Як вивчити іноземну мову в домашніх умовах без курсів та репетиторів

23.12.2022 08:19

Як вивчити іноземну мову в домашніх умовах Якщо перед вами стоїть завдання вивчити іноземну мову, але немає грошей на курси або репетиторів, то ви можете спробувати зайнятися вивченням самостійно. Ось як це зробити? Як вивчити іноземну мову в домашніх умовах? Про це докладніше йтиметься далі.

Не має значення, яку саме мову ви хочете знати, а важливо, наскільки ви цього хочете. І нехай одні мови справді складніші для вивчення, ніж інші, але якщо ви чітко знаєте, навіщо це вам потрібно, і готові по-справжньому постаратися, то немає жодної різниці, чи це буде англійська, французька, німецька, іспанська, китайська, японська або будь-яка інша мова.

Поставте мету

Подумайте, навіщо саме ви вчите мову й чого з її допомогою хочете досягти. Базуючись на цьому, визначте, на якому рівні ви хочете володіти мовою, яку збираєтеся вивчати. Наприклад, якщо ви плануєте використовувати іноземну мову як турист, вам достатньо буде рівня новачка або просунутого новачка (А1 або А2), а якщо вам потрібна іноземна мова для навчання або роботи, то рівень володіння нею мусить бути від середнього (В1) і вище.

Визначте поточний стан справ

Визначте свій рівень знання іноземної мови. Ви взагалі нею не володієте чи таки вже щось знаєте? Для перевірки рівня знання іноземних мов можна знайти в інтернеті спеціальні тести.

Позначте дедлайн

Вчити іноземну мову набагато легше, коли розумієш, скільки часу це займе. Але як можна розрахувати тривалість вивчення мови в домашніх умовах? Спробуйте орієнтуватися на найпоширеніші офлайн-курси. Скажімо, якщо на 3-місячних курсах передбачаються заняття по 2 години 3 рази на тиждень, то загалом навчання займе не менше 70–80 годин. Якщо ви займатиметеся вдома в такому ж темпі, то вам теж знадобиться приблизно 3 місяці, а якщо збільшите тривалість занять до 3 годин, то «укладетеся» всього у 2 місяці.

Складіть програму навчання

Навіть у домашніх умовах важливо вивчати мову систематично та комплексно. Якщо ви вчите мову «з нуля», то самостійно підібрати матеріал для кожного заняття та розподілити його залежно від ступеня складності практично неможливо, тому найкраще шукати якісь онлайн-курси, скористатися безкоштовним додатком для смартфона або знайти підручник у бібліотеці (можна в електронному вигляді).

Якщо ви вже маєте певний рівень знань, то можете спробувати побудувати індивідуальну програму навчання, згрупувавши заняття за темами, мовними діями, граматичними правилами та словниковим запасом.

Розбийте довгострокову мету на короткострокові

Вивчення іноземної мови до певного рівня може зайняти чимало часу, впродовж якого буде складно відстежувати свій прогрес та знаходити подальшу мотивацію, якщо ніяк не відзначати досягнення. Тому ставте собі короткострокові цілі, скажімо, щотижня.

Вивчайте не лише теорію

У вивченні іноземних мов важливі не лише теоретичні знання, а й насамперед застосування їх на практиці. Читання, говоріння, аудіювання та писання іноземною мовою обов’язково потрібно «прокачувати», щоб ви могли використовувати вивчені нові слова у власному мовленні, а також розпізнати їх на слух та під час читання текстів.

Вивчаючи іноземну мову в домашніх умовах, пам’ятайте, що в цьому випадку ніхто не контролюватиме вас, крім вас самих же. Для відчутного результату важливою є регулярність занять та відповідальний підхід до виконання всіх поставлених завдань. І, звісно, важливо, щоб вам було цікаво вчитися, інакше нудьга вб’є у вас весь ентузіазм.

Наприклад, сьогодні в інтернеті можна знайти багато корисних, але й цікавих матеріалів для вивчення іноземної мови. Підпишіться на блоги та влоги або, наприклад, встановіть на смартфон навчальні програми, а також дивіться фільми й серіали мовою, що вас зацікавила, із субтитрами. Чим більше різних способів отримання інформації іноземною мовою вам буде доступно, тим більше ви відчуєте свою «зануреність» у це мовне середовище.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7329