Як швидко та ефективно позбутися перегару?

12.10.2022 17:06

Як швидко та ефективно позбутися перегару?Перегар – це неприємний запах, який виділяють недоокислені продукти переробки алкоголю. Цей запах дуже характерний, він «видає з головою» людину, яка випила напередодні. Зрозуміло, задоволення в перегарі мало, причому як «постраждалому», так і оточуючим, тому про те, як прибрати перегар швидко й ефективно, йтиметься далі.

Перш ніж братися за боротьбу з перегаром, варто знати, як саме виникає цей запах. Виявляється, уся справа в продуктах розпаду, що утворюються при попаданні алкоголю в організм. Як відомо, будь-який алкогольний напій містить етиловий спирт. Під час травлення етиловий спирт перетворюється на оцтову кислоту, а проміжним продуктом розпаду при цьому є оцтовий альдегід (ацетальдегід). Він і є джерелом перегару.

Якщо доза алкоголю невелика, то ацетальдегіду утворюється в організмі небагато і він швидко перетворюється на оцтову кислоту. А от якщо алкоголю було випито багато, то швидко переробити велику кількість ацетальдегіду, що утворюється, організм не може, у результаті чого ілюдина, і всі оточуючі починають відчувати запах цього продукту розпаду.

Виходить, що для того, аби прибрати перегар природним шляхом, необхідно просто почекати, поки алкоголь повністю буде перероблений печінкою, а токсичні речовини будуть виведені з організму. Але, на жаль, цей процес триває не годину й не дві, а якщо потрібно позбутися перегару терміново, то чекати ніколи. Існує кілька способів прискорення переробки алкоголю і, як наслідок, швидкого усунення перегару.

Випити велику кількість води з лимоном або зеленим чаєм

Вода з лимоном і зелений чай мають властивість прискорювати переробку ацетальдегіду в оцтову кислоту, тому ці напої дають змогу швидше позбутися перегару. А якщо врахувати, що перегар завжди рука об руку йде з похмільним синдромом, то можна зазначити, що цей захід буде подвійно корисним, оскільки допоможе також нормалізувати процеси травлення і втамувати головний біль.

Зайнятися фізичними вправами

Перегар вдасться прибрати швидше, якщо зайнятися якими-небудь вправами, наприклад, зробивши кілька присідань чи нахилів. За можливості варто зробити також легку пробіжку. Такий захід допоможе, з одного боку, посилити потовиділення, а з іншого — покращити вентиляцію легень, що призведе до якнайшвидшого усунення перегару.

Прийняти контрастний душ

Контрастний душ — відомий засіб для прискорення виведення токсинів з організму, який працює, звісно, й у випадку перегару. Крім того, не можна не враховувати, що душ допоможе змити зі шкіри виділення, які неприємно пахнуть, а це теж важливо в боротьбі з перегаром. Після душу необхідно добре розтертися рушником, аби посилити приплив крові до шкіри та прискорити метаболізм у клітинах.

Добре поїсти

Щоб прискорити переробку залишків алкоголю, потрібно дати організму щедру порцію вітамінів та поживних речовин. Для цього немає нічого кращого, ніж просто добре поїсти. Можна, наприклад, з'їсти яєчню з беконом або вівсяну кашу, якщо апетиту зовсім немає — хоча б йогурт або кілька фруктів.

Якщо описаними способами можливості позбутися перегару немає, то потрібно хоча б спробувати замаскувати цей запах. Для цього згодяться і традиційні м'ятні жувальні гумки або цукерки, і льодяники від кашлю, і полоскання рота настоянками м'яти або евкаліпта. Ще можна вдатися до використання деяких народних засобів: пожувати зерна кави або 1-2 гвоздички, листя петрушки.

До речі, варто зазначити, що препарат «Антиполіцай» (і його аналоги), який завдяки рекламі став одним із найпопулярніших засобів для усунення перегару, насправді теж відноситься лише до групи маскуючих перегар засобів, а не тих, що дійсно усувають його. А ось препарати на кшталт «Антипохмеліну», призначені для боротьби з похмільним синдромом, реально можуть допомогти, оскільки прискорюють переробку алкоголю, а з нею – переробку ацетальдегіду, що є причиною появи перегару.

За матеріалами: https://anydaylife.com/