Як іти на компроміси в шлюбі

22.07.2024 08:57

Як йти на компроміси в шлюбіШлюб означає спільне прийняття рішень, але навіть якщо ви безмежно кохаєте свого чоловіка/дружину, ви не завжди будете в усьому згодні. Коли у вас виникають розбіжності із чоловіком/дружиною, є три основні варіанти: ви можете вперто наполягати на своєму, пасивно здатися або піти на компроміс. У більшості випадків найкращим варіантом є компроміс. Як іти на компроміси в шлюбі?

Коли ви йдете на компроміс, кожен із вас відмовляється від частини своїх вимог. Ви щось втрачаєте, але й щось здобуваєте. Компроміс не вирішить усіх ваших проблем, але він може допомогти уникнути сварок через дрібниці та непотрібних жертв. Як оволодіти мистецтвом компромісу в шлюбі?

Ніколи нічого не припускайте. Навіть якщо ви одружені вже багато років і вважаєте, що знаєте свого чоловіка чи дружину дуже добре, не варто робити припущень. Ви не читаєте думки, тому ніколи не можете бути абсолютно впевненими в тому, чого насправді хоче ваш чоловік або дружина, якщо він/вона сам(а) вам цього не скаже. Спілкування — ключ до успішних стосунків, і якщо ви хочете досягти компромісу, вам обом потрібно чітко висловити свої бажання та уподобання.

Активно слухайте й говоріть самі. Щоб зрозуміти, чого хоче ваша половинка, вам потрібно слухати її. Іноді ми настільки зосереджені на власних бажаннях, що не чуємо, що нам намагаються сказати інші люди. Однак у шлюбі все має бути взаємним, тому ви також маєте переконатися, що ваш чоловік/дружина слухає вас. Будьте чесними і відкритими, це значно полегшить пошук компромісів.

Зустріньте свою другу половинку на півдорозі. Як ми вже казали, шлюб побудований на взаємности: коли ви йдете на компроміс, вам обом потрібно чимось пожертвувати, щоб знайти взаємовигідне рішення. Не чекайте, що ваша половинка відмовиться від усього, а вам не доведеться не від чого відмовлятися, але й не допускайте протилежної ситуації.

Розгляньте всі можливі варіанти. Як правило, у кожного з подружжя є кілька речей, від яких вони готові відмовитися, тому варто розглянути кілька варіантів. Треба ретельно зважити всі «за» і «проти» кожного варіанту, щоби прийняти найкраще рішення. І під найкращим рішенням ми не маємо на увазі рішення, яке є найкращим для вас особисто; воно має бути найкращим для вас як для пари.

Будьте послідовними. Досягнувши компромісу, не повертайтеся до ситуації і не намагайтеся переглянути умови, особливо якщо в ній задіяні ваші діти. Прийнявши рішення, дотримуйтеся його, а якщо із цього нічого не вийшло, можливо, хтось із вас не був до кінця чесним у своїх бажаннях.

Не використовуйте компроміс як метод уникнення. Компроміс не завжди є найкращим варіантом, тому не йдіть на компроміс лише для того, щоб якнайшвидше позбутися проблеми. Іноді вам доведеться визнати, що ваш чоловік/дружина має рацію. Іноді вам доведеться наполягати на своїй думці, тому що ваша друга половинка явно помиляється. Однак, яку б стратегію ви не обрали, потрібно спілкуватися чесно і відкрито.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/378