Що робити з ялинкою після Нового року

03.01.2023 12:12

Що робити з ялинкою після Нового року Щойно закінчується святковий новорічний період, сміттєві майданчики біля житлових багатоповерхівок відразу заповнюються десятками й навіть сотнями ялинок та сосен, які ще зовсім недавно прикрашали квартири. На жаль, це далеко не найкращий спосіб попрощатися з новорічним деревцем, тому про те, що робити з ялинкою після Нового року, докладніше йтиметься далі.

Якщо організованого вивезення ялин та сосен зі сміттєвих майданчиків обслуговуюча компанія не пропонує, то всі деревця, кинуті в сміттєві баки, так і залишаться там. Вони не будуть нормально розкладатися, а бродячі тварини та птахи можуть розтягнути їх по всьому майданчику. Щоб цього не сталося, треба більш відповідально поставитися до питання утилізації новорічної ялинки або сосни та обрати один із запропонованих варіантів.

Пункт приймання новорічних ялинок на утилізацію

Один зі зручних та доступних варіантів — здати новорічну красуню в спеціальний пункт приймання на утилізацію. Зазвичай подібні пункти відкриваються в січні практично в кожному місті, а їхні адреси можна дізнатися на офіційних ресурсах міської влади.

Найчастіше зібрані в таких пунктах хвойні дерева утилізуються подрібненням у спеціальному механізмі, унаслідок чого утворюється дрібна стружка або тріска, які надалі можуть бути використані або як паливо, або як мульча для захисту грунту від пересихання і перегріву.

Самостійна утилізація

Якщо знайти пункт утилізації у своєму місті не вдається, можна самостійно утилізувати ялинку або сосну, пустивши деревину на дрова, а хвою — на компост. Звичайно ж, такий варіант підійде в основному дачникам та мешканцям приватних будинків із присадибною ділянкою, але можна, наприклад, об’єднатися з кількома сусідами чи знайомими й разом організувати вивіз ялинок на найближчі ферми чи в теплиці — там вони, напевно, стануть у нагоді.

Передача до зоопарку або лісгоспу

Хвоя може бути чудовим кормом для деяких диких тварин, а також її можна використовувати як утеплювач для вольєрів. Деревину можна використовувати як паливо для підтримання комфортної температури в зимових клітинах тварин.

Складність зазвичай полягає в тому, що передавати ялинку, що стала непотрібною, у зоопарк або лісове господарство доводиться самостійно, а це часто й дуже незручно, і дуже дорого. Тому, знову ж таки, можна зібрати однодумців та організувати колективну поїздку — вийде дешевше.

Друге життя

Якщо ваша новорічна ялинка була зовсім маленькою і якщо ви любите творчість, то не поспішайте утилізувати деревце, адже воно може стати чудовим матеріалом для різних виробів. Наприклад, стовбур ялини або сосни можна розпиляти на кругляші-підставки, з гілок можна зробити симпатичну настільну композицію або вінок, а хвоя може стати сировиною для виготовлення своїми руками різних косметичних продуктів. Наприклад, можна приготувати хвойний настій для ванн чи зробити хвойне мило ручної роботи. А ще з хвої можна зробити відвар, який знадобиться для різних косметичних цілей.

Як бачите, після Нового року ялинка ще може принести користь, тому постарайтеся знайти їй гідне застосування. А щоб наступного року не ламати голову над тим, куди подіти ялинку, подумайте про альтернативні рішення, такі як купівля штучної ялинки, купівля ялинки в спеціальному горщику для висадки в ґрунт або навіть просто прокат ялинки в одній із компаній, що займаються озелененням територій.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7029