Колишній чоловік мститься: що робити?

27.05.2024 15:13

Колишній чоловік мститься: що робити?Бажання помститися колишній дружині виникає, на жаль, у багатьох чоловіків після розлучення, причому нерідко навіть у тих випадках, коли ініціаторами розриву були вони самі. Але що робити жінці, чий колишній чоловік мститься і заважає нормально жити? Спробуємо з'ясувати.

У соцмережах можна зустріти безліч історій, де один з колишніх партнерів мститься іншому «красиво», і той розуміє, що був неправий, на власній шкурі зазнавши болю, гіркоти та розчарування. Його «зробили», користувачі в захваті і примовляють, мовляв, так йому, такому-сякому, і треба!

На жаль, у реальному житті «красива» помста зовсім не така вже й красива. Часто буває так, що обраний колишнім партнером спосіб помсти не пропорційний провині кривдника, а ще буває і так, що провини взагалі ніякої не було, а все — лише в голові того, хто надумав мститися. При цьому хоча в суспільстві люблять говорити про якісь витончені варіанти жіночої помсти колишнім чоловікам, на практиці куди частіше трапляються зворотні випадки, коли чоловіки мстять колишнім дружинам — за те, що ті посміли піти, не дай боже, закохалися в когось іншого або просто після розлучення стали жити краще і багатше.

Якщо чоловік взявся мститися колишній дружині, це може вилитися у будь-що: маніпуляції та шантаж дітьми, шантаж інтимними знімками або відео, погрози та образи, наклеп, псування майна, фізичне насильство і багато іншого - способи помсти, до яких може додуматися ображений на колишню дружину чоловік, бувають дуже різними.

Хтось, наприклад, зламує пошту або сторінки в соціальних мережах і від імені екс-дружини розсилає всім контактам якусь нісенітницю. Хтось починає розповідати друзям, родичам та знайомим непривабливу «правду» про колишню, намагаючись очорнити її репутацію. Хтось вдається до погроз та маніпуляцій, а хтось намагається довести колишній, що тепер він щасливіший і йому краще живеться без неї.

Як треба поводитися, якщо колишній чоловік мститься, залежить від обраного ним способу помсти. Наприклад, якщо він робить якісь дрібні капості, найкраще, що можна зробити, - ігнорувати всі випади. Не отримавши бажаної реакції, екс-чоловік заспокоїться та переключить свою увагу на щось інше. Можна також запитати, чого саме він хоче досягти помстою. У якому разі він вважатиме свою помсту достатньою? Навряд чи, звісно, він відразу ж зізнається, що прагне просто вколоти вас якнайболючіше, але, можливо, він зрозуміє, що його намагання марні.

Якщо якимись незначними паскудствами колишній чоловік не обмежується, а береться за справу всерйоз, то і вам потрібно бути напоготові. Ви знаєте цю людину і знаєте, на що вона здатна, ви повинні розуміти, чи варто побоюватися того, що вона може зробити. Якщо так, то спробуйте передбачити дії колишнього. Пам'ятайте, що сенс помсти полягає в тому, щоб тиснути на болючі точки, бити в найслабші місця, і тільки ви знаєте, куди захоче направити свій «удар відплати» колишній.

У разі, якщо колишній чоловік шантажує інтимними фото та відео, то його дії з погляду законодавства можуть бути розцінені як злочин, причому відразу за кількома статтями, включаючи, наприклад, порушення недоторканності приватної життя, незаконне виготовлення та обіг порнографічних матеріалів, здирство або ж примус до дій сексуального характеру — залежно від того, що саме колишній чоловік вимагає в обмін на нерозповсюдження подібних знімків та роликів.

У такому разі необхідно переконатися в тому, що у колишнього чоловіка дійсно є матеріали, що вас компрометують, і зібрати докази шантажу, після чого можна звернутися до правоохоронних органів з відповідною заявою. Тільки самого колишнього про свої наміри краще не попереджати, щоб він не встиг «замести сліди».

Коли йдеться про погрози фізичною розправою, справа вже приймає неабиякий оборот. Необхідно знайти можливість якнайшвидше поїхати в безпечне місце, будь то будинок когось із близьких або кризовий центр. Головне, щоби поруч були люди, які зможуть захистити. Щоб уникнути переслідування, місцезнаходження на своєму телефоні краще відключити, а про свої наміри втекти краще нікому не розповідати. По можливості варто постаратися приспати пильність колишнього чоловіка, підігравши йому.

Тільки дуже важливо не чекати, поки колишній чоловік від погроз перейде до дій. Якщо у вас є від шлюбу діти, пам'ятайте, що можуть постраждати і вони. Звернутися до перевірених людей за допомогою та до правоохоронних органів із заявою про погрози слід обов'язково!

Способи помсти колишнім бувають дуже витонченими, а люди дуже різними, тож єдино вірної формули, що робити в подібних ситуаціях, на жаль, не існує. Орієнтуйтеся саме на ваш випадок і не намагайтеся самостійно вирішувати проблему, якщо бачите, що не справляєтеся: близькі чи рідні, професійний психолог або фахівці кризового центру вам обов'язково допоможуть, якщо ви звернетеся до них.

Не намагайтеся помститися у відповідь. Так, можливо, вам дуже хочеться поставити колишнього на місце, довести, що ви можете зробити йому болючіше, ніж він вам, але воно того не варте. Краще спробуйте, наскільки це можливо, спокійно і відверто поговорити, розставивши всі крапки над «i». Покажіть, що ви не боїтеся помсти та що готові, якщо потрібно, відстоювати свої інтереси у правовому полі. Якщо підозрюєте, що колишній чоловік може щось з вами зробити, спілкуйтеся з ним тільки при свідках; дітям, якщо вони є, краще не бути при розмові.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7815