Як готувати їжу, якщо немає газу та електрики?

21.10.2022 13:03

Як готувати їжу, якщо немає газу та електрикиУ туристичному поході або навіть у домашніх умовах у разі форс-мажорних обставин може знадобитися приготувати їжу без звичних джерел енергії — газу та електрики. Як у цій ситуації бути? Як можна готувати гарячу їжу, якщо немає ані газу, ані світла? Давайте поговоримо про це докладніше.

У разі відключення газо- та електропостачання у квартирі зазвичай найпростіше досвідченим туристам та шанувальникам полювання та риболовлі, оскільки в них у господарстві майже напевно є якісь портативні пристрої для приготування їжі в польових умовах. Тому якщо ви хочете підготуватись до будь-яких непередбачених ситуацій, подумайте про те, щоб і собі під рукою мати щось подібне. Наприклад, це можуть бути такі варіанти.

Спиртовий пальник

Пальник на сухому чи рідкому спирті — популярний серед туристів варіант. Продається зазвичай у туристичних магазинах або в різних гіпермаркетах. На спиртовому пальнику можна закип’ятити воду, підігріти раніше приготовлену їжу, приготувати щось, що не потребує тривалої кулінарної обробки. Якщо відключення газу і світла застало зненацька й пальник роздобути не вдалося, можна спробувати зробити його своїми руками з підручних засобів.

Для цього можна взяти просту консервну банку, зробити в ній збоку кілька отворів для надходження кисню до палива, покласти всередину таблетки сухого спирту й підпалити їх, а зверху встановити посуд із їжею. Якщо посуд великий, можна використовувати кілька банок-пальників, на які зверху потрібно поставити решітку з духовку або від грилю.

Туристична газова плитка

Компактна туристична плитка та балон газу дають змогу досить комфортно готувати їжу за відсутності централізованого газопостачання. Єдиний мінус полягає в тому, що запас балонів із газом має бути досить великим, якщо відключення газопостачання довготривале. І, звісно, готувати по кілька страв одночасно в цьому випадку не вийде.

Електроплитка на акумуляторах та/або сонячній батареї

Якщо з тих чи інших причин ані спиртові, ані газові пальники і плитки вам не підходять, ви можете готувати їжу на електроплитці, підключеній до акумулятора або портативної сонячної електростанції, яка складається з сонячних панелей та акумуляторного блоку. Задоволення це, певна річ, не з дешевих, але варіант цілком робочий і може бути взятий до уваги.

Газовий балон

Якщо у квартирі або будинку встановлена газова плита, але централізованого газопостачання з якихось причин немає, то може виручити балон зі зрідженим газом. Він має бути призначений саме для побутового використання та може бути укомплектований шлангом та штуцерами для підключення до плити.

Пам’ятайте, що використання газового балона в багатоквартирному будинку зазвичай заборонене, оскільки це надзвичайно вибухо- та пожежонебезпечно. Тому перед ухваленням рішення про покупку дуже бажано спочатку вивчити правила побутової експлуатації газових балонів у багатоповерхівках саме у вашій місцевості.

Багаття

У крайніх випадках за тривалої відсутності газу і світла та за відсутності інших альтернатив готувати їжу можна в багатті. Але робити це можна лише на вулиці! І, як розумієте, вам знадобиться десь роздобути дрова та/або вугілля, а також запастися засобами для розпалювання.

Пальник зі свічок

Ще один «крайній» варіант, коли всі інші засоби недоступні. Зрозуміло, теплової енергії від звичайних побутових свічок буде дуже мало, але якщо нічого, крім них, під рукою немає, то можна спробувати спорудити свій пальник із них. Для цього помістіть кілька свічок у глибоку й широку каструлю, зверху накрийте решіткою для гриля або від духовки. Імпровізована плита готова, щоправда, вистачить її дуже ненадовго, тому раціонально підходьте до її використання.

Ще один варіант використання свічок для приготування їжі без газу та світла — заздалегідь зробити з них одну велику окопну (бліндажну) свічку. У порожню консервну банку помістіть згорнуту у тугий рулон смужку гофрованого картону завширшки трохи більше висоти банки. У кількох місцях вставте картонні смужки, які служитимуть ґнотами. Залийте розтопленим свічковим парафіном. Готово.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7369