Як вибрати парасольку

16.02.2023 15:13

Як вибрати парасольку Навіть такий на перший погляд нехитрий аксесуар, як парасолька від дощу, можна вибрати неправильно, якщо не знати основних критеріїв його вибору. Тому, щоб уникнути розчарування та отримати по-справжньому якісний виріб, що відповідає вашим потребам, пропонуємо вам дізнатися, як обрати парасольку правильно.

Сучасні парасольки дуже різноманітні та поділяються на безліч різновидів залежно від особливостей конструкції, механізму відкривання, розміру, тканини купола тощо. Тому, перш ніж вирушати за покупкою, варто визначитися, який саме різновид парасольки вам потрібен.

Так, для початку вирішите, чи хочете ви складану парасольку або парасольку-тростину. Складані парасольки компактні і їх зручно завжди носити із собою, а тростини, у свою чергу, дещо громіздкі, зате відрізняються більшою надійністю. Під час вибору бажаного різновиду парасольки враховуйте це, а також ще пам’ятайте, що складану модель краще купувати з якомога меншою кількістю з’єднань (не більше трьох), а парасолька-тростина вважається ворогом мобільності й «любить» за все чіплятися.

Наступний важливий момент під час вибору — розмір купола парасольки. Тут важливо знайти компроміс між компактністю та функціональністю виробу: надто маленькі парасольки з куполом до 90 см просто не захистять від дощу досить добре, а величезні «президентські» парасольки з діаметром купола 120 см будуть надто громіздкими. Втім, важливо розуміти, з якою саме метою ви берете ту чи іншу парасольку. Скажімо, для сімейних прогулянок у дощовий день підійде і велика парасолька з куполом 100–110 см, а для коротких «перебіжок» з офісу в машину цілком вистачить і маленької парасольки.

Третій аспект вибору — спосіб відкривання парасольки. Він може бути механічним, коли парасолька повністю розкривається і закривається вручну, напівавтоматичним, коли вона розкладається за натисканням кнопки, а складається в ручному режимі, і, нарешті, автоматичним, повністю керованим кнопкою. Найбільше поширені на сьогодні у вітчизняних умовах парасольки-напівавтомати, які вважаються дуже зручними та надійними.

Коли з основними різновидами парасольок ви ознайомилися і розумієте, який із них ви шукаєте, саме час ще трохи звузити коло пошуків. Для цього визначтеся з бажаним каркасом, ручкою та тканиною купола парасольки.

Каркас парасольки

Сьогодні спиці (до речі, їхня оптимальна кількість — 8–10) та стрижень будь-якої парасольки виготовляються переважно з алюмінію, вуглепластику (карбону) та скловолокна в поєднанні зі сталлю. Алюмінієві моделі найдешевші. Вони дуже легкі, але недовговічні і практично одноразові, тому якщо й купуються, то як паличка-виручалочка, коли дощ застав зненацька в якомусь торговому центрі.

Карбоновий каркас парасольок надійніший за алюмінієвий, до того ж вуглепластикові спиці можуть гнутися і відновлювати початкову форму, що дуже важливо під час використання парасольки у вітряну погоду. Але карбон чутливий до ударів, а тому з парасолькою, яка має такий каркас, доведеться поводитися максимально дбайливо й обережно.

Скловолокно плюс сталеві елементи — найпрогресивніший варіант. З одного боку, подібні парасольки не такі важкі, як повністю сталеві, а з іншого — вони дуже гнучкі й не ламаються навіть за сильних поривів вітру. Комбінація сталі та скловолокна зазвичай частіше трапляється в складаних моделях, а от «чисте» скловолокно може використовуватися в спицях парасольки-тростини.

Матеріал та форма ручки

Ручка парасольки грає як естетичну, так і функціональну роль. Із функціональної точки зору вона насамперед мусить зручно й надійно сидіти в долоні, а тому ручки-гачки кращі, ніж прямі. По-друге, ручка мусить бути міцною і зносостійкою, тому найменш бажані пластикові варіанти, а віддати перевагу можна дерев’яним і прогумованим.

Тканина купола

Тканина купола парасольки — мабуть, найважливіша деталь під час вибору, адже саме від неї залежить, чи промокнете ви під дощем. Найбюджетніший варіант — це нейлон, але окрім низької ціни переваг у нього жодних: він не відштовхує вологу, а вбирає її, швидко зношується та «вигоряє», деформується після сушіння.

Поліестер — найпоширеніший матеріал куполів парасольок. Він не пропускає воду, досить міцний та зносостійкий, досить швидко сушиться. Однак у місцях кріплення спиць поліестер може рватися, тому під час вибору важливо особливо уважно оглянути всі слабкі місця парасольки.

Більш «екзотичними» варіантами для купола можна назвати такі матеріали, як епонж, сатин (жакард), поліетилен, поліхлорвініл, полівініл, поліамід і навіть бавовна. У кожного є свої переваги, наприклад, епонж дуже швидко сохне, сатин виглядає розкішно й не рветься, а поліетилен, полівініл і поліхловініл дозволяють зробити купол прозорим.

Як перевірити парасольку при покупці?

Якщо ви зробили вибір і знайшли найкращу на вашу думку парасольку, залишається лише перевірити її, щоби переконатися в правильності свого рішення. Для цього треба звернути увагу на виконання таких умов:

  • у розкритому положенні тканина купола натягнута добре й не провисає;
  • фіксатор на вершині купола надійно закріплений;
  • спиці не бовтаються, усі нитки на них добре зафіксовані;
  • на просвіт шви цілісні, без дірок, їз них не стирчать нитки;
  • ручка зручно сидить у руці й не вислизає;
  • парасолька під час розкладання та складання не заїдає, ніякі деталі не бовтаються;
  • парасолька проходить перевірку на вітростійкість: якщо розкрити її і підняти, а потім опустити кілька разів, вона не вигинається назовні.

Якщо вибрана вами парасолька пройшла всі тести і відповідає всім основним параметрам якості, то сміливо можете оформляти покупку — з нею ви напевно будете надійно захищені від дощу на тривалий термін.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6999