Як не спати всю ніч

11.11.2022 17:02

Як не спати всю ніч Вночі потрібно спати, і в організмі для цього з настанням темряви активізуються відповідні фізіологічні механізми, дію яких перебороти дуже складно. Але як бути, якщо вам необхідно піти проти природи? Як не спати всю ніч та ще і зберігати бадьорий стан? Сьогодні ми вам про це розповімо.

Внутрішній годинник важко обдурити, тому вночі сильно хилить у сон, навіть якщо у вас купа справ і ви вирішили нічні години провести в неспанні. І кава, яка здається вирішенням усіх проблем, у подібній ситуації допомагає не завжди, так що давайте розберемося, чим ще можна собі допомогти, щоби не спати повністю всю ніч.

Уникайте звичних ритуалів перед сном

Якщо ви звикли перед сном виконувати певні ритуали, наприклад, приймати душ і читати книгу в ліжку або дивитися телевізор, вам потрібно відмовитися від цього, не даючи своєму організму запустити доведену до автоматизму «засипальну» програму.

Уникайте горизонтального положення

Якщо вам потрібно не спати всю ніч, не спокушайте себе диваном чи ліжком. Навіть якщо вам здається, що тільки «полежите 5 хвилин» і потім легко встанете, на ділі ви можете заснути за лічені секунди.

Увімкніть яскраве освітлення

Вночі в організмі активізується вироблення гормону мелатоніну, який відповідає за підготовку організму до сну та його відпочинок. У світлий час доби синтез мелатоніну різко скорочується, й організм отримує сигнал не спати. У результаті для того, щоби вночі не спати, організм необхідно «обдурити» яскравим освітленням, максимально наближеним до денного світла.

Створіть собі дискомфорт

В умовах дискомфорту заснути важко, тому навмисне створіть собі максимально дискомфортні умови для сну. Наприклад, сядьте на жорсткий стілець, одягніть тісний одяг або одяг, який вам трохи давитиме й заважатиме. Дискомфорт створює також відчуття легкого холоду, тому відчиніть вікно, увімкніть кондиціонер або прийміть прохолодний душ.

З’їжте щось солодке

Солодощі дають швидку енергію, яка допомагає підбадьоритися, коли потрібно вночі не спати. Тому з’їжте щось солодке, наприклад, цукерки, цукати, сухофрукти або свіжі фрукти. А якщо ви вирішите випити міцного солодкого чаю, то посилите цей ефект, адже в чаї міститься у великій кількості кофеїн.

Вдайтеся до ароматерапії

Властивості деяких ароматів бадьорити відомі вже дуже давно. Тому скористайтеся цими властивостями, коли вам потрібно боротися зі сном. У цьому вам допоможуть ефірні олії, наприклад, апельсинова або грейпфрутова: капніть трохи вибраної олії або суміші олій в аромалампу, запаліть свічку й отримайте бажаний ефект за лічені хвилини.

Перемикайте увагу

Якщо ви монотонно виконуєте якусь справу, ви ризикуєте заснути, незважаючи на будь-які «треба». Тому намагайтеся час від часу перемикати увагу з однієї справи в іншу, щоби не дати мозку перейти в «автоматичний режим». Ви можете з цією метою почитати анекдоти, поприсідати, порозгадувати головоломки та кросворди — чим різноманітнішими справами ви будете зайняті, тим краще.

Жуйте жуйку

Під час їжі організм не зможе заснути, тому жування виручить. Ну а щоби не отримувати зайвих калорій, жуйте не чипси якісь, а жуйку. Причому особливо добре, якщо це буде м’ятна жуйка — аромат м’яти вас додатково підбадьорить.

Слухайте музику

Бадьора та ритмічна музика прожене з вас сон. Тільки щоби цей засіб подіяв максимально ефективно, дотримуйтесь кількох правил. По-перше, увімкніть музику на такій гучності, щоби слова було складно розібрати й мозку доводилося «прислухатися». А по-друге, не використовуйте мелодійні та знайомі пісні — вони сприятимуть засипанню.

Знайдіть співрозмовника

За розмовами вся ніч може пролетіти зовсім непомітно, тож вам потрібен хтось у співрозмовники. Якщо ж реального співрозмовника вам не знайти, шукайте хоча б віртуального. Причому найкраще, щоби ваша розмова була на якісь спірні та гострі теми, щоби для відповідей доводилося активізувати мозок та «включати» емоції.

Виспіться напередодні

Якщо безсонна ніч запланована вами, а не трапилася «аврально», постарайтеся заздалегідь добре виспатися вдень. Так ви зіб’єте внутрішній годинник і змусите організм не спати без особливих зусиль із вашого боку. Якщо ж виспатися напередодні можливості немає, то безпосередньо перед безсонною ніччю подрімайте від 15 до 20 хвилин (обов’язково встаньте за будильником) — навіть такий мікросон допоможе вам бути бадьорішим і менше відчувати втому.

Якщо тільки необхідність не спати вночі не є невід’ємною частиною вашої роботи, намагайтеся влаштовувати собі безсонні ночі якомога рідше, адже від нестачі сну організм серйозно страждає. Так що використовуйте перелічені вище методи боротьби зі сном лише в разі нагальної потреби і, як тільки це стає можливим, давайте організму повноцінно відпочивати.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6951