6 правил вмивання для чистої та здорової шкіри

21.05.2024 11:10

6 правил вмивання для чистої та здорової шкіриУсім відомо, що вмивання — одна з основ правильного догляду за шкірою. Але чи знаєте ви, що вмиватися не так просто, як може здатися? Щоб зберегти чистоту та здоров’я шкіри, потрібно слідувати декільком важливим правилам вмивання, про які ми сьогодні й розкажемо.

Вмивайтеся щонайменше двічі на день

Деякі жінки вмиваються лише вранці, вважаючи, що ввечері для підтримання чистоти шкіри достатньо просто зняти макіяж. Однак більшість засобів для зняття макіяжу не допоможуть позбутися всіх забруднень, тому перед сном однаково потрібно вмиватися, щоб видалити надлишки шкірного сала, залишки косметики та інші забруднення, що накопичилося на шкірі протягом дня. А якщо ви займаєтеся спортом, то вмиватися треба ще й відразу після тренування.

Не перестарайтеся

Хоча вмиватися двічі на день (і після фізичної активності) обов’язково, робити це частіше — уже перебір. Вмиваючись, ви позбавляєте шкіру природних олій, які захищають її від зневоднення та різних зовнішніх чинників. Надмірне вмивання і надмірне відлущування не дають захисному ліпідному шару шкіри вчасно відновлюватися, що може призвести до зневоднення і пошкодження шкіри. Крім того, шкіра, яку дуже часто очищують, починає виробляти більше шкірного сала, щоб компенсувати його втрату, що призводить до закупорених пор та жирного блиску.

Правильно обирайте засіб для вмивання

Мити обличчя милом, як правило, не рекомендується, оскільки мило має лужний рівень pH, а шкіра — кислий. М’який засіб для вмивання без сульфатів та інших агресивних поверхнево-активних речовин є набагато безпечнішим і кращим варіантом. Не забувайте і про інші засоби для догляду за шкірою. Після вмивання використовуйте тонік, щоб відновити pH шкіри, і зволожувальний крем, щоб компенсувати втрату вологи.

Не нехтуйте зняттям макіяжу

Деякі жінки не знімають макіяж перед тим, як вмиватися, але це неправильно. Засіб для вмивання не видалить макіяж повністю, особливо якщо ви віддаєте перевагу водостійкому макіяжу. Щоби правильно очистити обличчя, спочатку використовуйте засіб для зняття макіяжу, щоб видалити більшу частину декоративної косметики, потім вмийтеся, щоби позбутися залишків макіяжу й забруднень, які залишилися на шкірі, і наприкінці нанесіть тонік, щоб видалити залишки засобу для вмивання і відновити pH шкіри.

Переконайтеся, що температура води правильна

Вмивання занадто гарячою або занадто холодною водою шкідливе для шкіри. Гаряча вода може призвести до розриву капілярів і спричинити почервоніння та подразнення шкіри, а також позбавляє шкіру вологи та природного захисту. Холодна вода пересушує шкіру, роблячи її шорсткою та спричиняючи лущення. Тому зазвичай рекомендується вмиватися теплою водою. Єдиний виняток — ранкова набряклість; у цьому випадку можна після вмивання теплою водою обполоснути обличчя холодною водою, щоб зменшити набряк.

Не розтирайте обличчя рушником

Обережне промокання м’яким рушником — найкращий спосіб висушити обличчя після вмивання. Розтирання може спричинити подразнення або навіть пошкодження шкіри, а якщо дати шкірі висихати самостійно, можна отримати зневоднення, спричинене випаровуванням води з поверхні шкіри. Будь ласка, пам’ятайте, що не можна витирати обличчя тим самим рушником, яким ви витираєте тіло.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1120