Що зробити з банановою шкіркою? 7 корисних лайфхаків

25.11.2022 11:52

Що зробити з банановою шкіркою? 7 корисних лайфхаківЛюбите банани і щоразу у вас у відрі для сміття виявляється багато шкірки від них? Не поспішайте її викидати! Виявляється, бананова шкірка в побуті може принести багато користі. Не вірите? Переконайтеся самі!

Банани давно вже доступні до вживання не лише у тропічних країнах, а й у будь-яких куточках світу. Солодкі сорти бананів популярні як фрукти і широко використовуються в приготуванні десертів, а несолодкі, які називають плантанами, застосовуються для супів, гарнірів, основних страв.

Шкірка бананів, хоч десертних, хоч овочевих, в їжу зазвичай не вживається, навіть незважаючи на те, що в ній міститься чимало корисних речовин. При цьому через викидання бананової шкірки утворюється значна кількість органічних відходів, а тому все частіше прихильники підходу zero waste замислюються про те, як можна з користю застосувати «одяг» бананів.

У країнах, де банани вирощуються, шкірка досить часто йде на корм місцевим свійським тваринам - великій рогатій худобі, козам, свиням, свійській птиці. Але вітчизняних корівок, звичайно, годувати банановою шкіркою не вийде. Зате є інші способи зробити зі шкіркою від бананів щось корисне.

Добрива для рослин

Бананова шкірка може використовуватися як добрива при вирощуванні кімнатних рослин, а також у саду чи городі. Також завдяки метану, який вона виділяє, шкірка може прискорити процес розкладання органічних залишків в компостній ямі або купі.

Щоб зробити з бананової шкірки добрива, замочіть її у воді на ніч, а потім розбавте свіжою водою отриманий настій. На 1 частину бананової води візьміть 5 частин звичайної. Використовуйте розчин для поливу та підживлення кімнатних рослин.

Засіб від комах

Бананова шкірка має солодкий аромат, що приваблює комах, зокрема - плодових мошок. Завдяки цій властивості за допомогою шкірки від бананів можна зробити просту та доступну пастку для комах.

Візьміть пластиковий контейнер із пластиковою кришкою. У кришці проколіть кілька невеликих отворів, у контейнер помістіть шкірку від банана і накрийте кришкою. Комахи злітатимуться в пастку і не заважатимуть вам.

Засіб від прищиків, укусів, подразнень

У банановій шкірці є речовини, що знімають свербіж, набряк та запалення шкіри, а також стимулюють загоєння пошкоджень. Тому невеликі прищики, укуси або подразнення на шкірі зазвичай достатньо потерти свіжою банановою шкіркою, щоб швидко позбавитися дискомфортних відчуттів.

А якщо хочете більш довгострокового ефекту, спробуйте використати шкірку банана в щоденній б'юті-рутині. Візьміть шкірку від трохи перестиглого банана і внутрішньою частиною потріть шкіру обличчя, поки колір шкірки не стане коричневим. Залишіть на 10 хвилин, потім вмийтеся. Вже за тиждень ви помітите, що дефектів на шкірі поменшало.

Засіб для шкіри навколо очей

Бананова шкірка може бути відмінним натуральним засобом для догляду за шкірою навколо очей, адже вона має відбілюючі, пом'якшувальні, антиоксидантні та протинабрякові властивості.

Наріжте шкірку на невеликі шматочки, потовчіть у ступці або подрібніть у блендері. Отриману кашку використовуйте як маску, нанісши на шкіру в періорбітальній зоні на 15-20 хвилин. Змийте з використанням звичного очищувального засобу для повік.

Засіб для відбілювання зубів

Може, відбілюючий ефект від бананової шкірки і не такий потужний, як у професійних засобів, але вона точно допоможе освітлити зубну емаль від потемніння, утвореного внаслідок вживання чаю чи кави. Отже, можете взяти за звичку щоразу після чищення зубів додатково «полірувати» їх шматочком свіжої шкірки банана протягом кількох хвилин.

Засіб для чищення срібла

Вироби зі срібла можуть з часом тьмяніти. Бананова шкірка може очистити срібло від тьмяного нальоту і повернути йому колишній блиск. Для цього достатньо залити шкірку від 1 банана 100 мл води та подрібнити блендером до одержання пастоподібної маси.

Срібло натріть отриманою пастою, а потім залиште на 1-2 години. Після цього залишається протерти вироби чистою м'якою ганчірочкою з натурального матеріалу. Срібло знову засяє.

Засіб для полірування натуральної шкіри

Як і у випадку зі сріблом, надати натуральній шкірі природного блиску та свіжого вигляду допоможе бананова шкірка. Просто трохи потріть внутрішньою стороною шкірки шкіряну поверхню, а потім видаліть залишки чистою м'якою тканиною. Зверніть увагу, що найкраще підходить для подібної мети трохи недозрілий банан.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7397