Як відмовитися від алкоголю в компанії

24.10.2022 09:33

Як відмовитися від алкоголю в компаніїЯкщо ви вирішили вести здоровий спосіб життя, алкоголю у вашому повсякденному та навіть святковому меню не місце. Ось тільки як відмовитися від алкоголю в компанії, якщо у вашому оточенні вживання спиртного — норма? Вам допоможуть кілька порад, які ми вам сьогодні запропонуємо.

На жаль, вживання алкоголю сьогодні тісно переплелося із традиціями святкування різних державних та сімейних урочистостей. І якщо людина, яка раніше брала активну участь у розпиванні спиртних напоїв, раптом різко відмовляється від алкоголю, її оточення дивується й намагається повернути на «путь істинну». У результаті і з’являється гостра проблема відмови від алкоголю в компанії під час днів народження, весіль, корпоративів, новорічних свят тощо.

Щоби повністю відмовитися від алкоголю в компанії, найпростішим рішенням буде просто сказати тверде «Ні!» і стояти на своєму незважаючи на будь-які вмовляння. Якщо ж ви не хочете, щоби вас вважали «білою вороною», або боїтеся зіткнутися з практично насильним нав’язуванням вам алкоголю, то спробуйте один або кілька таких способів.

Повідомте про свій намір відмовитися від алкоголю

Напевно, у вашому оточенні знайдеться хоча б пара людей, які підтримають ваше прагнення повністю відмовитися від вживання алкоголю. У разі потреби попросіть їх про допомогу: зазвичай навіть найзапекліший шанувальник спиртного припиняє спроби змусити когось випити, якщо йому протистоїть відразу кілька людей.

Придумайте хорошу «відмазку»

Якщо ви маєте відвідати урочистості й точно знаєте, що вам пропонуватимуть алкоголь, заздалегідь подбайте про відповідну «відмазку». Наприклад, скажіть, що приймаєте антибіотики, що сіли на дієту, що сьогодні за кермом, що завтра збираєтеся до лікаря чи плануєте складати аналізи. Зрештою, просто зішліться на погане самопочуття.

Подбайте про напої для себе

Якщо ви збираєтеся на будь-який захід, де будуть алкогольні напої, заздалегідь подбайте про те, щоб у вас був безалкогольний напій під рукою. Тоді на будь-які пропозиції випити ви зможете відповісти, що у вас уже є випивка.

Прикиньтеся, що п’єте

Трюк спрацює у великій компанії, де немає ревних «охоронців» наповнюваності чарок. Просто прикладайте чарку або келих до губ разом з усіма, але не пийте. На питання, чи потрібно вам підлити ще алкоголю, відповідайте, що вже наповнили свою «тару».

Налийте собі безалкогольний напій замість алкогольного

Багато безалкогольних напоїв на вигляд не відрізняєшся від алкогольних. Скористайтеся подібністю та налийте собі замість вина червоний сік, а замість горілки — мінеральну воду без газу. Шампанське замініть схожим за кольором газованим безалкогольним напоєм, а коньяк або віскі можна спробувати замінити яблучним або виноградним соком.

Знайдіть інших непитущих у компанії

Якщо у вашій компанії є ще хтось, крім вас, хто відмовився від алкоголю, тримайтеся разом, адже в цьому випадку решті учасників компанії буде складніше тиснути на вас, та й вам буде легше не піддаватися на вмовляння. Якщо однодумців у вашому оточенні не знайшлося, ви маєте привід завести нові знайомства. Наприклад, поспілкуйтеся з користувачами форумів любителів здорового способу життя, запишіться в спортивний клуб тощо.

Обмежте спілкування із затятими любителями випити

Найчастіше саме постійні запрошення «випити за компанію» і призводять до появи алкогольної залежності, якщо людина не вміє вчасно сказати «Ні!». Якщо ви знаєте за собою таку слабкість, але твердо маєте намір прибрати зі свого життя алкоголь, постарайтеся взагалі якомога менше спілкуватися з тими, хто не уявляє відпочинку без спиртного.

У жодному разі не відступайте від свого рішення

Рішення вести тверезий спосіб життя — це ваш особистий вибір, у якому до того ж немає нічого поганого. Тому твердо стійте на своєму, хоч би що трапилося. У будь-якому випадку від вашої відмови від спиртного насамперед виграєте ви і ваше здоров’я, а значить не бійтеся здатися занудою: люди, які хочуть із вами спілкуватися, зрозуміють ваше рішення, а з рештою можна прощатися без жалю — вам із ними не по дорозі!

За матеріалами AnyDayLife