Як зберігати прикраси в домашніх умовах

08.11.2023 14:30

Як зберігати прикраси в домашніх умовахПрикраси важливо зберігати правильно, якщо ви хочете, щоб вони радували своїм первозданним виглядом якнайдовше. Так що сьогодні пропонуємо вам з'ясувати, як зберігати прикраси з різних матеріалів в домашніх умовах, щоб забезпечити їх довгу і надійну службу вам.

Ви, звісно, можете просто залишити всі сережки, ланцюжки, кільця, браслети, кулони, брошки та інші прикраси на столі або покласти в будь-яку коробку, але це спрацює, якщо у вас буквально пара-трійка аксесуарів, які вам не дуже шкода. Тому що в іншому випадку ви можете зіткнутися з тим, що прикраси заплутуватимуться і чіплятимуться одна за одну, вам доведеться довго вишукувати потрібний аксесуар, а самі вироби легко можуть подряпатися або зламатися.

Ось чому актуальними сьогодні є всілякі системи зберігання для ювелірних виробів та біжутерії. Найпростіший і найдоступніший варіант - вкладиші-розділювачі для ящиків столу. Вони бувають картонними, пластиковими або з тканинним покриттям, в них передбачені комірки різних розмірів для різного роду прикрас. Відкриваючи ящик, ви бачитимете, де що лежить.

Щоправда, не завжди є можливість виділити під прикраси вільний ящик у столі. І тоді є сенс розглянути інші способи зберігання своїх ювелірних виробів та біжутерії. Наприклад, часто це скриньки, спеціальні бокси та органайзери, фігурні підставки для прикрас, а також різні вертикальні системи зберігання.

Класичні скриньки для прикрас сьогодні бувають зазвичай дерев'яними чи пластиковими, обробляються різними матеріалами і виконуються в різному стилі. Якщо вони не мають усередині перегородок і комірок, то скриньки можна використовувати лише для зберігання невеликої кількості недорогих прикрас, оскільки в іншому випадку вироби псуватимуться від постійного тертя одне об одного.

Отже більш підходящий вибір — органайзери, тобто скриньки, в яких передбачена система валиків та перегородок для створення відділень під різні види прикрас. Наприклад, користуються попитом моделі з простором для кілець, відділеннями для сережок, гачками та кишеньками для ланцюжків. Всередині органайзери найчастіше обробляються м'якими тканинами, такими як оксамит або флок, щоб запобігти появі подряпин на виробах.

Органайзери для прикрас бувають різного розміру, можуть мати зверху обробку з натуральної або штучної шкіри. Закриваються на замок або блискавку, можуть призначатися для поїздок, коли потрібно, щоб прикраси перенесли транспортування.

Якщо систему для зберігання прикрас хочеться зробити заодно і елементом декору в інтер'єрі кімнати, то можна звернути увагу на різні фігурні підставки, виконані у вигляді дерев, квітів, тварин, птахів, рук, манекенів, музичних інструментів тощо. Такі підставки дозволяють організувати зберігання біжутерії та коштовностей не тільки зручно, але й красиво, щоправда, у цьому випадку вироби не будуть захищені від пилу та бруду, сонячних променів та інших зовнішніх чинників.

Те ж саме, до речі, можна сказати і про популярні останнім часом блюдечка для біжутерії. Вони виглядають стильно та сучасно, мають «інстаграмний» вигляд, але не надто практичні з погляду захисту прикрас від пошкоджень. І краще використовувати такі аксесуари тільки для тимчасового нетривалого зберігання.

Останнє, про що слід згадати окремо, це різноманітні настінні системи зберігання для прикрас. Це можуть бути як металеві сітки-мудборди, так і рамки зі спеціальними гачками, крім того, це можуть бути якісь креативні варіанти, зроблені своїми руками з підручних матеріалів — гілок, вішалок для одягу, рамок для картин і фотографій гальки та багато іншого.

Незалежно від того, яка саме система обрана для зберігання прикрас, важливо дотримуватись кількох основних правил щодо «сусідства» біжутерії або ювелірних виробів, щоб термін їхньої служби був довгим.

По-перше, не можна зберігати разом коштовності та біжутерію, щоб уникнути пошкодження дорогих виробів. Пам'ятайте, що золото від зіткнення з іншими металами може тьмяніти. Також зверніть увагу, що для срібла не годяться дерев'яні скриньки - через них шляхетний метал може потемніти.

По-друге, не можна зберігати прикраси у ванні — підвищена вологість може зашкодити виробам. А по-третє, не можна, щоб вироби з акрилу, пластику, скла або дерева зберігалися разом із металевими, оскільки їхня поверхня дуже сприйнятлива до пошкоджень.

Крім того, всі масивні намиста та підвіски слід зберігати в горизонтальному положенні, щоб не витягнувши валася їх основа. А легкі вироби зручніше підвісити на гачки, щоб вони не заплутувалися. Сережки з м'яких матеріалів, що легко піддаються деформації, краще також зберігати у підвішеному вигляді.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7665