Які звички заважають розбагатіти

28.11.2022 14:02

Які звички заважають розбагатітиНезважаючи на те, що теоретично багатим може стати кожен, на практиці співвідношення бідних і багатих сильно не на користь останніх. Це пов’язане із багатьма чинниками, серед яких не останню роль грають і так звані звички бідності, через що зусилля, прикладені задля поліпшення матеріального становища, не дають бажаного результату. Про те, які звички заважають розбагатіти, докладніше йтиметься далі.

Чи ви коли-небудь звертали увагу на те, як поводяться з грошима люди, які все життя мали гарні статки, і ті, хто отримав багатство випадково? Найчастіше перші легко підтримують свій матеріальний стан на високому рівні, а ось другі в дуже багатьох випадках втрачають гроші і виявляються навіть у більш тяжкому становищі, ніж були спочатку.

Це пов'язане саме зі звичками бідності та «бідним» способом мислення, які накладають свій відбиток на те, як людина розпоряджається грошима. У багатьох випадках бідна людина, отримавши багато грошей відразу, не знає, як вчинити з ними правильно, і починає буквально смітити ними, забуваючи, що все має властивість закінчуватися.

Тож які ж саме звички призводять до бідності і заважають нарешті розбагатіти? Давайте поглянемо на найпоширеніші.

Звичка витрачати все до копійки

Така звичка заважає не лише розбагатіти, а й просто жити за коштами, адже якщо немає хоча б мінімальної фінансової «подушки безпеки», то у разі якихось непередбачених обставин можна залишитися взагалі без грошей.

Звичка всі гроші складати «під матрац»

Звичка зберігати заощадження десь в таємному місці будинку чи квартири призводить до того, що накопичення з часом знецінюються. І навіть вражаюча стопка великих купюр не зробить вас багатшими, якщо купити на неї ви нічого не зможете. Експерти з фінансової грамотності радять змушувати гроші «працювати», інвестуючи їх чи принаймні відкладаючи на депозит у банку.

Звичка купувати більше їжі, ніж потрібно

Ця звичка походить зі страху померти з голоду. Багаті люди, які впевнені у своєму завтрашньому дні, не будуть якнайшвидше скуповувати продукти, побачивши якусь акцію, а також не закуповуватимуться з надто великим запасом. Бідні ж люди, боячись, що не зможуть згодом дозволити собі купівлю продуктів, прагнуть вмістити у свій кошик якнайбільше, і не важливо, що стільки їм не потрібно.

До того ж у бідних людей найчастіше їжа виступає доступною розвагою та заохоченням, тому крім справді потрібних продуктів часто купується усілякий джанкфуд – смачний, але некорисний чи навіть шкідливий. І, звісно ж, це зайві витрати, яких можна було б уникнути.

Звичка жити в борг

Якщо постійно борсатися у боргах та кредитах, чи можна розраховувати на багатство? Навряд чи. Зате можна розраховувати на регулярну нестачу грошей та необхідність у все наступних і наступних позиках. Лише вирвавшись із цього замкнутого кола, можна справді починати багатіти.

Звичка витрачати гроші імпульсивно

Часто до нестачі грошей та боргів наводить не покриття якихось фундаментальних потреб, а задоволення миттєвих бажань. І чим більше покупок відбувається імпульсивно і абсолютно необдумано, тим вищі шанси витратити зайве.

Звичка витрачати на розваги занадто багато

Така звичка проявляється у прагненні витрачати на розваги набагато більше, ніж реально дозволяє бюджет. Якщо їй піддаватися, та ще й із завидною регулярністю, то не вдасться ані накопичити якісь корисні речі, ані справді розбагатіти.

Звичка не ризикувати

Багато хто звик просто «тягнути» від зарплати до зарплати і погоджуватися працювати заради маленького, проте стабільного доходу. Однак якщо жити спокійно, стабільно та без ризику, нічого не змінюючи в своєму житті, то звідки взятися багатству?

Віра в злидні як призначення долі

Зазвичай така віра культивується в небагатих сім'ях і передається з покоління до покоління. Людина щиро вірить, що бути бідною їй призначено долею, і навмисне чи навіть мимоволі сприяє тому, щоб цю віру підтримувати. Звичка шкодувати себе і вважати винними у своїй бідності оточуючих та обставини життя призводить до того, що розбагатіти не вдається.

Вище перераховані далеко не всі звички та пастки мислення, що заважають розбагатіти, а насправді їх набагато більше. Але незважаючи на це, опускати руки ні в якому разі не варто: якщо ви хочете стати багатшими, не відкладайте цю мету до кращих часів, а сміливо і впевнено йдіть до неї, долаючи не лише зовнішні труднощі, а й власні упередження.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7398