Криза 7 років у шлюбі: причини та варіанти подолання

22.12.2022 10:21

Криза 7 років у шлюбі Стосунки в шлюбі ніколи не стоять на місці, а постійно розвиваються та видозмінюються, тому періоди безтурботного щастя можуть змінюватися періодами кризи. Один із найвідоміших кризових періодів у шлюбі — це криза 7 років. Про те, як вона проявляється і як можна подолати кризу 7 років у шлюбі, докладніше йтиметься далі.

Основною причиною будь-якої кризи в шлюбних стосунках є, як це не банально, час, а точніше те, що обидва партнери із часом змінюються і можуть уже не цілком відповідати уявленням, які вони мали один про одного на початку сімейного життя. Це цілком нормально; навпаки, було б дивно, якби за всі спільно прожиті роки подружжя залишилося таким, як було.

Кризи виникають тоді, коли подружжя стикається зі складними ситуаціями. Наприклад, якщо йдеться про кризу 3 років сімейного життя, то, як правило, її провокує невдоволення побутом і зменшенням романтики в стосунках, а ось у випадку з кризою 7 років проблеми виявляються в тому, що партнери віддаляються один від одного.

Справа в тому, що до такого «стажу» шлюбу в пари зазвичай уже є дитина або навіть кілька дітей. І в сім’ї все яскравіше виявляються різниця між буднями кожного з подружжя: дружина займається дітьми й побутом, а чоловік — роботою та друзями. У якийсь момент невдоволення цими ролями і виливається в кризу, коли сім’я здається нудною та нецікавою, хочеться повернення колишнього відчуття «метеликів у животі», дратує необхідність постійно виконувати свої сімейні обов’язки тощо.

Як пари намагаються вирішити такі проблеми? На жаль, дуже часто порізно. Кожен із подружжя продовжує «варитися у власному соку», намагається пред’явити іншому претензії і перекладає на нього провину за невдоволення шлюбом. На жаль, така поведінка ні до чого хорошого не призводить, а лише посилює наявні проблеми. Діяти треба інакше.

Визнайте неідеальність стосунків

У будь-якому шлюбі ніколи не досягти ідеальних стосунків, як на картинці з «глянцю». Тому зізнайтеся собі, що ваш шлюб неідеальний, та й не мусить бути таким. Не рівняйтеся на інші пари, не звинувачуйте один одного в невідповідності якимось очікуванням людей навколо, якщо вас самих усе влаштовує.

Не мовчіть

Не накопичуйте невдоволення мовчки, а обов’язково говоріть про те, що вам хотілося б змінити в шлюбі і як можна поліпшити поточні стосунки. Крім того, не забувайте і просто говорити один з одним про цікаві речі, адже в наш час гаджетів та соціальних мереж справжнього живого спілкування багатьом людям справді не вистачає.

Виявіть ініціативу

Не треба чекати від «другої половинки», поки вона сама здогадається зробити те, про що ви завжди мріяли. Беріть ініціативу у власні руки та дійте. Наприклад, ви мрієте про романтичне побачення? Влаштуйте його, постаравшись хоч на пару годин відволіктися від повсякденних турбот. Повірте, за такий короткий час нічого страшного не повинно статися.

Частіше проводьте час разом

Спільне проведення часу дуже зближує, тому для подолання кризи 7 років намагайтеся якомога частіше вибиратися всією сім’єю на прогулянки, на природу, у кіно, на бази відпочинку, на концерти, виставки, спектаклі тощо. Тільки вибирайте цікаві для подружжя активності, щоб ніхто не відчував примусу до нелюбимого різновиду відпочинку.

Отримуйте нові враження

Цей крок також спрямований на зближення. Коли у вас з’являються спільні яскраві враження, ви відчуваєте спільність і зміцнюєте свої шлюбні узи, адже вони живляться позитивними емоціями. Із цією метою за можливості вирушайте в подорож усією сім’єю або лише вдвох, знайдіть спільне хобі тощо.

Заново впізнайте один одного

Уявіть, що ви знову лише на початку вашого знайомства. І спробуйте поводитися так, наче ви знову хочете завоювати партнера: вбирайтеся один для одного, говоріть компліменти та ласкаві слова, залицяйтеся один до одного і спробуйте відродити колишню пристрасть у спальні, наново вивчаючи один одного, а не використовуючи перевірені «ходи».

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7001