоєння. Якщо скоринки не намагатися зривати, слідів залишитися не повинно.

Кріодеструкція

Спосіб, який схожий на видалення струмом або лазером. За допомогою рідкого азоту точково видаляються лише міліуми, решти шкіри азот не торкається. Процедура повністю безболісна, анестезія для неї не потрібна.

Слід зазначити, що застосування зазначених апаратних методик видалення міліумів може мати свої протипоказання, про які сумлінний косметолог повинен обов'язково попередити. Наприклад, електрокоагуляція не дозволена за наявності кардіостимуляторів, цукрового діабету, коагулопатії, епілепсії, герпесу в активній формі тощо.

Крім того, в період реабілітації після лазерного видалення або електрокоагуляції міліумів протягом перших 7 днів зазвичай забороняється відвідувати баню або сауну, басейн чи солярій. Також важливо при виході на відкрите сонце обробляти шкіру сонцезахисним кремом.

Що ж стосується видалення міліумів у домашніх умовах, то в цьому випадку найдоступніший варіант — використання скрабів, що мають делікатну текстуру, які поступово допоможуть відлущити верхній шар епідермісу і «вивільнити» вміст ретенційних кіст. Також можна використовувати дозволені для домашнього застосування поверхневі пілінги з невисокою концентрацією AHA або BHA кислот, але результату, як і у випадку зі скрабами, доведеться чекати досить довго.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7802