5 корисних властивостей рисової води для вашої шкіри

15.05.2024 09:05

5 корисних властивостей рисової води для вашої шкіриАзійські жінки століттями використовували рисову воду в догляді за шкірою, щоби підтримувати здоровий колір обличчя. Легка в приготуванні та багата на поживні речовини, вона є чудовим засобом для щоденного догляду за шкірою, який можна зробити власноруч. Які основні корисні властивості рисової води для вашої шкіри?

Заспокоює подразнену шкіру

Відомо, що рисова вода має заспокійливу дію на суху та подразнену шкіру, а також прискорює загоєння шкіри після сонячних опіків. Вона допомагає зменшити втрату вологи та запобігти свербежу й лущенню, спричиненим агресивними засобами для догляду за шкірою, що містять спирт або сульфати. Дехто стверджує, що рисова вода допомагає при екземі, акне та деяких інших шкірних захворюваннях. Однак якщо у вас є захворювання шкіри, треба проконсультуватися з дерматологом, перш ніж застосовувати будь-які домашні засоби.

Трохи освітлює шкіру

Хоча рисова вода не допоможе позбутися гіперпігментації або застарілих слідів від акне, вона зменшує почервоніння і певною мірою освітлює шкіру. Спробуйте використовувати рисову воду для покращення кольору обличчя та вирівнювання тону шкіри.

Багата на антиоксиданти

Рис містить антиоксиданти, які пригнічують дію вільних радикалів і в такий спосіб уповільнюють процес старіння шкіри. Він також знижує активність еластази — ферменту, який розщеплює еластин і змушує шкіру втрачати пружність. Вмивання рисовою водою двічі на день може допомогти затримати появу ознак передчасного старіння шкіри, таких як тонкі зморшки, пігментні плями, тьмяний колір обличчя та втрата еластичності.

Матує шкіру

Завдяки вмісту крохмалю рисова вода допомагає матувати жирну та комбіновану шкіру. Вона допомагає відновити оптимальний гідроліпідний баланс шкіри, зменшує видимість пор і запобігає появі жирного блиску, спричиненого надлишком шкірного сала.

Підтримує природний захисний бар’єр шкіри

Однією з найкращих властивостей рисової води є те, що вона не позбавляє шкіру захисних олій; навпаки, вона допомагає відновити та покращити природний бар’єр шкіри, який захищає її від різних шкідливих чинників довкілля.

Як приготувати і використовувати рисову воду

Є три основні способи приготування рисової води: кип’ятіння, замочування та ферментація. Усі вони вимагають ретельного промивання рису та відціджування води перед початком приготування. Можна використовувати будь-який сорт рису, який у вас є.

  • Кип’ятіння: залийте 1 частину рису 4 частинами води й доведіть до кипіння. Зніміть із вогню, дайте настоятися кілька хвилин, процідіть воду в посудину, яку можна герметично закрити, і зберігайте в холодильнику до тижня.
  • Замочування: 1 частину рису залийте 4 частинами води, залиште на пів години. Притисніть рис ложкою, щоб вивільнити поживні речовини. Процідіть воду в герметичну посудину й поставте в холодильник.
  • Ферментація: залийте 1 частину рису 4 частинами води, залиште принаймні на пів години. Замість того, щоб ставити в холодильник, залиште за кімнатної температури на кілька днів. Коли запах води стане кислуватим, процідіть її та поставте в холодильник.

Якщо ви готували рисову воду методом кип’ятіння або ферментації, перед вживанням її потрібно розбавити звичайною водою. Рисова вода, приготована замочуванням, менш концентрована й тому не потребує розведення. Рисову воду можна використовувати для вмивання або як тонік. Якщо ви любите саморобні маски для обличчя, рисову воду можна використовувати в рецептах замість звичайної води, зеленого чаю або інших рідких інгредієнтів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1106