Коли та як організувати вручення подарунків на весіллі? Поради молодятам

13.03.2023 16:20

Коли та як організувати вручення подарунків на весіллі? Поради молодятамГості, приходячи на весілля, вручають нареченому та нареченій подарунки - це традиційний спосіб привітати новоспечену родину з такою значною подією в їхньому житті. Щоб церемонія вручення подарунків пройшла гладко та залишила лише приємні спогади, молодятам слід подбати про те, аби заздалегідь спланувати її. Про те, коли і як організувати вручення подарунків на весіллі найкраще, докладніше йтиметься далі.

У день весільної урочистості час нареченого та нареченої розписаний буквально за хвилинами, і прийом привітань та подарунків від гостей зазвичай також включається до весільного таймінгу. Добре, якщо підготовкою весілля займається професійний організатор, який сам враховує всі необхідні моменти і нюанси і бере на себе турботи про те, як і коли будуть вручені подарунки від гостей, де вони складатимуться , як їх доставлять додому молодятам тощо.

Але як бути у випадку самостійної підготовки до весілля? Хто має зробити все, щоб гості могли в комфортній обстановці і без зайвого поспіху привітати молодят та вручити подарунки? Найчастіше подібні турботи беруть на себе самі наречені або ж їх помічники, у ролі яких можуть виступити свідки чи хтось із батьків пари.

Потрібно заздалегідь подбати про кілька важливих речей. По-перше, бажано, щоб ви заздалегідь знали або могли достатньо точно припустити, що саме вам подарують. Це важливо, щоб визначити відповідне місце та час на весільному прийомі для подарунків.

Приміром, якщо ви очікуєте, що вам на весілля гості будуть дарувати тільки грошові подарунки в конвертах та квіти, то достатньо виділити невеликий столик з гарним підносом або спеціальною весільною «скарбничкою» (святково прикрашена скринька для конвертів) і кілька ваз. Церемонії вручення подарунків у цьому випадку як такої не буде: гості при вході вручатимуть квіти молодим (а ті — передавати помічникам) і залишатимуть конверти на підносі або опускатимуть їх у «скарбницю». Це займе мінімум часу, а вітальні слова та тости гості промовлять вже під час застілля.

Якщо ж ви припускаєте, що на весіллі вам вручать різну побутову техніку, посуд, комплекти постільної білизни та інші часом дуже габаритні подарунки, то краще подумати про спеціальну кімнату, куди помічники або персонал віднесуть презенти для зберігання до закінчення урочистостей. При цьому можна, як і в попередньому випадку, не влаштовувати церемонію вручення, а дати можливість гостям на початку свята скласти подарунки в спеціальній зоні і починати веселитися відразу.

По-друге, важливо враховувати скільки саме буде на вашому весіллі гостей. Наприклад, якщо гостей не дуже багато і ви хочете приділити час та увагу кожному, то в цьому випадку є сенс запланувати вручення подарунків протягом банкету. Коли ведучий (тамада) у перервах між конкурсами та танцями даватиме гостям слово, ті вітатимуть вас і вручатимуть свої подарунки. Тільки враховуйте, що не всі гості можуть почуватися затишно, чекаючи на свою чергу, та й сидіти за святковим столом з габаритним подарунком може бути дуже незручно.

Якщо гостей багато, то, на жаль, часу на прийом подарунків від кожного запрошеного індивідуально може не вистачити. У цій ситуації варто або запропонувати гостям залишити свої подарунки у спеціально відведеній зоні, або передбачити невелику церемонію на банкеті, під час якої ведучий чи помічники обійдуть гостей з підносом, «скарбницею» або якоюсь скринькою та зберуть презенти. В останньому випадку, до речі, вдалим рішенням, особливо на тематичному весіллі, буде ідея нарядити когось у карнавальний костюм і відправити збирати подарунки у образі пірата, мафіозі, чарівної феї тощо.

У сучасних умовах весільні подарунки не прийнято розпаковувати та обговорювати прямо при гостях, а також не прийнято демонструвати їх оточуючим, щоб нікого не поставити в незручне становище. Але в деяких випадках подарунки настільки цінні, креативні або цікаві, що їхнє вручення заслуговує на окрему увагу і гості самі хотіли б їх продемонструвати. Наприклад, це може стосуватися подарунків від найближчих родичів молодої пари — батьків, бабусь та дідусів, сестер та братів.

Подібну можливість надати варто, адже для близьких родичів весілля зазвичай майже так само важливе, як і для самих молодят. Але бажано заздалегідь обговорити, хто і в якій послідовності вручить свої подарунки, щоб не виникли образи, непорозуміння або скандали. У будь-якому разі найближчі родичі молодят вручають свої подарунки одними з перших.

Вручення подарунків на весіллі особисто кожним гостем займає багато часу і «з'їдає» заледве не половину, а то й більше бенкетного часу, особливо якщо запрошених багато. З іншого боку, європейська традиція складання подарунків на окремому столі може здатися деяким гостям надто «знеособленою» та надто практичною. Ось чому зараз все частіше на весіллях і організатори, і досвідчені ведучі пропонують змішаний варіант, коли гостям надається вибір: на початку банкету покласти свій подарунок на спеціальний стіл або під час застілля вручити подарунок молодятам особисто.

Такий підхід дозволяє гостям не почуватися не у своїй тарілці, адже ті, хто не любить бути на увазі і виступати перед публікою, можуть спокійно покласти подарунок і супроводити його листівкою, а ті ж, хто хотів би виступити з вітальним словом і за всіх вручити подарунок, мають таку можливість.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7480