Як відрізнити реальні відгуки від фальшивих, купуючи в інтернеті

29.12.2022 12:17

Як відрізнити реальні відгуки від фальшивих Про те, що далеко не всі відгуки про товари, послуги, бренди та компанії в інтернеті справжні, знають, мабуть, усі. Але відрізнити реальний відгук від фейкового буває дуже важко, особливо в сучасних умовах, коли є цілі «фабрики» з написання рецензій на замовлення. Ми допоможемо вам розібратися, як відрізняти справжні відгуки від фальшивих.

Найчастіше відгук на ті чи інші покупки в інтернеті є коротким описом досвіду покупця: що йому сподобалося в тому чи іншому товарі, а що — ні, чи задоволений він обслуговуванням, умовами оплати та доставки тощо. Відгуки найчастіше залишаються в інтернет-магазині або на сайті, де здійснено покупку, а також на спеціальних майданчиках та в соціальних мережах.

Як правило, наявність відгуків на товар значно підвищує шанси на те, що цей товар хтось захоче купити. І чим відгуків більше, тим цікавість до товару вища. Цим у наш час активно користуються продавці, які бажають підняти попит на товар або швидше розпродати залишки, що залежалися, замовляючи написання відгуків на біржах копірайтингу або навіть розміщуючи фальшиві відгуки самотужки.

На жаль, фальшивий відгук мало чим може допомогти справжньому покупцю, адже він може не розкривати недоліків товару або розповідати про якісь характеристики, яких товар насправді не має. Гірше того, після покупки, вчиненої під впливом фальшивих відгуків, покупець може залишитися розчарованим, зазнати збитків або навіть зашкодити здоров’ю.

Ось чому так важливо навчитися розуміти, де відгуки справжні, а де ні. У наш час зробити це, до речі, не так просто, адже досвідчені фахівці вміють писати на замовлення відгуки так, що «комар носа не підточить». Тим не менш, усе ж таки є ціла низка ознак, які видають фейк буквально з головою.

Немає конкретики

Насправді не дуже конкретний відгук цілком може бути реальним, адже далеко не всі справжні покупці знають, як написати відгук правильно. Але якщо у відкликанні присутні інші ознаки тексту на замовлення, то відсутність конкретики дійсно допомагає переконатися, що відгук фальшивий.

Складні звороти і фрази, повторення стилістичних зворотів

Як пишуть відгуки звичайні покупці, яким не доводиться щодня писати тексти? Швидше за все, простими фразами, які передають звичайну живу мову. А як пишуть відгуки на замовлення копірайтери? Найчастіше занадто хитромудро, повторюючи одні й ті самі стилістичні звороти.

Надмірна захопленість чи занудство

З десяток знаків оклику наприкінці кожного речення, безліч захоплених фраз, а також надмірне занудство у відгуці — усе це може говорити про фейковість тексту, адже реальні покупці рідко бувають настільки вражені товаром, щоб захоплюватися ним на всі лади, та ще й дуже детально описувати всі нюанси придбання та подальшого використання.

Чітко структурований текст

Відгук, у якому «по поличках» розкладено плюси та мінуси товару, а також докладно розказано про всі умови покупки, практично відразу наводить на думку про фейк, оскільки справжнім покупцям зазвичай просто не до того. Втім, користувачі, що підходять до написання відгуків дуже відповідально, усе ж таки існують, тому ця ознака не настільки однозначна.

Наголос на якийсь один плюс чи мінус товару

Дуже часто продавці, замовляючи написання фальшивих відгуків, спеціально просять виконавців наголосити на якомусь одному аспекті — позитивному чи негативному. І якщо з відгуку у відгук ви бачите в текстах згадку одних і тих же плюсів або мінусів, у вас є серйозна підстава припустити, що це фейки.

Ідеальна грамотність

Найчастіше справжні відгуки пишуться під впливом натхнення, коли покупець знайшов вільну хвилинку і вирішив поділитися думкою про покупку. Чи думає він у цей час про те, наскільки грамотним виходить текст? Не завжди. Зате якщо йдеться про відгук на замовлення, то він часто буде кидатися в очі практично ідеальною грамотністю: усі розділові знаки на місці, у словах жодної орфографічної помилки, стилістичних порушень немає.

Співвідношення справжніх та фальшивих відгуків в інтернеті, звичайно ж, нікому не відоме, проте можна з упевненістю заявити, що фейків у наші дні можна зустріти справді багато. Як тоді бути? Як знайти реальні відгуки, щоб ухвалити рішення про покупку? Тут допоможе кілька простих правил.

Порівнюйте відгуки на різних майданчиках, якщо це можливо

За можливості порівнюйте відгуки на товар, що цікавить, на декількох майданчиках, щоб скласти якомога повніше враження. Особливу увагу приділіть майданчикам, де власники бізнесу не можуть видалити небажані відгуки.

Звертайте увагу на відгуки з фото

Таких відгуків буває не надто багато, проте фотографії використання товару в реальних умовах дуже допоможуть вам у виборі. До того ж підроблених відгуків із фото набагато менше, ніж просто текстових, а отже, і нижчий ризик нарватися на фальшивку.

Звертайте увагу на авторів відгуків

Відгуки від облікових записів з «абракадаброю» замість реального імені або відгуки зі старих «порожніх» облікових записів мають вас насторожити. А от якщо ви бачите, що обліковий запис автора названий реальним ім’ям та прізвищем, а також «живий» і містить різні інші відгуки, то велика ймовірність, що автор справжній.

Оцінюйте відгуки в комплексі

Кожен окремий відгук може зовсім нічого не говорити про те, чи справді товар хороший, а покупка — надійна та безпечна. Зате якщо ви бачите, що загалом позитивних відгуків багато, є нейтральні відгуки та якась частка негативних, то шанси отримати з таких відгуків реальну інформацію набагато вищі. Натомість насторожити вас мають виключно позитивні або лише негативні відгуки, а також серія позитивних відгуків одразу після негативного — це говорить про фейк.

Насамкінець ще один невеликий лайфхак. Вивчаючи представлені в інтернеті відгуки, запитайте себе, чи часто ви хочете витрачати час і сили на написання змістовних відгуків на ті чи інші покупки? Тим більше, якщо загалом вас усе влаштувало, але нічого видатного про товар ви сказати не можете? А потім подумайте, як ви зробите, якщо отримали негативний досвід покупки і вкрай обурені тим, що сталося? Чи захочете ви залишити де тільки можна свої відгуки, щоб застерегти решту покупців від скоєння тієї ж помилки або щоб «насолити» продавцю? Висновки зробіть самі.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7252