Що таке гостьовий шлюб і кому підійде?

19.06.2024 14:10

Що таке гостьовий шлюб і кому підійде?Уявити, що офіційне подружжя живе окремо, хоча партнери не сварилися і справа не йде до розлучення, досить складно. Проте подібна практика існує, причому вона дуже популярна. Це явище називається гостьовим шлюбом, і давайте сьогодні разом дізнаємося, що подібний шлюб собою представляє ​​і кому підійде.

Одне з найпоширеніших визначень гостьового шлюбу свідчить, що під ним маються на увазі регулярні шлюбні відносини, за яких партнери не проживають разом на одній території і не ведуть спільний побут. У той же час у гостьовому шлюбі у партнерів залишаються такі ж права та обов'язки по відношенню одне до одного, що й у випадку класичного шлюбу, коли подружжя проживає разом.

При офіційній реєстрації шлюбу немає жодної різниці, де проживатиме подружжя, тому гостьовий шлюб юридично нічим не відрізняється від звичайного. І в цьому, до речі, головна відмінність такого формату відносин від просто регулярних зустрічей без «штампу в паспорті». Крім того, відмінністю є ще й «узаконене» дотримання подружньої вірності - це аж ніяк не вільні стосунки!

Може здатися на перший погляд, що гостьовий шлюб — це якесь модне віяння останніх років, але насправді це одна з найдавніших форм співіснування чоловіків та жінок. Наприклад, у давнину вважалося цілком нормальним чоловікам і дружинам жити роздільно і лише час від часу навідуватися одне до одного в гості, при цьому діти, як правило, виховувалися тільки матір'ю та її родичами, тоді як їхній батько допомагав виховувати дітей родичів зі свого боку.

Звичайно, у сучасному світі правила гостьового шлюбу вже зовсім інші. Хоча партнери в такому шлюбі проживають окремо одне від одного, інші аспекти сімейного життя можуть бути присутніми, наприклад, партнери можуть мати частково загальний бюджет, можуть разом ростити дітей, можуть спільно приймати якісь важливі рішення для сім'ї тощо.

Головна «родзинка», що виділяє гостьовий шлюб, - це відсутність спільного побуту: подружжю не доводиться миритися з побутовими звичками одне одного і не доводиться ділити домашні обов'язки. Звідси випливає, що передусім такий формат шлюбу підходить тим людям, які не хочуть змінювати звичний спосіб життя, не готові «притиратися» у побутових питаннях і не прагнуть постійно терпіти чиюсь присутність поряд, нехай навіть йдеться про кохану людину.

Також гостьовий шлюб може бути рішенням для людей, які не можуть або не хочуть переїжджати до партнера з іншого району, міста або навіть країни, оскільки вони вже повністю налагодили життя на поточному місці і є кар'єра, дім, а також коло спілкування, які вони не готові покинути.

Якщо у людей кардинально розрізняються звички, якщо їм важливо мати багато особистого простору або якщо їхні графіки зайнятості не збігаються, то такі люди теж можуть для себе обирати гостьовий шлюб як найбільш підходящий формат відносин. Головне, щоб у цьому, а також у всіх раніше описаних випадках партнери домовлялися про те, яким саме буде їхній шлюб, ще заздалегідь.

До речі, добровільне дотримання домовленостей гостьового шлюбу дуже важливе для його збереження. Обидва партнери мусять дуже добре уявляти собі, на що вони йдуть, і розуміти, що у подібному шлюбі є як плюси, так і мінуси.

Наприклад, серед недоліків гостьового шлюбу можна назвати нестачу особистого спілкування. Спочатку може здаватися, що це дуже добре, коли ніхто вдома не заважає і не «плутається під ногами», але в деяких ситуаціях партнери можуть почуватися самотніми, коли їх нема кому підтримати прямо тут і зараз, нема кому втішити і нема кому допомогти. Розраховувати в більшості побутових проблем доведеться лише на себе.

До того ж без можливості наживо поспілкуватися будь-якої миті дуже страждає комунікація: у партнерів немає можливості обмінятися емоціями, що може посилювати конфлікти, заважаючи їх якнайшвидшому вирішенню.

Ще один серйозний мінус гостьового шлюбу — складності з вихованням дитини чи дітей. Найчастіше у подібних шлюбах діти взагалі не передбачаються, і якщо вони з'являються, то досить часто союз або перетворюється на класичний шлюб, або розпадається. Але якщо все ж таки за наявності дітей формат гостьового шлюбу зберігається, то це ускладнює завдання: якщо мама чи тато бачаться з дитиною лише кілька разів на тиждень або місяць, то весь інший час один із батьків змушений поодинці вирішувати проблеми, що виникають.

Нарешті, третій помітний недолік — це нерозуміння та засудження з боку оточуючих, особливо близьких. Класичні уявлення про сім'ю та шлюб передбачають лише спільне проживання подружжя, тому дуже часто родичі партнерів, що вирішили взяти гостьовий шлюб, налаштовані категорично проти цього. Вони можуть чинити сильний тиск і створювати перешкоди у відносинах, і необхідність постійно «відбиватися» від подібних «порадників» дуже вимотує.

Звісно, якщо ви дійсно хочете саме гостьовий шлюб, то жоден з перелічених мінусів вас не зупинить. Але, повторимося, ви обоє повинні добре уявляти собі, з чим матимете справу. Постарайтеся якомога раніше і докладніше обговорити всі деталі, вирішіть, як часто ви будете «гостювати» один у одного, як будете вести фінанси, як вирішуватимете проблеми тощо.

Гостьовий шлюб може бути не менш міцним і довговічним союзом, ніж класичний, а може швидко розпастись — все залежатиме лише від вас. Тому сміливо вибирайте те, що підходить вам та вашому партнеру, не звертаючи уваги на стереотипи.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7834