Як провести благодійний ярмарок онлайн

01.12.2022 13:08

Як провести благодійний ярмарок онлайнДуже часто влаштовуються ярмарки, в рамках яких збираються кошти на благодійні потреби. Пандемія COVID-19, що спалахнула у світі у 2020 році, внесла свої корективи у проведення подібних масових заходів, і нині нерідко доводиться ламати голову над тим, як провести благодійний ярмарок онлайн. Ми допоможемо вам дізнатися про основні аспекти таких ярмарків.

Як правило, благодійні ярмарки проводять благодійні ж організації, а також їх можуть влаштовувати різні соціальні установи, такі як дитячі садки та школи, лікарні тощо. Але насправді немає ніяких особливих обмежень навіть для фізичних осіб, і кожен може влаштувати свій власний ярмарок.

Наприклад, благодійний ярмарок самостійно можна провести для мешканців будинку, учнів школи, вихованців дитячого садка, працівників компанії та ін. В онлайн-режимі це, до речі, буде навіть простіше адже не доведеться шукати місце та меблі для продажу обраних товарів. При цьому слід звернути увагу на такі особливості онлайн-ярмарку.

Команда

Щоб ярмарок пройшов максимально ефективно, потрібна хороша організаторська команда. Необхідно розподілити обов'язки щодо підготовки, щоб чітко знати, хто і за що відповідає. Число учасників може бути будь-яким, але важливо розуміти, що чим більше в команді є різних думок, тим складніше буває знайти компроміс.

Товари для продажу

Продавати на благодійному ярмарку можна все, що завгодно. Найчастіше, оскільки ярмарок саме благодійний, на ньому продаються різні вироби ручної роботи, а також усілякі ласощі, зроблені в домашніх умовах. У ряді випадків товари для ярмарку можуть надавати спонсори, але вони можуть мати певні умови співробітництва, що треба враховувати.

Спосіб комунікації

Оскільки ярмарок проходить у режимі онлайн, потрібна якась інтернет-платформа для комунікації продавців та покупців. Тут вибір може бути різним. Наприклад, дуже зручним може бути благодійний інтернет-магазин, який так само, як і звичайний інтернет-магазин, пропонуватиме покупцям товари. Можна також створити канал в одному з онлайн-месенджерів на зразок Viber, Telegram або WhatsApp або ж можна створити сторінку в одній із соціальних мереж.

Способи оплати

Приймати оплату на власну банківську картку чи готівкою організатори ярмарку можуть далеко не завжди. Тому для благодійних ярмарків популярний варіант «опосередкованої» оплати, коли в той чи інший благодійний фонд робиться внесок, що дорівнює сумі купівлі на ярмарку, а викуплені товари видаються за умови підтвердження такого внеску, наприклад, за допомогою квитанції.

Місце для зберігання товарів

Оскільки ярмарок проходить онлайн, немає жодної необхідності шукати для нього приміщення чи майданчик, розставляти та прикрашати столи, ламати голову над забезпеченням освітлення та санітарних умов. Але виділити місце для зберігання товарів, призначених для продажу, все одно необхідно, особливо якщо ярмарок триватиме кілька днів.

Фотографії товарів

Оскільки ярмарок проходить в режимі онлайн, потенційні покупці не мають можливості особисто побачити товари, помацати їх при необхідності. Тому дуже важливими є фотографії представлених на продаж товарів, причому це повинні бути знімки високої якості, на яких товари добре видно і за якими можна точно уявити розмір цих товарів.

Ціни товарів

Як і в офлайн-режимі, так і в онлайні ціни товарів на благодійних ярмарках можуть бути різними, але практика показує, що найпопулярнішими є недорогі лоти. Водночас на благодійні цілі потенційні покупці часто готові витратити дещо більше, ніж зазвичай. І в результаті оптимальний вибір – товари з низькою собівартістю, але з гарною націнкою, щоб зібрати на благодійність вдалося якнайбільше.

Реклама

Як уже говорилося, лоти для благодійного онлайн-ярмарку надають, як правило, самі учасники, які є водночас і покупцями. Тому нічого не вийде, якщо не вдасться знайти достатньої кількості бажаючих взяти в ярмарку участь. Це означає, що ярмарок обов'язково потрібно якомога раніше почати рекламувати, використовуючи для цього всі доступні канали комунікації.

Підведення підсумків

У будь-якому благодійному ярмарку, і онлайн у тому числі, найважливішим є те, скільки ж саме коштів вдалося за його допомогою зібрати на добрі справи. І після завершення ярмарку потрібно обов'язково підбити підсумки, повідомивши аудиторії, яку суму вдалося виручити і як саме вона буде витрачена.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7401