Як зібрати гардеробну капсулу самостійно

08.06.2023 14:32

Як зібрати гардеробну капсулу самостійноКапсульний метод при складанні гардеробу сьогодні дуже популярний, адже дозволяє не ламати щодня голову над створенням відповідного образу, а одразу мати під рукою готові стильні комбінації на різні випадки. Пропонуємо вам сьогодні дізнатися, як збирати гардеробні капсули самостійно.

Капсульний гардероб є набором готових комбінацій одягу, які підходять для різних умов носіння. Наприклад, найчастіше виділяються капсули для офісу, пляжні капсули, капсули для прогулянок тощо. В рамках однієї капсули всі речі обов'язково мають поєднуватися між собою за стилем, кольором і спрямованістю.

Конкретну кількість одягу, взуття та аксесуарів в одній капсулі стилісти рекомендують підбирати в залежності від того, скільки часу в житті відводиться на ту сферу, для якої призначена капсула: чим частіше і довше потрібно буде носити одяг із капсули, тим більшою ця капсула має бути. У середньому розмір капсули варіюється від 8 до 10 предметів одягу, іноді 12, а кількість аксесуарів та пар взуття підбирається виходячи з особливостей конкретної капсули.

Капсули в гардеробі мають бути різноплановими. Капсульний гардероб не слід плутати з базовим: сенс капсули не тільки в тому, щоб створити кілька універсальних «луків» на всі випадки життя, а в тому, щоб з усього кількох предметів одягу отримати безліч варіацій образів, які ідеально підходять до конкретного набору ситуацій. В основному, капсули будуються на поєднанні різних «верхів» та «низів», причому «верхів» має бути більше.

І обов'язково потрібно вибирати і «верхи», і «низи» з різних категорій, щоб луки були якомога різноманітнішими. Нема сенсу складати капсульний гардероб з одних лише штанів і сорочок або футболок, а краще в рамках капсули поєднувати не менше 3 різновидів як «низу», так і «верху». У середньому формулу капсули можна описати так:

  • на 1 «низ» потрібно мінімум 2-3 «верхи»;
  • на 1 «низ» потрібно не менше 2 пар взуття;
  • на 1 «верх» потрібний мінімум 1 набір прикрас;
  • на 1 сезон потрібно не менше 2 варіантів верхнього одягу, який повинен поєднуватися із взуттям.

Досить часто капсули в домашніх умовах підбираються не «з нуля», а на основі вже наявного одягу, і є різні підходи до процесу створення відповідних «наборів». Однак у будь-якому випадку самостійне складання капсули краще розбити на кілька простих етапів.

По-перше, визначтеся зі стилем одягу для майбутньої капсули. Погодьтеся, якщо ви віддаєте перевагу, наприклад, стилю бохо, то вам нема чого збирати капсулу в стилі кежуал - ви не захочете носити одяг з такої капсули. Звісно, враховуйте при цьому спрямованість вашої капсули: якщо йдеться, скажімо, про офісну капсулу, то тут одяг потрібно підбирати виходячи з вимог дрес-коду у вашій компанії або вимог ділового етикету.

По-друге, враховуйте, що тип фігури впливає на вибір одягу і авжеж має значення при складанні капсули. Наприклад, при фігурі типу «яблуко» має сенс підбирати капсулу так, щоб одяг у ній візуально подовжував силует, врівноважував верх і низ. Вважається, що за такої фігури не варто робити акцент на талії, щоб не посилити дисбаланс.

У випадку фігурою типу «груша» капсульний гардероб повинен допомагати підкреслювати талію і привертати увагу до лінії декольте, одночасно відволікаючи від області стегон. При «прямокутнику» потрібні речі, які додають об'єм як у верхній частині фігури, так і в нижній, щоб візуально «намалювати талію». Ну а якщо фігура відноситься до типу «перевернутий трикутник», то тут має сенс вибирати «низи», що приховують нестачу об'єму в стегнах.

Вибір колірної гами — третій важливий етап роботи над майбутньою капсулою. Колірна палітра капсули, яка або вибирається за готовими схемами, або підбирається самостійно, зазвичай включає 1-2 базові кольори (чорний, білий, сірий, темно-синій, коричневий, бежевий, молочний), 1-2 основних кольори (ті, що переважають у гардеробі) та 2-3 додаткових кольори (ці кольори будуть акцентними, їх можна застосовувати в аксесуарах, принтах, взутті).

Таким чином, капсула зазвичай включає не менше 4 і не більше 6 кольорів. На допомогу при виборі прийде колірне коло, за яким і можна визначити відповідні варіанти, використовуючи кілька основних схем. Наприклад, при монохромній схемі вибирається 1 колір і близькі до нього відтінки з кола. Комплементарна схема має на увазі поєднання кольорів, що знаходяться на колірному колі на протилежних кінцях. Зі свого боку, при поєднанні за схемою тріади вибираються кольори, які в колірному колі розташовані по кутах трикутника.

Чим кольорів більше, тим складніше вибирати і поєднувати речі в капсулі, тож намагайтеся не переборщувати. І не забудьте ще, що враховувати потрібно також свій кольоротип (поєднання відтінків шкіри, очей та волосся), особливо коли йдеться про кольори одягу в портретній зоні, а якщо важко з вибором на цьому етапі, то скористайтеся простим правилом: холодні кольори та відтінки у капсулі потрібно поєднувати тільки з холодними, а теплі — із теплими.

Після того, як потрібні кольори визначені, настає час четвертого етапу — складання списку речей, які точно не подобаються. Так ви відразу зможете викреслити з майбутньої капсули те, що все одно не носитиметься, і ви не витрачатимете ні час, ні гроші на покупку непотрібного одягу. А коли відберете все небажане, приступайте безпосередньо до формування переліку одягу для капсули. Для цього скористайтеся наступним базовим підходом.

Почніть будувати капсулу навколо 1 головного предмета одягу, котрий підберіть, виходячи з цілей, для яких збирається капсула. Додайте 3 варіанти додаткових базових речей і 1 пару взуття - це буде так званий кістяк вашої капсули. Потім додайте ще 4 варіанти «верху»/«низу» і ще 1 пару взуття, а насамкінець підберіть 2 сумочки, а також кілька прикрас. З подібного набору можна буде отримати близько 20-30 різних комбінацій, чого цілком вистачить для повсякденного використання.

З отриманим списком, нарешті, вирушайте за покупками, причому дуже бажано купувати офлайн, щоб була можливість приміряти речі та переконатися, що вони підходять за розміром та фасоном. Не відволікайтеся на покупку одягу, який не входить до вашого списку, навіть якщо пропозиція здається дуже привабливою і вигідною! І не намагайтеся якнайбільше заощадити, адже тільки справді якісні речі зможуть вам служити довго і тим самим зроблять капсулу дійсно корисною.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7552